Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Štyrského obraz Trauma zrození aukci v Paříži kupce nenašel

AKTUALIZOVÁNO: Štyrského obraz Trauma zrození aukci v Paříži kupce nenašel
Sotheby´s, užito se svolením
 ČTK

Surrealistický obraz českého malíře Jindřicha Štyrského Trauma zrození nenašel při středeční aukci v Paříži svého kupce. Aukční síň Sotheby´s odhadovala cenu díla na 3,5 až pět milionů eur. Zájemci však nabídli méně a dražba byla nakonec podle údajů na webových stránkách síně ukončena bez prodeje.

Reklama

Podle českého uměleckého webu artplus.cz byl obraz jako jedno ze tří prémiových děl aukce dražen ve speciálním režimu s předregistrací, který vyžaduje prověření finančních možností potenciálních kupců. Ačkoli zprvu zájemci přihazovali a cena rostla, nakonec se patrně nedostala na částku, která by odpovídala limitu dohodnutému mezi prodávajícím a aukční síní, uvedl web.

Zájemce s nejvyšší nabídkou byl ochoten za obraz dát 3,15 milionu eur, respektive 3,8 milionu eur včetně aukční přirážky (92,3 milionu korun). Taková suma by obraz zařadila mezi nejdráže prodaná česká díla v aukcích a znamenala by rekord pokud jde o Štyrského tvorbu. Podle artplus.cz stejný osud jako Štyrského obraz potkal při pařížské aukci dalších pět děl.

Štyrského olejomalba z roku 1936 má černé pozadí a zachycuje bílé pytle s krvavými otisky, rukavici, minerály, kosti a lidské embryo. Plátno měří metr na výšku a 2,5 metru na šířku a malíř ho měl až do své smrti pověšený nad svou postelí. Odkázal ho malířce a blízké přítelkyni Toyen, z jejíž pozůstalosti se obraz v roce 1982 vydražil.

Podle odborníků je Štyrského dílo zcela výjimečné svými rozměry i významem v rámci autorovy tvorby i světového surrealismu. Pokud by se prodal, patřiúl by k nejdráže prodaným českým dílům v aukcích. Aukční rekord v Česku drží obraz Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který byl loni prodán za 123,6 milionu korun.

„Název obrazu odkazuje na stejnojmennou knihu Otty Ranka Das Trauma der Geburt z roku 1925, která byla mezi pražskými surrealisty dobře známá. Každý ze zobrazených předmětů měl pro Štyrského hluboký význam, který zachytil v předchozích dílech a ovlivnil i autorovu další tvorbu. Trauma zrození je výjimečnou výpovědí o stavech mezi životem a smrtí,“ píše aukční síň v prezentaci obrazu.

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Neznamená to ale podle odborníků propad trhu s uměním, obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni.

Přečíst článek

Oskar Kokoschka: Žena a otrok

Do aukce jde Kokoschka za 200 milionů. Trh je na to připraven, míní odborníci

Již tuto neděli se mohou přepsat historické tabulky českého aukčního trhu. Aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery jako poslední položku své jarní aukce zařadila obraz Žena a otrok od Oskara Kokoschky s vyvolávací cenou 200 milionů korun bez aukční přirážky. To je samo o sobě rekord. Pokud by se obraz prodal i bez jediného dalšího příhozu, šlo by o rekord českých aukcí. „Aktuálně nemám žádného domluveného kupce. Šance jsou skutečně 50 na 50, že obraz prodáme,“ prozradil pár dní před aukcí šéf síně Vladimír Lekeš.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme