Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Gočárova galerie v Automatických mlýnech zpřístupnila knihovnu s tisíci svazky o umění

Rekonstruované Automatické mlýny v Pardubicích
Profimedia

Gočárova galerie v Pardubicích zpřístupnila galerijní knihovnu, která dosud sloužila jen badatelům a byla umístěna v prostorách galerie na pardubickém zámku. Obsahuje přes 8000 knih o výtvarném umění, uvedl kraj. Galerie od loňského podzimu sídlí v rekonstruovaných Automatických mlýnech a má víc prostoru pro další služby.

Reklama

„Je to další benefit, který nám umožnilo přestěhování z malých prostor na zámku. Vzhledem k tomu, že se většinou jedná o výpravné nebo ojedinělé publikace, mohou si je zájemci z řad veřejnosti prohlížet a studovat jen na místě. K tomu se jim ovšem naskytne i krásný výhled na řeku Chrudimku, pardubický zámek a historickou část města,” řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj/KDU-ČSL).

Specializovaná knihovna je zaměřená především na odbornou a populárně naučnou literaturu o výtvarném umění. Nyní se tak otevírá nejenom odborníkům a studentům, ale i dalším milovníkům umění. Katalog najdou on-line na stránkách galerie.

Profesor Milan Knížák

Milan Knížák: Lidé chtějí žít v okovech. A v nich si hrát na individualismus

Byl prvním polistopadovým rektorem AVU, šéfoval Národní galerii a i dnes patří k nejkontroverznějším osobnostem české polistopadové společnosti. Profesor Milan Knížák přednedávnem představil svá nejnovější díla v galerii DSC. A dokázal, že jej osud člověka, společnosti i země stále zajímá. „Ve světě je hodně peněz, které chce společnost dát na své vlastní zkulturnění. Nechápe, že kultura není o penězích. Není to přímá ani nepřímá úměra,“ říká Milan Knížák v rozhovoru pro newstream.cz, v němž rekapituluje svou celoživotní dráhu a hodnotí současnou společnost.

Přečíst článek

Výšková budova bývalých mlýnů

„Máme tu přes 8000 svazků. Jsou to monografie umělců, slovníky, práce o jednotlivých epochách dějin umění a z velké části katalogy výstav a časopisy o umění a kultuře,” upřesnila ředitelka galerie Klára Zářecká.

Galerijní knihovna bude otevřená pro veřejnost každé všední úterý od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Po předchozí domluvě je možné navštívit knihovnu i v jiné dny. Podoba knihovny je inspirovaná dvoupatrovými klášterními knihovnami s ochozem. Umožňuje to bývalé uspořádání výškového objektu, kde se dřív zpracovávalo obilí.

Automatické mlýny se pro veřejnost otevřely loni na konci září. V areálu sídlí dvě galerie, kavárna, vzdělávací centrum pro děti i dospělé, kulturní centrum s multifunkčním sálem a turistické informační centrum. V souhrnu šlo o investici přes 900 milionů korun, evropské dotace na ni přispěly přibližně 430 miliony korun. Kulturní instituce zabírají zhruba 11 000 metrů čtverečních, tedy necelou polovinu celého areálu.

Šéf Galerie Kodl Martin Kodl

Martin Kodl: Je to paradox, ale největší růst trhu s uměním u nás nastartovala krize v roce 2008

Pokračovatel rodinné tradice. Martin Kodl je šéfem Galerie Kodl, která je nejúspěšnější aukční síní u nás. Za posledních třicet let se právě zde prodala umělecká díla za takřka dvanáct miliard korun. Na jarní aukci v roce 2022 byl prodán nejdražší obraz v historii České republiky „Staropražský motiv“ Bohumila Kubišty, který byl vydražený za 123,6 milionů korun, tato aukce je navíc komerčně nejúspěšnější tuzemskou aukcí v historii. „Nic zásadního neměníme. V kanceláři mám bustu svého dědy, který na mě ‚dohlíží‘, abych se pořád choval stejně, tedy slušně a seriózně,“ říká Martin Kodl. Přinášíme ochutnávku z velkého rozhovoru s Martinem Kodlem z magazínu Newstream CLUB.

Přečíst článek

Přibudou byty a obchody

V jednom areálu tak spolupracuje soukromý, veřejný a neziskový sektor. Veřejnosti slouží tři budovy, areál se přestavoval v letech 2019 až 2023. Gočárovu galerii v bývalé budově mlýnice stavěl Pardubický kraj. Vzdělávací centrum Sféra vzniklo na místě bývalého skladu mouky, projekt je investicí města Pardubic, součástí toho je i městská galerie GAMPA. Kulturní centrum Silo s multifunkčním sálem a vyhlídkou přestavěli manželé Smetanovi, dole je i turistické informační centrum. Jejich Nadace Automatické mlýny se pak věnovala vybudování veřejných prostor, vstupního parku a vnitřního náměstí.

„Naším cílem bylo od začátku, aby mlýny ožily, byl v nich celodenní provoz, a proměnily se tak v pulzující městskou čtvrť,” řekl Smetana. Ten se svojí ženou Marianou v roce 2016 areál koupil v dražbě, po čase část prodal Pardubicím a Pardubickému kraji. Automatické mlýny podle něho čeká další stavební rozvoj. V příštích letech tam vzniknou novostavby s byty, obchody či službami. 

Národní kulturní památkou jsou mlýny od roku 2014. Památková ochrana se ale netýká částí, které vznikly později a nebyly dílem architekta Josefa Gočára.

.

Zdemolované budovy v někdejším areálu Jitony nahradí nová čtvrť.

Přes 30 let hyzdila Český Krumlov. Nyní se Jitona mění na novou čtvrť

Český Krumlov patří mezi nejnavštěvovanější místa v Česku. Do města, které je zapsáno díky jedinečné středověké zástavbě, i na seznam památek UNESCO, dorazí každým rok miliony lidí. I tam se ale najde hned několik výrazných šrámů. Jedním z nich je bývalý areál Jitony. I ten se ale postupně mění, po revitalizaci by měl nabídnout dvě stovky bytů.

Přečíst článek

Architekt Petr Štefek

Architekt Petr Štefek: V Česku mi chybí londýnská zdvořilost

Pracoval v jednom z největších architektonických studií světa pod vedením slavného Normana Fostera - autora staveb jako londýnská "Okurka", Apple Park nebo mrakodrap Two World Trade Center. K Fosterovi přitom denně přijdou tisíce životopisů. Petr Štefek se však prosadil, jeho tvorba je k vidění v mnoha zemích světa. Nyní se mimořádný architekt vrací domů. Prý pomoci a zúročit know-how. „Určitě bych doporučil vystoupení z komfortní zóny domácího prostředí. Poznání odlišného,“ radí mladým lidem.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Výstava Tima Burtona nabídne v Praze skoro 600 jeho skic, loutek nebo fotografií

OBRAZEM: Tim Burton po dekádě opět v Praze. Jeho výstava nabízí stovky děl, fotografií a skic

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme