Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ze základny NASA poprvé míří k ISS ryze soukromá mise

Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA.
ČTK / AP
 ČTK

Z Kennedyho vesmírného střediska na východě Floridy odstartoval let společnosti Axiom Space, který představuje první ryze soukromou misi na oběžnou dráhu podporovanou americkou vesmírnou agenturou NASA. Čtyřčlenná posádka v lodi od firmy SpaceX míří na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS), kde hodlá strávit osm dní. Přílet k ISS je naplánován na sobotní brzké odpoledne středoevropského času.

Reklama

Start modulu Crew Dragon, který pro lety na ISS používají i astronauti NASA, se za ideálního počasí podařil po několika odkladech. V prvních minutách letu vše probíhalo podle plánu a loď se brzy dostala do výšky asi 200 kilometrů nad zemský povrch, zatímco první část nosného systému po odpojení přesně dosedla na plošinu na moři.

Čtyřčlennou posádku mise Ax-1 vede bývalý astronaut NASA Michael López-Alegría, který je zároveň viceprezidentem Axiom Space. Prostřednictvím této společnosti si cestu na ISS zaplatili Američan Larry Connor, Izraelec Eytan Stibbe a Kanaďan Mark Pathy, které Axiom Space na svém webu označuje jako podnikatele, investory a filantropy.

Hubbleův teleskop ve vesmíru

Astronomové objevili zatím nejvzdálenější hvězdu. Je milionkrát jasnější než Slunce

Vědci z mezinárodního týmu za pomoci Hubbleova teleskopu NASA objevili zatím nejvzdálenější hvězdu ve vesmíru. Hvězda, které dali jméno Earendel, což ve staré angličtině znamená „ranní hvězda“, se nachází 13 miliard světelných let od Země. Byl tak překonán rekord co se týče vzdálenosti, který dosud držela devět miliard světelných let vzdálená hvězda Icarus objevená v roce 2018. Astronomové jsou nadšeni a očekávají další poznatky o historii vesmíru.

Přečíst článek

Mise Ax-1 je naplánovaná na deset dní, z toho osm na ISS. Posádka se tam chce věnovat různým vědeckým a komerčním aktivitám. „Mezinárodní posádka Axiom tvořená čtyřmi soukromými astronauty provede během pobytu na vesmírné stanici přes 25 různých experimentů. Data shromážděná za letu ovlivní chápání lidské fyziologie na Zemi i na orbitě a také posoudí užitečnost nových technologií," uvedli organizátoři letu.

Do své destinace má posádka dorazit 20,5 hodiny po startu. Spojení s vesmírnou stanicí je naplánované na sobotu ve 13:45 středoevropského času.

Britský miliardář a zakladatel Virgin Galactic ve vesmíru

Bransonova Virgin Galactic zahájila prodej letenek do vesmíru. Připravte si deset milionů korun

Společnost Virgin Galactic zahájila předprodej letenek do vesmíru. Investorům zpráva nejprve vehnala steroidy do žil, akcie si v závěru úterního obchodování připsaly přes třicet procent. Dnes po otevření burz část včerejších zisků smazávají, aktuálně ztrácí přes sedm procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme