Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové
iStock
Josef Tuček

Dlouhá desetiletí zpřísňovali zákonodárci pod tlakem veřejnosti bezpečnostní pravidla pro farmaceutický průmysl. Nyní se naopak formuje skupina lidí, která chce kvůli prodloužení života užívat i neprověřené léky. Cynicky hodnoceno: oni chtějí hodně riskovat, a my ostatní bychom – snad – mohli na jejich úkor vydělat.

Reklama

Po dobu dvou měsíců, až do minulého týdne, hostilo turistické letovisko Tivat v balkánském státě Černá Hora konferenci se zaměřením na prodlužování lidského života. Jedním z jejích iniciátorů byl Vitalik Buterin, tvůrce kryptoměny ethereum. Vzhledem k tomu, že je mu letos 29 let, má na prodlužování života ještě dost času, ale zodpovědně to neodkládá.

Účastníci – vystřídalo se jich tady za tu dobu asi osm set – však neříkali, že jsou v Tivatu, ale ve městě Zuzalu. Na mapě je nehledejte, je to neoficiální označení pro luxusní hotel a apartmány v jeho okolí. Název používají jen zdejší hosté, na něž úřady zřejmě pohlížejí jako na možná bláznivé, ale neškodné turisty.

Umělá inteligence je při hodnocení ultrazvuku srdce lepší než lidé

Umělá inteligence umí vyšetřit srdce líp než specialisté

Umělá inteligence je lepší než lidé při vyhodnocení vyšetření srdce ultrazvukem, vyplynulo z nové americké studie. Zatímco předchozí průzkumy ukázaly potenciální sílu umělé inteligence, pokud jde o výsledky vyšetření rentgenem, ultrazvukem či na magnetické rezonanci, nejnovější klinická studie se zaměřila jen na srdce, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Jako u léčitelů – bez ověřování bezpečnosti

A co že v Zuzalu vymysleli? Jessica Hamzelouová, redaktorka časopisu MIT Technology Review, napsala, že se účastnili zástupci univerzit i biotechnologických firem a lidé, s nimiž mluvila, dokonce spiklenecky hovořili o politicích i miliardářích, kteří se tu prý zastavili. Nu, kdo nevěří, ať tam běží.

Podstatné je něco jiného: rodí se tu nový přístup k bezpečnosti medicíny. A nejde o „léky“ od léčitelů, u nichž žádná pravila neplatí. Tady se mluvilo o výsledcích pocházejících z vědeckého výzkumu.

Opravdoví lékaři smějí používat jen terapeutické metody odpovídající uznaným vědeckým standardům. Účastníci akce v Zuzalu navrhli, aby lidé mohli svobodně užívat i léky, u nichž spolehlivost ještě nebyla prokázána. Chtějí urychlit nasazení lékařských metod, které umožní výrazné prodloužení lidského života.

Multimilionář Sam Altman investuje vedle umělé inteligence i do do prodloužení života s využitím lidské krve a do technologie fúzních reaktorů

Multimilionář Sam Altman nalil peníze do startu-pu, který vyvíjí elixír mládí

Do čeho investuje americký technologický multimilionář Sam Altman? Do úspěšného vývoje umělé inteligence a do oblastí, v nichž je úspěch nejistý – do prodloužení života s využitím lidské krve a do technologie fúzních reaktorů. Investor, jemuž se zatím dařilo, na co sáhl, tím docela riskuje.

Přečíst článek

Plán: obsazení státu Rhode Island

Účastníci konference v Zuzalu vymysleli i postup, jak změny dosáhnout: chtějí ovládnou administrativní oblast, která by pak zdravotnickou legislativu uvolnila, a pak do ní nalákat vědce i farmaceutické firmy, aby tu působili bez byrokratických omezení. V úvahu prý přichází nějaké město v Černé Hoře, anebo rovnou malý americký stát Rhode Island. Leží na severovýchodním pobřeží USA v Nové Anglii, zaujímá plochu jen přes tři tisíce čtverečních kilometrů (jako Liberecký kraj) a žije v něm něco přes milion obyvatel.

Teoretický plán zní tak, že se na Rhode Island přistěhují současní i budoucí zastánci myšlenek ze Zuzalu (držitelé amerického občanství), budou aktivnější než starousedlíci, až prosadí volbu politiků, kteří změní zdravotnické zákony.

očkování

Očkování proti chřipce může snížit riziko demence i mrtvice, ukazují výzkumy

Očkování proti chřipce a pneumokokům by mohlo prodloužit život ve zdraví ve stáří. Výzkumy z posledních 15 let ukázaly, že se u očkovaných snížilo riziko Alzheimerovy choroby, mozkové mrtvice či infarktů. Novinářům to dnes v Praze řekli šéfka Mezinárodní federace pro stárnutí (IFA) Jane Barrattová a šéf Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS) Jiří Horecký, který nyní předsedá světové asociaci pro stárnutí Global Ageing Network (GAN). Podle Horeckého má v Česku očkování asi 27 procent lidí nad 65 let, proočkovanost je tak pod průměrem zemí EU. Očkování má od září podpořit informační kampaň.

Přečíst článek

Zvrácení historického vývoje

Malé nahlédnutí do historie: Anglický lékař Edward Jenner koncem 18. století vypozoroval, že dojičky, které prodělaly neškodné kravské neštovice, už nikdy neonemocněly vražednými pravými neštovicemi. Malého chlapce tehdy se svolením rodičů nakazil kravskými neštovicemi a poté i neštovicemi pravými – a skutečně, chlapec už neonemocněl, protože původní neškodná nákaza zvýšila jeho imunitu. Jenner vstoupil do historie jako objevitel principu očkování, které od té doby zachránilo stovky milionů životů. Dnes by za tento experiment šel do vězení.

Současné postupy vyžadují testy léků nejdříve na buňkách a na tkáních v laboratoři, pak na zvířatech, a až poté velmi opatrně v několika na sebe navazujících fázích na lidských dobrovolnících. Riziko vzniku problémového léku se tím nevyloučilo, ale radikálně snížilo. Ovšem vývoj od prvního objevu v laboratoři po účinný lék se protáhl až na dlouhá desetiletí.

S nasazením života

Kdyby – a zdůrazněme slůvko „kdyby“ – myslitelé z konference v Zuzalu opravdu „obsadili“ stát, v němž by prosadili zmírnění pravidel pro bezpečnost léků a terapeutických postupů, šli by proti proudu. Možná by jejich dobrovolníci zkoumající na vlastním těle léky proti stárnutí (tedy často léky proti řadě onemocnění, které se neprojevují jen ve stáří) s nasazením života přinesli užitečné poznatky, které by urychlily výzkum jinde. Z toho bychom my ostatní měli prospěch.

Ale dá se čekat, že po prvním zveřejněném maléru by nadšení dobrovolníků opadlo. A ten malér by přišel brzy. Zatím nezbývá než zůstat u postupů, které trvají dlouho, ale osvědčily se.

Další aplikace vědy v byznysu z pera Josefa Tučka čtete zde

Srolovaný solární panel

Čínští vědci mění sluneční energetiku

Rostoucí poptávka po sluneční energii povzbuzuje nabídku i od výzkumníků. A tak v posledních dnech přinesly vědecké časopisy odborné texty o dalších vylepšeních solárních panelů. Autoři kompaktních, účinných a odolných panelů vesměs pocházejí z Číny.

Přečíst článek

Vědci zjistili, jak se v rostlině vytváří kokain. Může to pomoci ve farmacii.

Geneticky upravená rostlina tabáku vytváří kokain – ale ne pro narkomany

Čínští vědci vytvořili rostlinu tabáku, která ve svých listech produkuje kokain. Vypadá to, jako by chtěli kombinovat dva zlozvyky najednou, ale ujišťují, že jim jde o nalezení cesty k výrobě nových farmaceuticky účinných látek. Jejich objev potvrzuje obrovské možnosti moderních biotechnologií.

Přečíst článek

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Belgicko-český výzkum slibuje nové materiály pro rekonstrukční i plastickou chirurgii měkkých tkání, nejdříve v prsu, později i v obličeji a na dalších místech.

Upravená želatina může opravit lidské tělo, ukazuje výzkum, na němž se podílejí čeští vědci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme