Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Éra selfie z vesmíru je tu

Letka Virgin Galactic
Virgin Galactic
Stanislav Šulc

Richard Branson vzal do vesmíru turisty. Odstartovala nová éra lidstva, o níž zatím nic nevíme.

Reklama

V historii lidstva najdeme několik okamžiků, které člověka posunuly o skok kupředu. Oheň, psaný jazyk, monoteismus, knihtisk, složený úrok a podvojné účetnictví, parní stroj, auto, jaderná fúze… a vstup člověka do vesmíru mezi tyto okamžiky určitě patří také. Mimořádný filozof Milan Machovec ostatně vstup člověka do vesmíru dokonce označil za nejdůležitější okamžik lidské evoluce, protože lidský druh opustil své přirozené prostředí, a výrazně tak rozšířil své možnosti.

Člověk vesmír objevuje již více než 60 let a zatím tam dokázal především vyvést spoustu odpadků. Symbolicky 60 let poté, co první člověk překonal zemskou tíži, startuje éra vesmírné turistiky. Tedy přesněji: startuje éra skutečné vesmírné turistiky, protože již dříve Rusové do vesmíru vyslali muže, který si takový výlet zaplatil, ale de facto se stal regulérním kosmonautem.

Nyní to už nebude nutné. Richard Branson nabízí výlet do výšky cca 55 mil nad zemský povrch téměř každému. Stačí projít zdravotní prohlídkou (ne úplně jednoduchou) a zaplatit 250 tisíc dolarů, tedy v přepočtu nějakých pět milionů korun. Navzdory tomu, co se o té částce napovídalo, jde o velmi nízkou cenu, tedy pokud to nesrovnáváme se stavem svého konta, ale spíš s dalšími superluxusními zážitky, které si můžete dopřát na matičce Zemi.

Než začneme jásat na tím, že namísto do Chorvatska začneme hromadně létat po vesmíru, jen si připomeňme jeden historický zákon. Nikdo nepočítal s tím, že složený úrok a podvojné účetnictví přinesou renesanci a zámořské objevy, že knihtisk zapříčiní reformaci katolické církve, že spalovací motory způsobí ekologickou katastrofu… A vůbec netušíme, co všechno způsobí možnosti vesmírné turistiky. Doufejme, že to nejhorší, co se nám stane, bude nový žánr Selfie z vesmíru.

Richard Branson a první posádka jeho vesmírného letu
video

3, 2, 1… zážeh. Richard Branson je ve vesmíru

O devět dní vyfoukl prvenství v miliardářských vesmírný výletech zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi. Všechno je ale trochu komplikovanější.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme