Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Obětovat snídani nebo večeři? Půst je hitem posledních let

Zelené smoothie - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

V jakém formátu je nejlepší přerušovaný půst? Je opravdu absence jídla natolik zdraví prospěšná?

Reklama

Půst je nyní znovuobjevený trend. Zejména proto, že existuje řada svědectví jednotlivců o jeho až zázračných výsledcích. Půstem se označuje jakákoliv záměrná absence přijmu potravy. Každý si může vybrat svůj přístup a druh půstu podle svého nastavení, zdravotního stavu i cílů, kterých chce dosáhnout. 

Cake, cukrárna, dort

Biohacking: Vyšší váha je nemoc spánku

Chodí biohackeři spát pozdě nebo brzy? Určuje to cirkadiánní rytmus, tedy biologický cyklus řídící bdění a spánek. Jak je důležitý, co vše má na starosti a proč je dobré dívat se do slunce, se dočtete v novém dílu seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Boom v poslední době zažívá takzvaný přerušovaný půst (intermittent fasting) neboli také časově omezené jedení (time restricted eating). Jde vlastně o záměrné omezování doby, kdy přes den jíme. Jsou biohackeři, kteří se takto stravují roky a většinově s výbornými výsledky. Těmi bývají zejména snížení tělesné váhy a tuku, osvobození od chutí na nezdravé jídlo a zlepšení krevních markerů. Nejpopulárnějšími typy jsou formáty 16:8 a 20:4, tedy osmi- nebo čtyřhodinové okno určené pro konzumaci jídla. Ale jakákoliv absence jídla mezi zhruba 12 a 40 hodinami se považuje za časově omezené jedení.

Pět dní jídla, dva nic

Další oblíbený typ půstu je 5:2, kdy 5 dní v týdnu člověk jí standardně, jak je zvyklý a vybrané 2 dny omezí kalorie na 500 až 800, podle pohlaví, počáteční váhy a cílů půstu. Michael Mosley, vystudovaný lékař a britský televizní novinář, který metodu vymyslel, si aplikováním svého programu vyléčil cukrovku 2. typu. 

Reklama

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Studií s námětem přerušovaného půstu v poslední době proběhlo celá řada, jejich závěry nejsou ale zatím zcela průkazné. Výsledky z myších studií jsou jednoznačné pozitivní, ovšem replikovat ty samé výsledky s lidmi jako účastníky se vždy nepodařilo. Zatím je tedy třeba se spolehnout na pozitivní anekdotické důkazy, což jsou zkušenosti jednotlivců. Tato skupina je ale celkem početná a  dále roste. Studie z roku 2019 otištěná v časopise Nutrients zkoumala, na kdy je nejlepší směřovat konzumaci jídla. Vyšlo najevo, že snídat a obědvat má více benefitů, než když jíme později během dne. Mezi tyto pozitiva patří zejména snížená hladina krevního cukru, zlepšené hodnoty vypovídající o stárnutí organismu a kladný vliv na cirkadiánní hodiny (o nich jsme psali více zde)

Půst pro ducha i tělo

Dlouhodobější půst v různých podobách je součástí lidské existence od nepaměti, a dodnes hraje důležitou roli v naukách hlavních světových náboženstvích. Jednu z prvních moderních ucelených koncepcí uvedl Herbert M. Shelton, jehož kniha Úvod do přirozené zdravovědy, prvně vydaná v roce 1922, vyšla nedávno i v češtině. Jedním ze základních principů jeho metody bylo použití půstu k léčebným účelům. 

Pokud se zaměříme na vícedenní půst, kdy konzumujeme pouze čistou vodu, je třeba přihlédnout ke svému zdravotnímu stavu, protože tento typ očisty nemusí být pro každého. Z jasných důvodů se nedoporučuje pro děti a těhotné ženy a také pro anorektiky. Dále by s lékařem měli postup konzultovat diabetici a lidé, kteří trvale konzumují léky na předpis či trpí nějakým chronickým onemocněním.  

Jason Fung, lékař a autor knihy Kompletní průvodce půstem, vysvětluje, že pokud držíme půst, ulevujeme našemu metabolickému systému tím, že se nemusí vylučovat trávicí enzymy, metabolické hormony a nemusí pracovat peristaltika. Nejenže pak tělo může věnovat energii jiné práci, ale odlehčí i dalším orgánům – jako je slinivka, játra, žlučník a ledviny. Fyziologické pochody se tím také stávají citlivějšími na inzulin, čímž se zmírňuje či předchází diabetu a také se tím hubne. Půst dále podporuje vyplavování bílkoviny mozkového neurotrofického faktoru (BDNF), jehož dostatečně vysoká hladina je nezastupitelná pro zachování mentálního a duševního zdraví.  

Jedním z dalších významných kladů delšího půstu je nástup autofagie. Je to proces, kdy tělo konzumuje vlastní zdroje. Takto organismus na buněčné úrovni recykluje nepotřebné či i vadné a nefunkční části a vyrábí z nich komponenty nové. Ukázalo se, že autofagie hraje významnou roli při ochraně proti chronickým onemocněním – cukrovce, kardiovaskulárnímu onemocnění, rakovině i neurodegenerativním nemocem. 

ilustrační foto

Biohacking: Běhat je dobré jen tak akorát. Příliš běhu škodí

Kolik běhu je už moc? Biohackeři vědí, že přetěžovat tělo znamená škodit zdraví i zabrzdit hubnutí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Brambory, farmář

Biohacking: Obyčejné brambory nejsou strašák. Umí podporovat hubnutí

Přečíst článek
luštěniny, dieta, zdravá strava, wellness

Biohacking: Luštěniny pomohou i s metabolickým syndromem. Pozor ale na jejich zpracování

Přečíst článek
jídlo, ilustrační foto

Biohacking: Jednoduchá cesta, jak srazit vysoký tlak a ještě shodit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme