Reklama

Biohacking těla: Od Wima Hofa po saunu

Efekt covid vyprchal. Lidé už doma zase cvičí míň
iStock
Alžběta Shejbalová

Metody fyzického biohackingu jsou asi ty nejpopulárnější. Patří tam sport plus různé šokové terapie těla i pozitivní stres.

Reklama

Že pohyb je jedním z nejúčinnějších nástrojů pro dobré zdraví, který má každý k dispozici, je relativně známé. V posledních letech proběhlo velké množství studií na téma, které cvičení je vhodné na řešení problémů nebo zlepšení specifických metrik organismu.  

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Dan Buettner, autor konceptu Blue Zones, procestoval svět s výzkumem životního stylu dlouhověkých lidí. Zjistil, že pohyb nejvíce přispívající zdraví je ten, který děláme rádi a pravidelně. Může to být chůze, práce na zahradě i oblíbené hobby. Nadstavbou základního každodenního pohybu je podle něho, pokud to zdravotní stav povolí, půlhodina kardiovaskulárního pohybu jako je běh, jízda na kole či plavání obden a přidat ještě dvouhodinovku o víkendu.

Radí také aktivně „používat své svaly“, ideálně ve formě časté fyzické práce či při silovém tréninku. Množství biohackerů také radí tréninky plánovat podle cílů, kterých chtějí dosáhnout i z hlediska načasování. Andrew Merle, známý biohacker a kouč, propaguje například cvičení po ránu pro vyšší mentální výkonnost a energizující efekt po celý zbytek dne. Dvě rozsáhlé studie potvrzují, že největší benefit na zdraví a dlouhověkost má sportování o délce celkem 2,5 hodiny týdně, a to při střední náročnosti. Sníží to pravděpodobnost úmrtí o 31 procent, respektive o 47 procent. 

Wellness v Senohrabech

Když na wellness, tak stylově. Třeba v magické zahradě v Senohrabech

Stavíme silné architektonické příběhy, tvrdí o svoji práci architekti ze Studia Reaktor. A se stejným přístupem navrhli i wellness koncept v Senohrabech nedaleko Prahy. Nazvali ho Magická zahrada, která získala ocenění Stavba roku 2021 Středočeského kraje.

Přečíst článek

Jedním z důvodů, proč vlastně pravidelný pohyb funguje jako podpora zdraví, je jeho význam ve formě hormeze, tedy pozitivní stres, o kterém se v souvislosti se sportem často hovoří. To znamená, že pohyb způsobuje tělu zátěž ve formě intenzivnější srdeční práce a mikrotrhlinek ve svalech tím, že se intenzivně používají. Primárním efektem je totiž vychýlení spousty vnitřních procesů z rovnováhy, které pak nutí tělo do zvýšené a zlepšené výkonnosti. Ovšem vliv pohybu na zdraví je podle výzkumu vyjádřen funkcí ve tvaru U, to znamená, že prospěšnost fyzické zátěže se zvyšuje do určité míry, ale přetrénování pak má vliv negativní. Nic se tedy nemá přehánět. 

A zase ten Hof

Dalším hormetickým stresem s významným vlivem na fyzický stav jsou teplotní výkyvy. Dnes zažívá obrovský boom otužování, propagované mimo jiné Wimem Hofem pomocí jeho metody, která kombinuje vystavení těla nízkým teplotám a k tomu uzpůsobená dechová cvičení. Slibuje primárně eliminování různých zánětů v těle a tím snížit pravděpodobnost nemocí, včetně rakoviny, deprese a autoimunitních onemocnění. Poslední vědecká data napovídají, že tyto benefity mohou být důsledkem vzniku tzv. proteinů chladového šoku (Cold Shock Proteins) v tkáních a pozitivní jejich vliv na metabolismus a imunitu těla.  

Testování, zdraví

Biohacking: Jak zjistit své skutečné zdraví

Jak žít co nejdéle v plném zdraví, to je trend dneška. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak otestovat své skutečné zdraví.

Přečíst článek

Na opačné straně teplotního spektra pro zdravotní využití stojí saunování a podobné metody využívající horko. Tyto prastaré a efektivní metody jako suchá a parní sauna obecně snižují stres, snižují svalové napětí a podporují celkový pocit pohody a odpočinku.  Rhonda Patrick, bioložka a vědkyně, ve svém reportu „Využití sauny: Implikace pro stárnutí a mozek“ uvádí, že i při saunování organismus vyrábí šokové bílkoviny, zde z ovšem z působení horka (Heat Shock Proteins). Ukazuje se, že přítomnost těchto bílkovin na molekulární úrovni chrání proti určitému druhu poškození, které se akumuluje v buňce a způsobuje systematické stárnutí organismu manifestující se jako nemoci a celkové oslabení. 

Červené světlo

Další zajímavá metoda kombinuje účinky tepla a infračerveného záření. Je to terapie červeným světlem neboli také fotobiomodulace. Červené světlo je jedním z mnoha typů světla, které na nás v prostředí působí. Jeho primárním účinkem při cíleném použití je stimulace tvorby ATP v mitochondriích a tím zvyšování tvorby energie téměř každou buňkou těla, viz minulý díl o mitochondriích. Skrze toto působení na mitochondrie mají infračervené vlny mnoho pozitivních benefitů – za všechny jmenujme alespoň zvýšenou energii, zvýšenou tvorbu kolagenu a vůbec zlepšení kvality kůže, zlepšení nálady a kognitivních funkcí a snížení zánětu a bolesti v těle. V Česku lze pořídit přístroje emitující červené světlo od těch malých určených na obličej až po profesionální, určené pro regeneraci po sportu a zvýšeném fyzickém výkonu.  

domov

Biohacking: Pro zdravý domov to chce uklidit i toxiny

Domov je naším hájemstvím. Místo, kde si lze odpočinout po práci, kde má člověk své místo, své blízké a tráví v něm většinu času. Proto i biohackeři řeší, jak místo, kde žijeme, působí. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme