Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karlovarský kraj je zlatá žíla, která čeká na své objevení

Karlovy Vary. Ilustrační foto
Profimedia
Dalibor Martínek

Karlovy Vary mají takovou blbou nálepku města, kde se během celého roku tráva nehne. Rusové a Němci pijí horkou slanou vodu a v několika předražených hospodách kolem říčky Teplé konzumují předražené české smažené nesmysly, smažák, řízek, hranolky. Nebo rozmraženou pizzu za dvě stě korun.

Reklama

Cheb jako lokalita s moderními průmyslovými areály

Samozřejmě, je tu jednou za rok i filmový festival, ale těch deset dní v roce město ekonomicky neutáhne. Někteří lidé však cítí, že nerušeným spánkem celého regionu se skrývá obří potenciál. Milan Kratina, šéf a spolumajitel skupiny Accolade, která staví velké průmyslové areály, už na Karlovarsku investuje deset let.

„Cheb byl jednou z prvních lokalit, ve kterých jsme začali s investicemi do výstavby moderních průmyslových areálů. Dnes zde máme naše nejúspěšnější projekty. Pokud se poohlédnu zpět za těmi deseti uplynulými roky, vidím, že právě Karlovarskem jsme odstartovali naši strategii vytvořit z často opomíjených lokalit zcela nové a úspěšné průmyslové zóny, které lákají zajímavé firmy a investory,” říká Milan Kratina, šéf Accolade.

V současnosti patří do portfolia Accolade v regionu osm dokončených budov s dvanácti nájemci. Okolo Chebu se nacházejí celkem tři průmyslové parky, Kratina nyní rozšiřuje působnost také do Ostrova. Celkem v regionu buduje tři nové projekty v hodnotě devíti miliard korun. Co Kratinu na tomto zapomenutém kraji tolik lákalo? Kratina sám sebe definuje jako člověka, který nejde s proudem, o věcech přemýšlí jinak a hledá příležitosti, které ostatní ještě nevidí. To se mu v byznyse vyplácí, je řazen mezi stovku nejbohatších Čechů. Co ho tedy mohlo nalákat do tohoto zapomenutého regionu?

Prezident MFF KV Jiří Bartoška a zakladatel skupiny KKCG Karel Komárek
video

PODÍVEJTE SE: Komárek s Bartoškou ocenili mladé filmaře. Allwyn je pošle na stipendium do Los Angeles

Karlovy Vary vedle zavedených hvězd vítají také talentované mladé filmaře z celého světa. Nově se na jejich podporu zaměřil jeden z nejbohatších Čechů, Karel Komárek. Jeho dnes již globální loterijní společnost Allwyn spustila ve spolupráci s European Film Promotion stipendijní program pro mladé filmaře, kteří v rámci projektu Future Frames budou mít šanci na studijní cestu do Los Angeles. První vítězkou se stala Amalie Maria Nielsen z Dánska.

Přečíst článek

Karlovarský kraj má třetí nejvyšší míru nezaměstanosti

Mohlo to být několik faktorů. Určitě to nebude počet obyvatel čili potenciálních zaměstnanců. Těch je zhruba čtvrt milionu, nejméně z českých krajů. Je to číslo na úrovni Samoy, která má mimochodem na rozdíl od karlovarského kraje světový ragbyový tým. Pro představu, čtyři české kraje mají přes milion obyvatel. Nicméně, nízký počet obyvatel nemusí mít pro rozhodování investorů nijak zásadní vliv.

Například Kratina ve svých areálech vytvořil dva tisíce míst, takže by s počtem tamních obyvatel neměl mít problém. Zvlášť, když míra nezaměstnanosti je tam po ústeckém a severomoravském kraji třetí nejvyšší. Co může být zajímavým faktorem, v tomto regionu je vůbec nejnižší průměrná mzda.

Podle statistického úřadu to bylo za loňský rok 35 tisíc korun. V sousedím ústeckém o dva a půl tisíce korun víc, u druhé souseda, plzeňského, o tři a půl tisíce víc. Ve středních Čechách už jsme nad čtyřiceti tisíci. Klíčový je však jiný aspekt. Který nakonec může vést k boomu celého regionu. Blízkost k Německu. Pro firmy je určitě mimo jiné atraktivní dosažitelnost rozvinuté německé dálniční sítě.

Lützowova vila je od roku 1964 kulturní památkou. Vyjde na sedm milionů dolarů.

Mramorový luxus za sedm milionů dolarů. Sotheby's nabízí k prodeji vilu v Karlových Varech

Devět ložnic, čtyři koupelny a hlavně více než dva tisíce metrů čtverečních pozemku s altány a sochami v Karlových Varech je na prodej. Lützowovu vilu nabízí síť Sotheby´s International Realty za sedm milionů dolarů (téměř 150 milionů korun).

Přečíst článek

Z Chebu je to na severojižní dálnici A93 dvacet minut. Z Aše to není ani pět kilometrů. Jak tvrdí Kratina, třeba Tchibo z jednoho jejich skladu obsluhuje Česko, Rakousko a velký kus Německa. V této blízkosti je patrně zakopán budoucí úspěchu Karlovarska. Kterého si kupodivu všímá zatím docela málo firem.

Agentura CzechInvest zprostředkovala v Karlovarském kraji od doby svého založení 33 investičních projektů v celkové hodnotě 22 miliard korun. Tyto projekty vytvořily čtyři tisíce pracovních míst. „V porovnání s ostatními kraji se jedná o kraj s nejmenším počtem investičních projektů zprostředkovaných CzechInvestem,“ uvádí jeho mluvčí David Hořínek. Podle něj to je pravděpodobně způsobeno nejen samotnou velikostí kraje a nejmenší průmyslovou základnou, ale i zaměřením regionu na lázeňství a turismus.

David Ondráčka: Vary, filmy a dotace. Bez nich to nejde

Skončily Vary, největší filmová (a lobbistická) událost roku. Rozdaly se ceny, unavení hosté odjeli domů plní zážitků. A filmů, české produkce nevyjímaje! Jak v Česku funguje financování české kinematografie pro Newstream popsal protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. V tuzemské filmové branži se podle něj ročně protočí 12 miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme