Reklama

Biohacking: Tloustne se po sacharidech? Ano i ne

Stánek s ovocem na trhu v Barceloně
Daderot via Wikimedia Commons
Alžběta Shejbalová

Na jednoduché cukry se poslední dobou nahlíží jako na něco univerzálně škodlivého. Je to především kvůli jejich efektu na obsah cukru v krvi

Reklama

Když se řekne sacharidy, často si představíme cukr. Sacharid je ale komplexní živina, zodpovědná nejen za kontrolu energie v organismu, ale tvoří například i strukturální rámec DNA a RNA. Spolu s tukem je to jedna z makroživin – substance, která organismu dodává energii. Sacharidy neboli karbohydráty mají ale zhruba o polovinu méně kalorií na stejnou váhu než tuky, takže za stejný počet kalorií by se dalo teoreticky sníst dvojnásobné množství čistých cukrů než tuků. Pro potřeby výživy jsou v lidské stravě nejdůležitější mono –, di – a polysacharidy.  

Co způsobuje tloustnutí?

Monosacharidy jsou ty známé jednoduché cukry: nejčastěji glukóza, hroznový cukr a fruktóza – ovocný cukr. Na jednoduché cukry se poslední dobou nahlíží jako na něco univerzálně škodlivého. Je to především kvůli jejich efektu na obsah cukru v krvi. Dnes se tyto monosacharidy průmyslově extrahují z potravin, které je přirozeně obsahují ve vyšším množství – například z bramborového škrobu a kukuřice. Když jsou tyto cukry vytrženy ze své přirozené mřížky v potravině, je pro tělo až nezvykle jednoduché je strávit a tím se najednou vyloučí velké množství cukru do krevního řečiště. Pokud se toto děje pravidelně – například při každodenní konzumaci sladkého – organismus se stává málo citlivým na přítomnost inzulínu v krvi a tělo tím tloustne. Také se tím stává metabolicky nezdravým, což může přerůst až v cukrovku 2. typu a další nemoci. Průmyslové potraviny obsahující monosacharidy ve velkém množství jsou ty s přidaným cukrem, jako sladké limonády a sladkosti obsahující sirup s vysokým obsahem fruktózy.  

domácí vaření, ilustrační foto

Biohacking: Vegan, nebo keto? Hlavně jezte opravdové jídlo

Zvířata žijící ve volné přírodě intuitivně vědí, co mají jíst a jsou většinu života zdravá. Jenže co lidé? Jak se propracovat jídlem ke zdraví, řeší další díl seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Někteří biohackeři dnes zcela zatracují potraviny s fruktózou kvůli mechanismu, jakým má dopad na lidský metabolismus. Vyšlo totiž najevo, že fruktóza podporuje ukládání tuku v těle, a to nejen v podkoží, ale i v dutině břišní a způsobuje i steatózu, tedy ztučnění jater. I česká studie z loňského roku ukázala, že pokud k tučnému jídlu přidáme fruktózu (k hranolkům či hamburgeru si objednáme limonádu), játra tím ztuční. Vědci se zatím neshodli, zda takto funguje i samotná konzumace ovoce, které často značné množství fruktózy obsahuje. Zatím to ale vypadá, že ovocný cukr, pokud je součástí přirozeného matrixu spolu s vitamíny, fytochemikáliemi a strukturovanou vodou v ovoci, problémy minimálně u zdravých jedinců nezpůsobuje.  

Složitější karbohydráty jsou vlastně sloučené jednoduché cukry. Ty, co obsahují 2 sloučené monosacharidy jsou disacharidy. Ty se velmi rychle a dobře rozkládají na monosacharidy a mají na tělo obdobný efekt. Nejznámějším disacharidem je stolní cukr – sacharóza. Jejím průmyslovým zdrojem je cukrová třtina a řepa. Dalším disacharidem je laktóza – mléčný cukr a maltóza, tu najdeme například v pivu.  

Ještě složitější karbohydráty se třemi a více vazbami jsou polysacharidy, v lidské stravě reprezentované často škroby. Tráví se déle, protože organismu zabere více času a energie tyto vazby přerušit. Jak moc zvýší krevní cukr určitá potravina, měří známý glykemický index. Glykemický index složených cukrů bývá nižší a krevní cukr nestoupá tolik a tak rychle, proto se potraviny obsahující polysacharidy považují za zdravější. Jsou to například celozrnné obiloviny, luštěniny a kořenová zelenina.  

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Obětovat snídani nebo večeři? Půst je hitem posledních let

V jakém formátu je nejlepší přerušovaný půst? Je opravdu absence jídla natolik zdraví prospěšná?

Přečíst článek

 Jason Fung, nefrolog a autor knihy Dejte sbohem obezitě radí zaměřit se zejména na přijímání přirozených sacharidů. Cukr je preferovaný pohon pro téměř všechny buňky těla. Aby  ale zároveň neškodil, je potřeba ho přijímat v té formě, kterou naše tělo zná a umí bez zbytečných problémů využít. Spolu s tím Fung navrhuje omezit konzumaci ultra zpracovaných potravin. Například bílá pšeničná mouka je výsledkem průmyslového zpracování pšeničných zrn, které je zbaveno určitých bílkovin, tuků a vlákniny. Tím je ochuzena i o různé mikronutrienty jako vitamíny, minerály a fytochemikálie, původně přítomných v zrnu. Mletí je také schopno částečně rozrušovat vazby mezi monosacharidy a tím urychluje jejich vstřebávání do krve a může způsobovat problémy. Proto sacharidy rostlinného původu ve své přirozené formě jsou vždy ta nejlepší volba. 

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
luštěniny, dieta, zdravá strava, wellness

Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování

Přečíst článek
jídlo, ilustrační foto

Biohacking: Jednoduchá cesta, jak srazit vysoký tlak a ještě shodit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme