Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Virgin Galactic poprvé dopravila platící turisty na okraj vesmíru

Virgin Galactic poprvé dopravila turisty na okraj vesmíru
ČTK
 ČTK

Společnost Virgin Galactic má po letech příprav na kontě první turistický let do vesmíru. Do výšky přes 80 kilometrů dnes její stroj dopravil mimo jiné bývalého sportovce, který si zakoupil lístek už v roce 2005. Firma Brita Richarda Bransona chce lety do vesmíru podnikat každý měsíc a přidat se tak ke společnostem Blue Origin a SpaceX miliardářů Jeffa Bezose a Elona Muska v odvětví vesmírného turismu.

Reklama

Dnešní let byl pro Virgin Galactic sedmou exkurzí do vesmíru od roku 2018, ovšem první s platícím pasažérem, napsala agentura AP. Bývalý kanoista Jon Goodwin byl v roce 2005 mezi prvními zákazníky a za lístek zaplatil 200 tisíc dolarů. Dnes Bransonova společnost lístky nabízí za 450 tisíc dolarů (skoro deset milionů korun).

Podívejte se na první vesmírný let Richarda Bransona:

Dnešní let odstartoval z pouště v americkém státě Nové Mexiko kolem 09:00 místního času (17:00 SELČ), asi o hodinu později Virgin Galactic oznámila přistání své rakety. Pasažéři se dostali do výšky asi 88 kilometrů, tedy o několik kilometrů nad hranici, kde podle americké armády začíná vesmír, a několik minut si mohli užívat stav beztíže.

Miliardář Branson tak podle agentury AFP splnil slib, který učinil už před dvěma dekádami. Sám byl v roce 2021 součástí prvního vesmírného letu své firmy, který zahrnoval plnohodnotnou posádku. Dnes byli kromě Goodwina na palubě také dva piloti a 46letá vítězka losování Keisha Schahaffová z Antiguy a Barbudy se svojí 18letou dcerou.

Posádka prvního komerčního letu Virgin Galactic na okraj vesmíru. Uprostřed je bývalý olympionik a kanoista Jon Goodwin, který si lístek zakoupil téměř před dvaceti lety. ČTK

Virgin Galactic uvádí, že na seznamu zájemců o let na okraj vesmíru má aktuálně na 800 jmen. AP podotýká, že společnost využívá jiný systém ve srovnání s Blue Origin a SpaceX, které pro turistické lety používají plně automatizované moduly startující přímo ze země. Virgin Galactic chce zákazníky přepravovat v raketě, která se vždy ve výšce kolem 15 kilometrů odpoutá od nosného letadla a za pomoci raketových motorů dokončí stoupání k okraji vesmíru. Pasažéři při tom mají několik minut, kdy se mohou vznášet v kajutě a vychutnávat si pohled na Zemi, než se jejich letoun vrátí a snese se na přistávací dráhu.

Sen o letu do vesmíru si splnil i další z "vesmírných podnikatelů" Jeff Bezos s jeho Blue Origin. Podívejte se:

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli 21. května 2023 čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2).

SpaceX vynesl do vesmíru další soukromou posádku. S letenkou za miliardu

Z Mysu Canaveral na Floridě odstartovala v neděli čtyřčlenná posádka soukromé mise Axiom Mission 2 (Ax-2). Dva Američané a dva občané Saúdské Arábie, včetně první astronautky z arabského světa, směřují k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), kde stráví něco přes týden.

Přečíst článek

Měsíc

Jak budou vypadat nové lidské stopy na Měsíci? NASA připravuje novou generaci vesmírných bot

Jde o jeden z nejpamátnějších výjevů kosmické éry letů Apollo - osamělá, mělká stopa obtisknutá do šedivé, prašné půdy lunárního povrchu. Několik podélných pruhů, které vytvořila podrážka boty amerického astronauta Buzze Aldrina. Jedna z prvních stop, které kdy člověk zanechal na jiném světě, je dodnes nezapomenutelným symbolem lidského úsilí, píše server BBC.

Přečíst článek

V roce 2019 dospěla situace pod Mount Everest do tristního stavu, kdy se při výstupu pod vrcholem tvořily fronty a několik horolezců čekání v zimě nepřežilo.

Průmysl extrémní turistiky živí superboháči. Kdo ale platí mise za jejich záchranu?

Dějiny ukazují, že lidé neumí odolat kouzlu pozemských extrémů - nejvyšších hor, nejhlubších oceánů, a dokonce i nejzazších okrajů atmosféry. S rozvojem technologií vznikl rozsáhlý průmysl extrémní turistiky, který lidem - většinou těm bohatým - nabízí možnost podívat se smrti do očí, ovšem s ochranou pořádné bezpečnostní sítě.

Přečíst článek

Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru

Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru, letenka vyjde na miliony

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru do konce tohoto měsíce. Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, plánuje start letu s názvem Galactic 01 na období od 27. do 30. června.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme