Pražský bar se dostal prestižního gastro průvodce. Míchají v něm drinky z polníčku nebo borové šišky

Nejen při vaření, i při míchání koktejlů je pro ně důležitá sezónnost a lokálnost. Drinků, do nichž používají i „hluchavky“, si všiml prestižní žebříček 50 Best Discovery, který mapuje nejzajímavější bary, restaurace a hotely světa.
Alma funguje od rána do noci. Den začíná v kavárně, oběd a večeři lze vyřešit v restauraci, a posléze se přesunout na skleničku do vinárny. Bar v podzemním podlaží může fungovat jako noční klub. Před dvěma roky rekonstruovaný prostor, kdysi v něm bývalo kino, v ulici V Jirchářích nedaleko Národního divadla, zaujal i prestižní gastronomický žebříček 50 Best Discovery, který vypíchl práci tamních barmanů.
„Koktejly se vyznačují širokým spektrem neobvyklých příchutí, které odrážejí úctu Almy k přírodním ingrediencím a sezónnosti, jako je polníček a nakládaná borová šiška,“ láká 50 Best Discovery k návštěvě podniku na svém webu.
Vlastně celý gastronomický komplex Alma stojí na respektu k surovinám. K jejich sezónnosti, k jejich osobitosti, k jejich původu a tvůrcům. Do restraurace, baru i kavárny tak berou suroviny od lidí, kteří to cítí stejně, ať už jsou to farmáři, vinaři či majitelé pražírny kávy. Alma vznikla jako nová kapitola příběhu Kro Kitchen a pokračování spolupráce Petra Němce a Vojty Václavíka.
V rozšířeném seznamu se letos objevilo více než 500 nových podniků, z toho 100 barů. Každé zařízení, včetně pražské Almy, je vybráno na základě hlasů od více než tří tisíc odborných členů hlasovací Akademie, kteří jsou experti na místní restaurace, bary a hotely.
V žebříčcích 50 Best se objevuje vždy 50 + 50, nejlepších podniků světa v kategoriích restaurace, bary a od roku 2024 i hotely. 50 Best Discovery funguje jako rozšíření každoročních žebříčků 50 Best, ale samo o sobě není žebříčkem. Doporučené podniky se nacházejí ve více než 700 lokacích po celém světě.
Z Česka je na seznamu historicky pět dalších barů a dvě restaurace. Prahu kromě Almy reprezentují bary Black Angel’s, Hemingway a L’Fleur spolu s restaurací La Degustation Bohême Bourgeoise, moravskou gastroscénu zastupuje Super Panda Circus.
Absolvovala prestižní pekařskou školu École Internationale de Boulangerie v Aix-en-Provence. A poté si Lucie Caïs Steblová otevřela stylovou francouzskou pekárnu v pražských Košířích.
Vyučila se v prestižní pekařské škole ve Francii. Pravé bagety teď nabízí v luxusním koloniálu v Košířích
Enjoy
Patří k nejznámějším tuzemským šéfkuchařům a v současnosti za jeho uměním můžete vyrazit na Břeclavsko, kde vlastní hned několik podniků. „Jižní Morava byla láska na první pohled. Historie, příroda a víno bylo to, co mě sem táhlo. Dnes si už neumím představit, že žiji jinde,“ říká proslulý šéfkuchař Marcel Ihnačák v rozhovoru, který původně vyšel v letním vydání magazínu Newstream CLUB a nyní si jej můžete přečíst v rámci Inventury 2024 byznysového portálu newstream.cz.
Marcel Ihnačák: Vegeta zkazí přirozenou chuť každého jídla. Když ji používáte, všechny pokrmy chutnají stejně
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.