Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Golf po boomu v době slávy Tigera Woodse ztrácí na oblibě. Američané moc pracují a nemají čas

Golfista Bart Bryant (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Ve Spojených státech hrají golf miliony lidí, od začátku tisíciletí ale jejich počet soustavně klesá. S tím se pojí i rušení golfových hřišť, ročně je to v průměru 200 greenů. Server francouzského deníku L'Humanité tento trend částečně vysvětluje orientací lidí na práci, kvůli které nemají čas na své záliby, ale také celkovými proměnami společnosti.

Reklama

Při pohledu na žebříček profesionálů to není tak patrné, v první stovce je zhruba polovina Američanů, zatímco v 80. letech to bylo asi 60 procent. Od roku 2003 ale počet Američanů, kteří vyrazili na golfové hřiště alespoň osmkrát za sezonu, klesl o více než pětinu, přesně o 6,8 milionu hráčů. Ročně tak ve Spojených státech z hřišť zmizí v průměru tři až 4,5 procenta golfistů.

Zmizelo více než tisíc greenů

V časech, kdy byl golf na vrcholu popularity, se v blízkosti hřišť stavěla infrastruktura a nemovitosti. Kvůli nedostatku návštěvníků se mezi lety 2005 a 2018 rozhodli skončit provozovatelé 1300 golfových hřišť a pro stavby v okolí je potřeba najít nové využití. Po odlivu golfistů se navíc cena těchto nemovitostí razantně propadla, píše L'Humanité.

Serena Williamsová naznačila, že letos ukončí tenisovou kariéru

Golfový startup Tigera Woodse nalákal investorský „dream team” včetně Williamsové a Hamiltona

Mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton, tenisová legenda Serena Williamsová či zpěvák Justin Timberlake. To jsou mezi jinými noví investoři startupu golfových hvězd Tigera Woodse a Roryho McIlroye TMRW. Členové nového investičního „dream teamu” získali dohromady 40 cen Emmy, 10 cen Grammy a 21 zlatých olympijských medailí, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Za odlivem Američanů k jiným sportům může být jejich pracovní nasazení. Zatímco v Německu se pracuje zhruba 1350 hodin ročně, ve Francii 1500 a v Japonsku 1600 hodin, průměrný Američan se věnuje zaměstnání 1790 hodin ročně, uvádí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Golf jen pro bohaté? Mýtus

Golf měl dlouho pověst sportu pro bohaté, ale podle serveru Bleacher Report prostředky nejsou překážkou na cestě na green. Na 80 procent golfistů si chodí zahrát na veřejná hřiště, která nejsou tak drahá.

Na jihozápadě Prahy vznikne největší golfový a sportovní areál v metropoli.

Natland otevírá golfový areál ve Vinoři. Dlouho ležel ladem

Několik let nedokončený projekt golfového areálu v pražské městské části Vinoř je opět aktuální. Stejně jako sportoviště ve Zbraslavi ho bude provozovat Prague City Golf.

Přečíst článek

Možným vysvětlením je opadnutí vlny nadšení, která následovala po největších úspěších golfisty Tigera Woodse. Nejrychlejší růst zájmu ale tento sport zažil už před Woodsovým vstupem na scénu v polovině 90. let, dodal server L'Humanité.

Trend nakonec deník vysvětluje celkovými změnami ve společnosti a proměnou jejího etnického složení. Zatímco golf, kterému se vždy věnovali zejména hráči bílé pleti, ztrácí na oblibě, stejně jako třeba ragby, tak stále větší oblibu má fotbal, kterému se věnovaly menšiny, uzavírá L'Humanité.

Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích a plány majitelů na jeho obnovu vyvolaly v roce 2008 protesty místních obyvatel.

Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích vzbuzující protesty koupilo hlavní město

Bývalý golfový areál s budovou někdejší klubovny v Praze-Klánovicích, který v minulosti vzbudil protesty místních kvůli plánům na obnovu hřiště, koupilo za vyvolávací cenu 46,4 milionu korun Hlavní město Praha. Nikdo další na budovu s pozemky o rozloze 26 tisíc čtverečních metrů nepřihazoval, uvedl Petr Stejskal ze společnosti Gaute, která veřejnou dražbu pořádala.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Serena Williamsová naznačila, že letos ukončí tenisovou kariéru

Golfový startup Tigera Woodse nalákal investorský „dream team” včetně Williamsové a Hamiltona

Přečíst článek
Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích a plány majitelů na jeho obnovu vyvolaly v roce 2008 protesty místních obyvatel.

Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích vzbuzující protesty koupilo hlavní město

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme