Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepším letištěm světa je Hamad v Kataru, pražská Ruzyně neuspěla

Letiště Hamad poutá svojí pozoruhodnou architekturou.
HIA
Viliam Buchert

Jako nejlepší letiště světa bylo letos v tradičním a prestižním klání Skytrax World Airport Awards zvoleno mezinárodní letiště Hamad v Kataru. Pražské Letiště Václava Havla je hodnoceno jen jako průměrné.

Reklama

V soutěži poradenské londýnské společnosti Skytrax World Airport Awards je každý rok hodnoceno přes 500 letišť ve světě a posledních osm ročníků vyhrálo s přehledem a po zásluze letiště Changi v Singapuru. Čekalo se to i teď, ale překvapivě na prvním místě skončil Hamad v metropoli Dauhá v Kataru. 

Na dalších místech jsou Haneda v Tokiu, Changi v Singapuru, Incheon v jihokorejském Soulu a tokijská Narita. Jako první z Evropy je na 6. místě Mnichov, následuje Curych, Heathrow v Londýně, Kansai v japonské Ósace a Hongkong. To je první desítka.

Nejmilejší jsou v Singapuru

I pro Čechy velmi známý Schiphol v Amsterdamu je dvanáctý, Helsinki-Vantaa o místo za ním, na 15. místě je Paříž CDG, pak Frankfurt, Istanbul, osmnáctá je Kodaň a pro některé možná překvapivě až na 19. místě je Dubaj.

Praha se v první stovce neobjevuje. V celkovém hodnocení je i za Budapeští, Vídní a Varšavou.

Pizza má certifikát společnosti Associazione Verace Pizza Napoletana.

Poznávejte chutě světa: Zakousněte se do pravé pizzy z Neapole

Nadýchané, a přitom vypečené okraje, čerstvá rajčatová omáčka a roztékající se mozzarella s čerstvou bazalkou. Tak by měla vypadat pravá nefalšovaná neapolská pizza.  A přesně takovou dělají v pražské Pizza Nuova.

Přečíst článek

Pokud jde o jednotlivé kategorie soutěže, tak nejčistší je Haneda, nejlepší letištní personál má Changi a největší změnu k lepšímu prodělal Istanbul.
Hodnocena je úroveň služeb, čistota, kvalita a ochota letištního personálu, šíře nabídky obchodů a služeb, možnosti připojení na internet, bezpečnostní opatření či imigrační odbavení. Ceny Skytrax jsou přitom považovány v tomto oboru za vůbec nejprestižnější.

Asie se vzdaluje

V případě hodnocení mezinárodních letišť už od roku 2000 nevyhrál nikdo jiný než místa z Dálného východu v Asii. Dokonce se na prvním místě objevila jen tři letiště – v Hongkongu, Soulu a Singapuru. Prolomil to až teď Katar.

Letiště Hamad bylo otevřeno v roce 2014, poutá kromě výborných služeb i pozoruhodnou architekturou hlavní budovy a velkou čistotou. Svou základnu zde má i letecká společnost Qatar Airways, která létá také do Prahy a je pro Čechy výhodnou spojnicí na Blízký východ, do Asie i Afriky.

Podívejte se do galerie na nejlepší letiště na světě:

Na Hamadu jsou dva pětihvězdičkové transferové hotely, 270 tisíc metrů čtverečních obchodů, více než 30 restaurací, ale i wellness, posilovna, bazén či squashové kurty. Také se zde pořádají výstavy.

„Mezinárodní letiště Hamad se stalo rychle oblíbeným místem zákazníků a své služby neustále vylepšuje,“ řekl k jeho vítězství CEO společnosti Skytrax Edward Plaisted.

Příští rok Hamad čeká další velká zatěžkávací zkouška, protože Katar bude pořádat Mistrovství světa ve fotbale. Přijet mají statisíce fanoušků.  

>>>>>Máte rádi moderní architekturu? Sledujte s námi podařené stavby i přestavby.<<<<<<

Architekt Petr Kolář

Architekt miliardářů Kolář: Luxus není zlatý kohoutek, ale dokonalá funkčnost

Petr Kolář patří k nejžádanějším českým architektům současnosti, i miliardáři na něj stojí frontu. Staví hotelové resorty, vesnice, olympijské parky i rodinné domy. Označení „architekt miliardářů” se ale brání. „Kvalitní architektura jde dělat i s útlým rozpočtem, stavíme projekty i za milion,” říká Kolář v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Řadový dům ve Španělsku.

Kvůli covidu Češi kupují nemovitosti v zahraničí. Nejčastěji za sedm milionů

Covid a nárůst cen tuzemských nemovitostí vyhnal Čechy na nákup domů a bytů do zahraničí. Kde si je nejčastěji pořizují a za kolik?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Business class v Boeingu 787 Dreamliner

FOTOGALERIE: Nový Airbus i „český“ Dreamliner. Podívejte se na letadla, která poletí za exotikou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme