Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Architekt Petr Štefek: V Česku mi chybí londýnská zdvořilost

Architekt Petr Štefek
Poskytnuto Petrem Štefkem
Petra Jansová

Pracoval v jednom z největších architektonických studií světa pod vedením slavného Normana Fostera - autora staveb jako londýnská "Okurka", Apple Park nebo mrakodrap Two World Trade Center. K Fosterovi přitom denně přijdou tisíce životopisů. Petr Štefek se však prosadil, jeho tvorba je k vidění v mnoha zemích světa. Nyní se mimořádný architekt vrací domů. Prý pomoci a zúročit know-how. „Určitě bych doporučil vystoupení z komfortní zóny domácího prostředí. Poznání odlišného,“ radí mladým lidem.

Reklama

Přes deset let jste žil v Londýně, část této doby pracoval u jednoho z nejznámějších světových architektů Normana Fostera. Co vás táhlo zpět domů?

Můj návrat urychlil Brexit, covid a uzavření hranic. Nemyslím si, že jsem úplně odešel. Londýn je jako velká letištní hala, která se dá opakovaně navštěvovat. V této hale potkáte velké množství inspirativních lidí, kteří se ale jednoho dne zvednou a přesunou zase o kus dál. Další talentovaní a inspirativní lidé je v Londýně okamžitě nahradí. Mám pocit, že teď můžeme prospět mnohem více, když získané zkušenosti z odlišného prostředí tady u nás uplatníme. Nejsem jediný, kdo se vrátil z nějaké zahraniční mise a myslím, že to je v proměnách naší země zřetelné.

Podívejte se na tvorbu Petra Štefka

Jaké zkušenosti, kterou jste u Normana Fostera získal, si ceníte nejvíc?

Naučil jsem se hlavně tomu, jak moc je u projektu důležitý koncept a počáteční myšlenka. Naučil jsem se vnímat podněty od kolegů různých národností s odlišnou kulturní zkušeností. Samotné projekty se pak realizovaly často i na druhé straně světa ve spolupráci s lokálními architekty.

Jak obtížné bylo dostat se do takto renomovaného ateliéru?

Nedávno jsem se dočetl, že do kanceláře přichází cca pět tisíc životopisů denně. To jsem tehdy netušil. Ten svůj jsem zaslal s určitou nadsázkou, CV připomínalo hru člověče, nezlob se a bylo zasypáno lentilkami místo hracích figurek. V krabičce byl i lísteček, který zmiňoval, jak si vážím práce londýnského ateliéru a zmínka, že pokud bych náhodou svým portfoliem nezaujal, tak budu vděčný za přeposlání třem nejrespektovanějším konkurentům. Pozvánku na pohovor jsem dostal telefonicky tři dny po odeslaní.

Co vám v Londýně chybělo z Prahy a co vám naopak chybí v Praze z Londýna?

V Londýně mi chyběla určitá míra přímosti ve vyjádření názorů. Ta byla nahrazována vysokou mírou zdvořilosti a jen nepřímých náznaků případného nesouhlasu. No a v Praze mi občas zase chybí trocha té zdvořilosti a spontánních úsměvů. 

Proč se Petr Štefek vrátil do Česka a čím zde chce uspět? Jak vnímá současnou českou architekturu? A co by doporučil mladým studentům architektury? Čtěte rozsáhlý rozhovor s jedním z nejúspěšnějších tuzemských architektů Petrem Štefkem v novém magazínu Newstream CLUB.

Obálka druhého čísla magazínu Newstream CLUB Newstream

Čtěte magazín Newstream CLUB. K dostání je u všech dobrých prodejců nebo online.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme