Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru, letenka vyjde na miliony

Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru
Profimedia
 ČTK

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru do konce tohoto měsíce. Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, plánuje start letu s názvem Galactic 01 na období od 27. do 30. června.

Reklama

Zpravodajský server BBC uvedl, že cena letenky je 450 tisíc dolarů, tedy necelých deset milionů korun, a společnost jich prodala přes 800. Lety jsou navrženy tak, aby cestujícím na vrcholu stoupání poskytly výhled z vesmíru a umožnily jim na několik minut zažít stav beztíže.

Společnost Virgin Galactic uvedla, že první let bude vědeckovýzkumnou misí, při níž budou tři členové posádky z italského letectva a italské Národní rady pro výzkum provádět experiment v podmínkách mikrogravitace.

Druhý komerční let do vesmíru bude podle společnosti následovat začátkem srpna. Posléze plánuje podnikat let do vesmíru každý měsíc.

Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala 6. června 2023 v poušti Tarim hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země,

Čínská cesta do středu Země. Naftaři budou hledat suroviny 11 kilometrů pod povrchem

Po plánech dosáhnout vzdálený Měsíc se rozhodla Čína vydat do hlubin Země. Petrochemická společnost China National Petroleum Corporation začala v poušti Tarim (na snímku) hloubit nejhlubší čínský vrt, který má prozkoumat, jaký surovinových poklad se skrývá 11 kilometrů pod povrchem Země, napsal deník The Guardian.

Přečíst článek

V devatenáctileté historii společnosti, která musela překonat řadu nehod a technických problémů, se jedná o zásadní milník. Minulý měsíc se po téměř dvouleté přestávce vrátil do provozu raketový letoun společnosti Virgin Galactic, který se nazývá Unity. Stroj se dvěma piloty a čtyřmi cestujícími na palubě vystoupal nad pouští v Novém Mexiku v USA až k hranici vesmíru, zhruba 90 kilometrů nad povrch, a poté se snesl zpět dolů. Byl to poslední zkušební let před spuštěním dlouho očekávaných komerčních letů.

Kolem 18:30 středoevropského letního času si akcie Virgin Galactic připisovaly na newyorské burze přes 13 procent. Po oznámení o zahájení komerčních letů stouply před zahájením obchodování o více než 40 procent.

Na začátku dubna vyhlásila v USA bankrot společnost Virgin Orbit. Tato sesterská firma Virgin Galactic se zabývala vypouštěním komerčních satelitů. V lednu se firmě nevydařila mise, jejímž cílem bylo vynést z Británie devět malých satelitů na nízkou oběžnou dráhu Země. Neúspěch byl pro firmu velkou ranou a prohloubil její finanční potíže.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme