Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tahle země je pro starý. Japonsko hlásí rekord v počtu lidí starších sto let

Japonsko hlásí rekord v počtu lidí starších sto let. Je jich šestsetkrát více než po válce
Midjourney
 ČTK

V roce 1963, kdy se tato data v Japonsku začala evidovat, měla země 153 stoletých a starších. Podle aktuálních dat je jich nyní přes 92 tisíc.

Reklama

V Japonsku, které má na 127 milionů obyvatel, žije 92 139 lidí, jimž je sto a více let. Jde o dosud největší počet stoletých v této zemi v historii záznamů, 88 procent z nich tvoří ženy, informovalo při příležitosti dnešního Dne úcty ke starým lidem japonské ministerstvo zdravotnictví a sociálních záležitostí. Poprvé je také od vedeních těchto statistik deset procent Japonců starších 80 let.

Počet stoletých roste 50 roků v řadě

Podle údajů japonské vlády k 15. září se počet stoletých a starších od předchozího roku zvýšil o 1613 a rostl 53. rok v řadě.

Japonci se dožívají vyššího věku

Biohacking: Co stojí za tajemstvím dlouhověkosti Japonců? Aminokyselina serin

Serin je považován za neesenciální aminokyselinu, protože tělo si ji umí vyrobit. Jako u většiny neesenciálních aminokyselin to ale nestačí pro zachování plného zdraví, je třeba ho přijmout také ze stravy. Dostatečné množství serinu je klíčové pro správné fungování mozku.

Přečíst článek

Nejstarším obyvatelem Japonska je Fusa Tacumiová, která letos v dubnu oslavila 116. narozeniny a která je i druhým nejstarším člověkem na světě, po Španělce Marii Branyasové. Rozdíl mezi nimi je ale jen několik týdnů.

V roce 1963, kdy se tato data v Japonsku začala evidovat, měla země 153 stoletých a starších. V roce 1998 jich poprvé bylo 10 tisíc. K delšímu dožití přispívá podle agentury Kjódó lepší zdravotní péče, svou roli ale jistě hraje i jídelníček Japonců.

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Dlouhá desetiletí zpřísňovali zákonodárci pod tlakem veřejnosti bezpečnostní pravidla pro farmaceutický průmysl. Nyní se naopak formuje skupina lidí, která chce kvůli prodloužení života užívat i neprověřené léky. Cynicky hodnoceno: oni chtějí hodně riskovat, a my ostatní bychom – snad – mohli na jejich úkor vydělat.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Film Oppenheimer japonští diváci přijali vesměs příznivě

Zkouška ohněm. Oppenheimer dorazil do Japonska, návštěvníci kin mají smíšené pocity

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme