Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový trend? BMW představilo auto měnící barvu podle nálady řidiče

BMW na veletrhu CES v Las Vegas v lednu 2023 představilo auto měnící barvu na přání řidiče.
BMW, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Co kdyby se barva vašeho auta mohla změnit podle vaší nálady nebo počasí? To je myšlenka – nebo alespoň jedna z myšlenek – za novým konceptem BMW „i Vision Dee“, středně velkým elektrickým sportovním sedanem pokrytým futuristickými panely, které mohou na požádání měnit barvu. Automobilka koncept vozu představila na veletrhu CES.

Reklama

BMW jej popisuje jako první auto na světě „měnící barvu“. Dee, což je zkratka pro „Digital Emotional Experience“, může přepínat mezi 32 různými barvami, uvedla společnost při odhalování vozu na výstavě spotřební elektroniky CES 2023 v Las Vegas.

Vůz může přepínat mezi různými barvami exteriéru a díky 240 různým segmentům panelů je možné barvy kombinovat. To je významný skok kolem dřívější iterace BMW představené v loňském roce, která mohla střídat pouze černou, bílou a šedou, uvedl server CNBC.

BMW na veletrhu CES v Las Vegas v lednu 2023 představilo auto měnící barvu na přání řidiče. zdroj: BMW, s laskavým svolením

Stejně jako u každého koncepčního vozidla je technologie se schopnostmi Dee měnit barvy pravděpodobně na roky vzdálena od spotřebitelské dostupnosti. Vystavování vozidla přírodním živlům při každodenním řízení – od mytí aut po létající hmyz – brání špičkovým panelům fungovat přesně v reálném světě, poznamenal server The Verge.

Automobil Lightyear 0 jezdí čistě na solární energii.

Auto budoucnosti jezdí jen na solární energii. Ale stojí miliony

Nizozemská společnost Lightyear zahájila jako první na světě sériovou výrobu elektromobilu, který získává energii přímo ze slunečního svitu. První model Lightyear 0 stojí 250 tisíc eur (6,1 milionu korun) a firma má již předběžné objednávky na zhruba 150 vozů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pro BMW je vůz míněn jako záblesk toho, co by nakonec mohlo být mnohem barevnější budoucností. „Umožňuje generovat a měnit téměř nekonečnou škálu vzorů barvy auta během několika sekund,” uvedla společnost.

Vnější plášť Dee je film vyrobený z elektronického papíru vytvořený ve startupu s názvem E Ink, který také vyrábí zobrazovací technologie pro elektronické čtečky a mobilní telefony. Segmenty povlaku obsahují miliony drobných mikrokapslí s různými barevnými pigmenty, které při použití elektřiny mění odstíny.

Technologie šetřící autobaterii

Elektronický povlak má „ultranízký výkon“, takže změna barev vozu nevybije baterii elektromobilu, uvedl firma E Ink v tiskové zprávě.

Společnost E Ink také uvedla, že je schopna vyrábět své panely v jakémkoli představitelném tvaru – což potenciálně vede k aplikacím, jako jsou obrazovky elektronických čteček, které napodobují vzhled skutečného papíru nebo energeticky účinnější digitální nápisy a displeje chytrých hodinek.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

BMW nezveřejnilo specifikace motoru nebo baterie Dee, ale říká, že koncepční vůz je navíc nabitý futuristickým hardwarem a softwarem, které budou k dispozici v automobilech na silnici do roku 2025.

To zahrnuje mimo jiné „Head-Up“ displej – digitální přístrojovou desku, která se rozprostírá po celé šířce čelního skla. Disponuje také Mixed Reality Slider, dotykovou obrazovkou, která vám umožňuje ovládat, kolik digitálního obsahu se zobrazuje na dané palubní desce, od rychlosti jízdy a dojezdu baterie až po ovládání hudby a textové zprávy.

Lahvička s vakcínou Moderna

Letošní očekávání ve vědě. Nejvíce průlomů se čeká ve zdravotnictví

Výhled na očekávané vědecké průlomy roku 2023 připravil špičkový vědecký časopis Nature. Jaký dopad by měly mít na byznys?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Prodeje elektromobilů loni překonaly milník, blíží se rok zvratu. Trh táhly Čína a Evropa

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme