Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korzety, šaty i šperky. Šatník britské královny punku jde do aukce

Návrhářka Vivienne Westwoodová s manželem
Profimedia
Denisa Holajová

Aukční síň Christie's chystá na červen prodej osobního šatníku britské módní návrhářky Vivienne Westwoodové, která zemřela před necelými dvěma lety. V nabídce bude přes dvě stě položek od šatů a doplňků až po šperky z celkem čtyř dekád tvorby této rebelky a politické i ekologické aktivistky. Výtěžek půjde na charitativní účely - Nadaci Vivienne, Amnesty International a Lékařům bez hranic.

Reklama

„Tento prodej nemá a nebude mít obdoby. Osobní šatník pravděpodobně největšího britského módního návrháře všech dob je zcela neuvěřitelný. Je to něco, co se stane jednou za život," prohlásil ředitel sbírek Christie's Adrian Hume-Sayer.

Módní ikona Vivienne Westwoodová:

Jednou z nejvzácnějších trofejí budou taftové plesové šaty s rozpětím lehkého letadla. Položky do aukce vybral Andreas Kronthaler, 58letý rakouský designér a kreativní ředitel značky Vivienne Westwood, který byl od roku 1993 návrhářčiným manželem. O svém nápadu uspořádat aukci hovořil s Westwoodovou v posledních týdnech jejího života.

Nejstarší dražené kousky pocházejí z kolekce Čarodějky pro podzim - zimu 1983/84, která se v Paříži setkala s velkým ohlasem. Tmavomodré dvoudílné šaty, částečně inspirované kresbami amerického výtvarníka Keitha Haringa, mají sukni s průsvitným pásem umístěným těsně pod linií kalhotek. Podle módních znalců jde o charakteristický výstřelek od návrhářky, která se vyhnula kalhotkám při návštěvě Buckinghamského paláce, kde od královny Alžběty II. přebírala Řád britského impéria.

Alessandro Michele

Souboj módních titánů začíná. Bývalý mág značky Gucci Alessandro Michele nastupuje k Valentinovi

Takovou revoluci italské módní domy dlouho nezažily. Návrhář Alessando Michele, který v uplynulém desetiletí dostal značku Gucci zpět do záře reflektorů a přitáhl jí nové, mladší zákazníky, nastupuje po roční pauze k Valentinovi, další italské značce haute couture. Oznámení následuje poté, co u Valentina minulý týden po 25 letech skončil kreativní šéf Pierpaolo Piccioli. Pro Gucci, kde se teprve zabydluje návrhář Sabato de Sarno, to znamená hozenou rukavici.

Přečíst článek

Punková éra Vivienne

Westwoodová více než kterýkoli jiný návrhář sdělovala skrze své oblečení politické postoje. Kolekce Propaganda pro podzim - zima 2005/06 byla nejviditelněji politickou show Vivienne. Odkazovala na její punkovou éru a také na esej Aldouse Huxleyho Propaganda v demokratické společnosti.

Kolekce výstřední návrhářky ovšem nebyly jen doménou uměleckých a intelektuálních elit. Její kousky si oblíbila například bývalá britská premiérka Teresa Mayová. Šaty a doplňky z její dílny oblékli také hosté na loňské korunovaci krále Karla III. V šatech od Vivienne Westwoodové zazářila i hlavní hvězda filmu Barbie Margot Robbie na jeho loňské premiéře v Londýně.

Veřejnosti volně přístupná výstava Vivienne Westwood: The Personal Collection bude otevřena v sídle Christie's na King Street v Londýně od 14. do 24. června. Živý prodej se uskuteční 25. června, online aukce bude probíhat od 14. do 28. června 2024.

Módní značka Esprit zavírá. V Česku i Německu ji nahrazují multibrandové obchody Catches

Módní značka Esprit zavírá. V Česku i Německu ji nahrazují multibrandové obchody Catches

Obchody módní značky Esprit mizí ze scény. Podle německých médií mají zavřít čtyři desítky prodejen, které tam provozuje franšízový operátor PTH Group. Druhou zemí, kde PTH působí, je právě Česko. Stejně jako u sousedů i zde se z Espritů stávají multibrandové prodejny Catches.

Přečíst článek

Zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli

Ztráta pro svět módy. Zemřel slavný italský návrhář Roberto Cavalli

Svět módy přišel o další velké jméno. Ve věku 83 let v Florencii zemřel italský módní návrhář Roberto Cavalli, uvedla to agentura Reuters. Cavalliho proslavily zejména spolupráce s filmovými a hudebními hvězdami i jeho návrhy se zvířecími potisky. Italská agentura ANSA uvedla, že měl slavný návrhář zdravotní problémy již delší dobu a v posledních letech se jeho stav zhoršil. I přes chatrné zdraví se loni stal pošesté otcem. 

Přečíst článek

Osobností roku časopisu Time mohou být stávkující scénáristé,král Karel i Barbie

Kdo bude osobností roku časopisu Time? Lídry světových velmocí může porazit Barbie

Nominace na letošní osobnost roku amerického časopisu Time jsou velmi rozmanité, od světových státníků, přes hollywoodské scénáristy a americké prokurátory až po postavičku Barbie, která se letos dostala i na plátna kin. Časopis Time zveřejnil seznam devíti finalistů, osobnost roku vyhlásí ve středu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme