Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Módní průmysl chce být do roku 2030 zelenější. Trendy je udržitelnost a snižování uhlíkové stopy

Začal mezinárodní veletrh módy Styl a veletrh obuvi a koženého zboží Kabo
ČTK
 ČTK

Zájem zvláště evropských výrobců oblečení dokládat svou uhlíkovou stopu, produkovat udržitelnou módu a vytvářet dobré pracovní prostředí roste. Dokládá to každoroční nárůst vydaných certifikátů potvrzující zodpovědný přístup, řekla na veletrzích Styl a Kabo v Brně Dana Rástočná-Illová z rakouského Institut für Ökologie, Technik und Innovation, který certifikáty vydává. Módní průmysl se podle odhadů podílí až z deseti procent na celosvětových emisích uhlíku a z 20 procent na spotřebě vody.

Reklama

Každoročně se vyrobí přes miliardu tun textilií

Produkce oblečení v posledních několika letech výrazně vzrostla, každoročně se vyrobí přes miliardu tun textilií. „Současný stav je neudržitelný a neekologický. Za účelem výroby oděvu se získává velké množství neobnovitelné energie. Módní průmysl si to uvědomuje, a proto přijal závazek snížit do roku 2030 emise uhlíku o 30 procent. Vlastní závazky i požadavky trhu zvyšují tlak na všechny v textilním řetězci, aby měřili, chápali, vykazovali a zlepšovali svůj dopad na změnu klimatu,“ řekla.

Více než 120 módních značek v roce 2018 podepsalo Chartu OSN pro módní průmysl v oblasti klimatu, která demonstruje záměr přispět ke snížení globálního oteplování a zlepšení životního prostředí. Impulzem byl tlak ze strany aktivistů, vědců, ale i zákazníků. Umocnil jej trend tzv. rychlé módy, kdy lidé levně nakupují oblečení, které nosí jen krátce nebo vůbec, a to pak končí na skládkách či ve spalovnách.

Po podepsání Charty podle Rástočné-Illové naplňování závazku ovlivnila koronavirová pandemie, v posledních dvou letech ale vnímá mezi firmami výraznou snahu. „V uplynulém roce vzrostl počet vydaných certifikátů o 34 procent. A jsou to velmi náročné certifikáty. Hodnotíme globální výrobu firmy, používání chemických látek, nakládání s odpadem nebo odpadní vodou,“  dodala. Zodpovědné jsou podle ní především evropské firmy, kde odběratelé tento přístup požadují. Věří proto, že se tomuto trendu nakonec nevyhnou žádní výrobci, pokud nebudou chtít přijít o své zákazníky.

Úvodní plakát k výstavě "A line of beauty" k celoživotní tvorbě oděvního návrháře Karla Lagerfelda

Newyorské Metropolitní muzeum umění hostilo unikátní výstavu z tvorby Karla Lagerfelda

Zcela jedinečný průřez 65 lety tvorby slavného oděvního návrháře Karla Lagerfelda představila letos newyorská výstavní síň – Metropolitní muzeum umění. Fanoušci německo-francouzské ikony módního průmyslu měli ale na shlédnutí unikátní výstavy „Karl Lagerfeld: Linie krásy“ jen pár týdnů, a tak se na ni stály nekonečné fronty. Stálo to za to si je ale vystát. Ať už se vám totiž Lagerfeldovy módní kreace líbí či nikoliv, jeho téměř neohraničená fantazie, absurdní duality a kontrasty a zásadní vliv na módní průmysl i řadu generací žen, které jeho modely nosily, se mu upřít opravdu nedá. Přinášíme vám ve FOTOGALERII alespoň malou ochutnávku z této jedinečné výstavy. 

Přečíst článek

Španělský miliardář Amancio Ortega

Ortegovo módní impérium skomírá. Vydělat chce na investicích do realit a energetiky

Investiční společnost Pontegadea španělského dolarového miliardáře Amancia Ortegy posílila investice do realit a energetických podniků. Činí tak v čase, kdy se Ortegovu oděvnímu impériu Inditex, pod které spadá například módní řetězec Zara, přestává dařit. Akcie podniku za posledních pět let ztratily téměř pětinu své hodnoty, píše agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Kim Kardashian je většinovou akcionářkou Skims.

Spodní prádlo Kim Kardashian umí přitáhnout pozornost i investory

Rodina Kardashianových dokáže svoji televizní popularitu – i přesto, nebo právě proto, že se jejich show mnohdy pohybují na hraně vkusu – dobře zpeněžit. Naposledy, možná nejznámější člence klanu Kim, přinesla v druhém kole investic do značky spodního prádla Skims 240 milionů dolarů. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme