Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pocta Virgilovi. Tenisky navržené zesnulým návrhářem z Louis Vuitton se vydražily za miliony

Pocta Virgilovi. Tenisky navržené zesnulým návrhářem z Louis Vuitton se vydražily za miliony
poskytnuto Sotheby's
Veronika Kudrnová
vku

Sneakers sběratelé sehráli úchvatnou dražební bitvu o 200 párů tenisek, které krátce před svou smrtí stvořil módní guru Virgil Abloh. Za boty podle aukční síně Sotheby's utratili dohromady přes 25 milionů dolarů.

Reklama

V průměru za více než 100 tisíc dolarů (2,1 milionu korun) a přes 350 tisíc dolarů (7,46 milionu korun) za ten nejdražší pár: Takto nečekaně vysoké sumy dali zájemci za 200 párů tenisek vzniklých ze spolupráce značek Nike a Louis Vuitton, které krátce před svou smrtí stvořil americký návrhář Virgil Abloh. Oznámila to aukční síň Sotheby's, podle níž kupci v dražbě utratili za boty dohromady přes 25 milionů dolarů - výrazně více, než kolik se původně odhadovalo.

Organizátoři dražby očekávali ceny mezi 5000 a 15 tisíci dolary (107 a 320 tisíci korun), přičemž stanovili vyvolávací cenu 2000 dolarů.

Čistě virtuální dražba začala 26. ledna, šest dní poté, co v Paříži proběhla módní přehlídka poslední kolekce již zesnulého návrháře, který měl ve firmě Louis Vuitton na starosti pánské oblečení. Abloh byl velmi oblíbený u mladých lidí díky své schopnosti kombinovat luxusní módu se sportovním a městským stylem. Zemřel ke konci listopadu na rakovinu ve 41 letech, což zanechalo velkou část módního odvětví v šoku.

Virgil Abloh

Miliardář Bernard Arnault koupil majoritu v módním brandu Off-White

Zakladatel Off-White Virgil Abloh je považován za klíčového muže současné módy a od roku 2018 je vlivným designérem v Arnaultově impériu LVMH.

Přečíst článek

„Od chvíle, kdy jsme aukce spustili, tu byla elektrizující energie,” uvedl ve vyjádření pracovník aukční síně Sotheby's Brahm Watcher, podle nějž byl překonán rekord firmy v počtu příhozů v první den internetové aukce. Výtěžek z dražby poputuje do Ablohova stipendijního fondu podporujícího vzdělání pro černochy v USA a studenty z Afriky.

Předmětem dražby bylo 200 párů totožných tenisek modelu Air Force 1 značky Nike, který letos slaví 40 let od svého uvedení na trh. Boty jsou ozdobeny kromě charakteristické „fajky” rovněž logem a známým vzorem firmy Louis Vuitton a také šachovnicovým motivem. Nejdražší pár velikosti číslo 36 se prodal za 352 800 dolarů (7,52 milionu korun).

Sportovní obuv označovaná jako sneakers se stala v posledních letech vyhledávaným sběratelským artiklem a některé vzácné páry se prodávají za desítky tisíc dolarů (stovky tisíc korun). Luxusní značky ve snaze oslovit mladé a rozšířit svou klientelu začaly tvořit kolekce ve spolupráci se značkami zaměřenými na sportovní a městské oblečení. Firma Dior, jež je stejně jako Louis Vuitton součástí koncernu LVMH, například spojila síly s řadou obuvi Jordan od firmy Nike.

Podle Sotheby's se aukce zúčastnilo přes 1200 zájemců, kteří pocházeli z více než 50 zemí světa. Větší část kupců byla mladší 40 let a 40 procent jich pocházelo z Asie.

Louis Vuitton

Luxus v covidu táhne Asie. Královnou haute couture je ale Francie

O Francii se traduje, že je kolébkou vkusu a estetických ideálů. Potvrzuje to i nejnovější žebříček sestavený agenturou Kantar: pět z deseti nejhodnotnějších luxusních značek je z Francie, v čele s Louis Vuitton.

Přečíst článek

Nejdražší tenisky, které se kdy prodaly, patřily hudebním nebo sportovním hvězdám. Boty Nike Air Yeezy 1, které nosil rapper Kanye West, koupil zájemce za 1,8 milionu dolarů (38,4 milionu korun). Loni v říjnu pak pár sportovních bot nošený legendou NBA Michaelem Jordanem na začátku jeho kariéry přišel kupce na 1,5 milionu dolarů (32 milionů korun).

Virgil Abloh

Zemřel Virgil Abloh. Muž, který vytvořil módu 21. století

Svět módy přišel o jednu z největších ikon současnosti. V pouhých 41 letech podlehl rakovině Virgil Abloh, muž, který proměnil Louise Vuittona. Bernard Arnault, šéf módního impéria, nad skonem šéfdesignéra značky vyjádřil lítost. „Jsem v šoku z této hrozné zprávy,” citovala Arnaulta agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Přečíst článek
Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme