Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vědci vypěstovali řeřichu v měsíční půdě. Může jít o průlom v kolonizaci vesmíru

Vědci vypěstovali řeřichu v měsíční půdě. Může jít o průlom v kolonizaci vesmíru
Tyler Jones/ poskytnuto UF/IFAS
 ČTK

Vědci poprvé ve vzorcích měsíční půdy vypěstovali rostliny. Jde o významný krok na cestě k dlouhodobým pobytům na Měsíci, píše zpravodajský web BBC. Semínka řeřichy vědci zasadili do malých vzorků měsíčního prachu odebraných během misí Apollo v letech 1969 až 1972. K jejich velkému úžasu semínka vyklíčila do dvou dní.

Reklama

„Nemohu ani popsat, jak jsme byli překvapeni,“ řekla Anna-Lisa Paulová z Floridské univerzity, která je spoluautorkou článku o zmíněných zjištěních.

Rostliny v měsíční půdě a v kontrolních vzorcích podle ní vypadaly do šestého dne zhruba stejně. Poté se objevily rozdíly. Rostliny pěstované v měsíční půdě začaly vykazovat stres, vyvíjely se pomaleji a skončily zakrnělé. I tak ale podle vědců jde o průlom, který má i „pozemské“ důsledky.

„Tento výzkum má zásadní význam pro dlouhodobé cíle NASA v oblasti lidského průzkumu, protože budeme muset využít zdroje nalezené na Měsíci a Marsu k vývoji zdrojů potravy pro budoucí astronauty žijící a pracující v hlubokém vesmíru,“ uvedl šéf amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Bill Nelson. 

Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA.

Ze základny NASA poprvé míří k ISS ryze soukromá mise

Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA. Čtyřčlenná posádka v lodi od firmy SpaceX míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kde hodlá strávit osm dní. Přílet k ISS je naplánován na sobotní brzké odpoledne středoevropského času.

Přečíst článek

Doplnil, že výzkum má význam i pro Zemi, jelikož může přispět k zemědělským inovacím, které pomohou pěstovat rostliny v těžkých podmínkách. Jeden z problémů, kterým výzkumníci čelí, je nedostatek měsíční půdy pro podobné experimenty. Během tříletého období od roku 1969 přivezli astronauti NASA z měsíčního povrchu 382 kilogramů měsíčních hornin, kamínků, písku a prachu. Tým vědců z Floridské univerzity dostal na experiment pouze gram měsíční půdy na rostlinu.

NASA plánuje dostat lidi na Měsíc v roce 2025. Naposledy tam astronauti byli v roce 1972 v rámci programu Apollo.

Laboratoř

Amerika přetahuje ruské vědce. Dlouze přemlouvat je nemusí

Spojené státy připravují kampaň, aby nalákaly ruské vědce a technické odborníky na práci do Spojených států. Spousta expertů však z Ruska odchází už nyní. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme