Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

VIDEO ON-LINE: Raketa Ariane 5 s obří družicí Juice odstartovala. Cílem sondy je Jupiter, poletí osm let

Po neúspěšném čtvrtečním pokusu dnes ve 14:15 hodin středoevropského času z kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Ariane 5, která do vesmíru vynese sondu Juice. Kosmická loď se v případě úspěšného startu vydá na osmiletou cestu k Jupiteru, kde prozkoumá zejména ledové měsíce planety a pokusí se zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Podívejte se na on-line přenos Evropské kosmické agentury (ESA) a fotogalerii.

Reklama

Úkolem první evropské mise k této největší planetě Sluneční soustavy je prozkoumat místní systém a trojici ledových měsíců, kde se pokusí zjistit, zda by na nich mohl existovat život. Raketa Ariane 5 se vznesla ve 14:15 SELČ, tedy krátce po deváté hodině ráno místního času. V řídícím středisku panovalo soustředěné ticho přerušované jen oznámeními o splnění dílčích vytyčených cílů.

Podívejte se na fotografie ze startu rakety:

Dlouho připravovaná – první evropská – mise měla odstartovat již ve čtvrtek asi dvě hodiny po poledni z evropského kosmodromu v tropické Francouzské Guyaně. Start byl ale krátce před zažehnutím motorů zrušen kvůli výstraze před blesky.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Cílem jsou tři měsíce Jupiteru a známky života

Cílem mise je prozkoumat planetární soustavu Jupiteru a jeho tři ledové měsíce. Europa, Callisto a obrovský Ganymedes podle vědců pod ledovou krustou skrývají oceány, které by potenciálně mohly být místem pro vznik života. Juice je vybavena deseti přístroji včetně optických kamer, spektrometrů či čidel elektrického a magnetického pole.

ESA na projektu první evropské sondy, která prozkoumá Jupiter, pracuje už od začátku minulého desetiletí. Mise vyšla na zhruba 1,6 miliardy eur (37,6 miliardy korun). Na vývoji a testování sondy a zařízení se podle ESA podílelo přes 2000 lidí z 23 zemí včetně českých vědců a podniků.

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot.

Virgin Orbit miliardáře Bransona vyhlásila v USA bankrot, firma hledá kupce

Společnost Virgin Orbit britského miliardáře Richarda Bransona vyhlásila ve Spojených státech bankrot. Firma usiluje o prodej majetku, a proto dál hledá kupce. Minulý týden podnik oznámil, že propustí zhruba 85 procent z celkových 750 zaměstnanců. V dokumentech pro konkurzní řízení teď firma uvedla, že k loňskému 30. září měla aktiva přibližně za 243 milionů dolarů (5,2 miliardy korun) a dluh 153,5 milionu dolarů.

Přečíst článek

Hlavní inženýr společnosti Axiom Space Jim Stein předvádí prototyp skafandru ve středu 15. března 2023 v Houstonu. NASA si vybrala Axiom Space, aby navrhla skafandry, které budou její astronauti nosit po vstupu na měsíční povrch, což by se mělo stát koncem tohoto desetiletí.

FOTOGALERIE: Astronauti na Měsíci dostanou nové skafandry. Můžou v nich i dělat dřepy

Objemné bílé skafandry, které před půl stoletím nosil Neil Armstrong a jeho kolegové z programu Apollo, již brzy budou minulostí, napsala dnes agentura Reuters. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci se společností Axiom Space představil nové vesmírné obleky upravené pro přistání na Měsíci, kam by se Američané měli v nadcházejících letech vrátit. Podívejte se níže ve fotogalerii z jejich představení v Houstonu.

Přečíst článek

Z amerického kosmodromu 2. března 2023 odstartovala raketa Falcon 9, která má k Mezinárodní vesmírné stanici vynést čtyřčlennou posádku v lodi Crew Dragon

AKTUALIZOVÁNO: Raketa Falcon s lodí Crew Dragon konečně odstartovala. Podívejte se na video

Z amerického kosmodromu dnes odstartovala raketa Falcon 9, která vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon, jež míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se čtyřčlennou posádkou. Jsou v ní dva Američané, Rus a občan Spojených arabských emirátů (SAE), který bude na ISS jako teprve druhý astronaut z arabského světa. K vesmírné stanici mají dorazit podle agentury AP v pátek ráno středoevropského času. Podívejte se na video ze startu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme