Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inflace ovlivňuje milostný život v USA. Roste napětí, kdo by měl zaplatit účet

Inflace ovlivňuje milostný život v USA. Roste napětí, kdo by měl zaplatit účet
iStock
Štěpán Kult

Zdražování, které je ve Spojených státech nejvyšší za 40 let, se projevuje i na chování uživatelů online seznamek. Ti se teď totiž daleko více zajímají o příjmy svých potenciálních partnerů, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Ze 3000 uživatelů seznamovací aplikace Hinge téměř 41 procent uvedlo, že se zajímají o „cenu rande” daleko více v porovnání s minulým rokem. „Když za někým jedete autem, nakupujete, jdete se najíst a pak zase cestujete zpátky, může vás jedno rande snadno stát i 100 dolarů (2407 korun),“ říká Emily Derby z Tulsy v Oklahomě, která využívá seznamování online. Náklady na randění se pro ni zvedly dvojnásobně na 400 dolarů (9631 korun) měsíčně, píše agentura Bloomberg

Není jediná, kdo pociťuje inflaci v USA. „Během podzimu 2020 jsem chodil na rande a nijak neřešil cenu. Nyní je těžší být nadšenější, protože když se rande pokazí, bude vás to i tak stát od 50 do 100 dolarů,“ říká Seth Rosenberg z Filadelfie.  

Inflace ovlivňuje milostný život Američanů

Vzhledem k tomu, že náklady vlivem inflace rostou, někteří singles jsou v randění více vybíraví. Na seznamovací stránce OKCupid 34 procent ze 70 tisíc uživatelů uvedlo, že inflace ovlivňuje jejich milostný život. Zároveň vrostl zájem singles o partnery, kteří mají vyšší příjmy. V porovnání s rokem 2019 se navýšil o osm procentních bodů na 46 procent, uvádí průzkum OkCupid sestavený z dvou milionu odpovědí.

Itálie (ilustrační foto)

USA už nejsou zemí zaslíbenou, Američané se houfně stěhují do Evropy

Stále více Američanů se stěhuje do Evropy, hnáno přes Atlantik rostoucími životními náklady, přemrštěnými cenami domů, stále silnějším dolarem a tamní politikou plnou nevraživosti až nenávisti. Novým „domovem zaslíbeným“ je zejména jižní a západní Evropa s relativně levnějšími domy ve srovnání s USA a mnohem běžnější prací na dálku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jak tlak inflace dopadá na všechny příjmové skupiny, najít finančně zabezpečeného partnera se stává velmi atraktivní. Uživatelé OKCupid, kteří uvedli, že mají přehled o svém rozpočtu, získali za poslední tři měsíce o 16 procent více potenciálních partnerů a o sedm procent více lajků než uživatelé, kteří uvedli, že ne. Tento rostoucí zájem o finance vede k tomu, že čím dál více lidí mluví o penězích a kariéře hned na prvním rande. Jedná se tak o rozšíření nového trendu v seznamování „hardballing“, tedy jakýsi přímočarý způsob sdělování svých životních cílů.

„Lidé pociťují rostoucí ceny. Pro ty, kteří dlouhodobě hledají partnery vzniká potřeba dlouhodobě sledovat tok svých peněz,“ říká seznamovací koučka z New Yorku Amy Nobile. Její klienti platí 15 tisíc dolarů za čtyřměsíční kurz. Běžně za rande utratí až 150 dolarů a zjišťují, zda mohou vyjít i se 75 dolary a méně.

Kdo zaplatí účet?

Pro ty, kdo dávají přednost tradičnímu rande u večeře, roste napětí, kdo by měl zaplatit účet. Nobile svým mužským klientů říkala, že by měli náklady na rande nést během „námluv“ ve vztahu. Nicméně teď podle ní muži raději dělí účet na polovinu. „Svým klientkám říkám, že rytířství stále existuje, jen se může projevovat jinde než v případě peněz. Hledejte malé zdvořilosti, na kterých doopravdy záleží,“ dodává Nobile. 

Walmart

Americká inflace ještě zrychlila na 9,1 procenta, je nejvýš za posledních 40 let

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červnu nečekaně zrychlilo na 9,1 procenta z květnových 8,6 procenta. Míra inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni od listopadu 1981, uvedlo americké ministerstvo práce. Analytici odhadovali, že inflace vystoupá na 8,8 procenta.

Přečíst článek

Důsledkem je podle ředitele vztahových studií v Hinge Logana Uryho hledání levnější varianty. Zatímco někteří mají vůči levnějšímu rande averzi, Ury tvrdí, že na něm není nic špatného, a navíc pandemie covid-19 ukázala, že lidé jsou více otevření. To podle něj vedlo k jakési „renesanci randění“ jako například chození na pikniky v místních parcích či návštěva farmářského trhu za účelem nákupu potravin pro doma uvařené jídlo.

Nicméně návštěvnost dražších restauraci vzrostla dokonce o 8,9 procenta. Ceny alkoholických nápojů vzrostly o čtyři procenta. 

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Wall Street bije na poplach. Hlavní ukazatel recese je nejvyšší za dvacet let

Ukazatel recese, o kterém se nyní na Wall Street nejvíce mluví, je nejvýš za poslední dvě desetiletí a obavy investorů, že americká ekonomika směřuje ke zpomalení, sílí. Tím ukazatelem je výnosová křivka a její trend, kdy se úroky dlouhodobých vládních dluhopisů dostanou pod ty krátkodobé. Takzvaná inverze předcházela každé recesi v USA za poslední půlstoletí, takže je považována za předzvěst ekonomické zkázy – a to se nyní děje, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Socha býka na Wall Street

Nový trend na Wall Street? Vyšší sazby prý povzbuzují ekonomický růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme