Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

ilustrační foto
profimedia.cz
Alžběta Shejbalová

Benefity chůze jsou podle všeho skoro až zázračné. Je to převážně kvůli tomu, že chůze a pomalý souvislý každodenní pohyb je pro člověka tak přirozený, že s jeho nedostatkem vlastně organismus ani nepočítá. Tím je na chůzi závislý pro řadu procesů, takže její absenci tělo vyhodnocuje tak, že ve vnějším prostředí musí být něco špatně. A to se pak v dlouhodobém horizontu nebo/a za současné přítomnosti více nevhodných lifestylových návyků začne projevovat ve formě různých psychických či fyzických problémů.

Reklama

Pro drtivou většinu populace (90 procent) se podle výzkumů pro udržení rozumné fyzické kondice a zejména kardiovaskulárního zdraví jeví jako dostatečných 7000 kroků denně. Nejmenší celkovou smrtnost se pak pojí s 9000 kroků. Průměrný Evropan ujde zhruba 5000 kroků denně během běžné aktivity. Dá se tedy cílit na 7000 až 9000 denně s tím, že to znamená přidat 15-45 minutovou procházku nad náš standardní pohyb. Zlepšíme tím naše zdraví a i přesto, že neuděláme žádnou jinou změnu, můžeme tím i pomalu a zdravě hubnout. Kroky také nemusíme navýšit pouze procházkou, jakákoliv práce zahrnující chůzi je samozřejmě stejně hodnotná.

ilustrační foto

Biohacking: Meditace přispívá k lepší psychické, ale i fyzické pohodě

Meditace se v rámci zdravého životního stylu prosazuje díky tomu, že jsou čím dál více oceňovány její benefity na duševní i fyzické úrovni. Ne nadarmo se tato stará technika, zavedená jako praktika ve většině světových náboženstvích, stala znovu mainstreamově oblíbenou. My lidé jsme komplexní bytosti, které nejsou tvořeni pouze fyzickým tělem, ale máme také neuchopitelnou část, kam patří naše myšlenky a pocity.

Přečíst článek

Není tedy potřeba chodit do fitka, kupovat drahé přístroje domů, či běhat maratony. Naše tělo je ve svých potřebách flexibilní, po nás vlastně jen chce, abychom mu šli tak trochu z cesty. A v případě pohybu to opravdu může znamenat jen malou procházku. I dvouminutová procházka po jídle je schopná stabilizovat hladinu cukru v krvi. Vyvážená hladina krevního cukru a dostatečná citlivost tkání v organismu na inzulin jsou biochemickými předpoklady udržení tělesné váhy v rozumných mezích.

Chronická absence pohybu se naopak projevuje často velmi pozvolna pomalým přibíráním v průběhu let. Nemoci potom vznikají kombinací nadváhy a sedavého způsobu života, kdy váhová zátěž a malá aktivace kardiovaskulárního systému urychluje vznik chronických onemocnění jako jsou metabolický syndrom, cukrovka 2. typu, oběhové problémy a potíže s kosterním aparátem.

Nejprve to rozchodit

Právě chůze pak může být dobrou volbou jak zvrátit obezitu a zmírnit již vzniklé zdravotní potíže. Je to díky poměrné nenáročnosti k ostatním zvláště moderním typům fyzických aktivit. Chvíli jít, až na výjimky, může opravdu každý. Psychicky také můžeme mít pocit, že se toho po nás mnoho nechce, přece je to jen procházka v okolí bydliště. Nemusíme nikam jezdit, na nic se mentálně připravovat. Můžeme si vzít sluchátka a poslouchat zajímavou knihu či podcast.

Doplňky stravy

Biohacking: Jak vybrat doplňky stravy a které prioritně užívat

Vybrat funkční doplňky stravy není zas taková věda. Stačí se držet doporučení ze seriálu Biohacking, který pravidelně vychází na newstream.cz.

Přečíst článek

Chůze sama o sobě má pozitivní vliv na kognitivní funkce a duševní stav. Jako u jakékoliv jiné fyzické aktivity jsou i při chůzi vylučovány hormony, které zlepšují náladu, což pomáhá v případech depresí a úzkostí. Časté a pravidelné procházky také pomáhají předcházet zhoršení kognitivních funkcí mozku, jako jsou Alzheimerova choroba, ztráty paměti a demence. Pokud máme navíc to štěstí, že máme možnost si vyjít do zeleně, ulehčíme tím tělu od stresu a dále tím podpoříme náš mentální stav.

Být na vzduchu

Jakýkoliv pohyb venku na úkor pohybu uvnitř je pro nás výhodný. I v případě města je vzduch venku většinou čistší než v bytě či domě. V závislosti na ročním období benefitujeme z procházky také tím, že nachytáme na kůži sluneční paprsky, které potřebujeme k výrobě vitamínu D. Toto období nastává teď, kdy každá odhalená část těla okolo poledne vstřebává UVB paprsky pod úhlem umožňujícím produkci vitamínu D.

A toto časové rozpětí se do slunovratu dále rozšiřuje a opět zcela končí zhruba na konci srpna. V podzimním a zimním období se procházkou zase bráníme splínům, které jsou vyvolané pošmourným počasím a právě nedostatkem přirozeného vitamínu D. Ten hraje v těle roli hormonu a je nezastupitelný v řadě tělesných procesů, zejména v rámci imunitního systému.

Pokud máme k procházce k dispozici volnou přírodu a slušné počasí, můžeme také v rámci procházky sundat boty a jít bosi. Biohackeři tomu říkají „grounding“, kdy se naše tělo propojí se zemí a vyrovnáme s ní tak náš elektrický náboj. Praktikující si chválí lepší spánek, vyrovnanější nervový systém a snížený stres. Bosé nohy při chůzi v přírodě také dostávají reflexní masáž, která prospívá celému organismu.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak vypadat co nejlépe? Poradí vědci

Biohacking: Zdravě žijící lidé jsou krásnější. Má to vědecké důvody

Přečíst článek
ilustrační foto

Biohacking: Meditace přispívá k lepší psychické, ale i fyzické pohodě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme