Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO ON-LINE: Raketa Ariane 5 s obří družicí Juice odstartovala. Cílem sondy je Jupiter, poletí osm let

Po neúspěšném čtvrtečním pokusu dnes ve 14:15 hodin středoevropského času z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5, která do vesmíru vynese sondu Juice. Kosmická loď se v případě úspěšného startu vydá na osmiletou cestu k Jupiteru, kde prozkoumá zejména ledové měsíce planety a pokusí se zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Podívejte se na on-line přenos Evropské kosmické agentury (ESA) a fotogalerii.

Reklama

Úkolem první evropské mise k této největší planetě Sluneční soustavy je prozkoumat místní systém a trojici ledových měsíců, kde se pokusí zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Raketa Ariane 5 se vznesla ve 14:15 SELČ, tedy krátce po deváté hodině ráno místního času. V řídícím středisku panovalo soustředěné ticho přerušované jen oznámeními o splnění dílčích vytyčených cílů.

Podívejte se na fotografie ze startu rakety:

Dlouho připravovaná – první evropská – mise měla odstartovat již ve čtvrtek asi dvě hodiny po poledni z evropského kosmodromu v tropické Francouzské Guyaně. Start byl ale krátce před zažehnutím motorů zrušen kvůli výstraze před blesky.

Reklama

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Cílem jsou tři měsíce Jupiteru a známky života

Cílem mise je prozkoumat planetární soustavu Jupiteru a jeho tři ledové měsíce. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podle vědců pod ledovou krustou skrývají oceány, které by potenciálně mohly být místem pro vznik života. Juice je vybavena deseti přístroji včetně optických kamer, spektrometrů či čidel elektrického a magnetického pole.

ESA na projektu první evropské sondy, která prozkoumá Jupiter, pracuje už od začátku minulého desetiletí. Mise vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur (37,6 miliardy korun). Na vývoji a testování sondy a zařízení se podle ESA podílelo přes 2000 lidí z 23 zemí včetně českých vědců a podniků.

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot.

Virgin Orbit miliardáře Bransona vyhlásila v USA bankrot, firma hledá kupce

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma usiluje o prodej majetku, a proto dál hledá kupce. Minulý týden podnik oznámil, že propustí zhruba 85 procent z celkových 750 zaměstnanců. V dokumentech pro konkurzní řízení teď firma uvedla, že k loňskému 30. září měla aktiva přibližně za 243 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) a dluh 153,5 milionu dolarů.

Přečíst článek

Hlavní inženýr společnosti Axiom Space Jim Stein předvádí prototyp skafandru ve středu 15. března 2023 v Houstonu. NASA si vybrala Axiom Space, aby navrhla skafandry, které budou její astronauti nosit po vstupu na měsíční povrch, což by se mělo stát koncem tohoto desetiletí.

FOTOGALERIE: Astronauti na Měsíci dostanou nové skafandry. Můžou v nich i dělat dřepy

Objemné bílé skafandry, které před půl stoletím nosil Neil Armstrong a jeho kolegové z programu Apollo, již brzy budou minulostí, napsala dnes agentura Reuters. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci se společností Axiom Space představil nové vesmírné obleky upravené pro přistání na Měsíci, kam by se Američané měli v nadcházejících letech vrátit. Podívejte se níže ve fotogalerii z jejich představení v Houstonu.

Přečíst článek

Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno středoevropského času. Podívejte se na video ze startu.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme