Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Začíná to nespavostí, nedostatek vitamínu B6 vede až k demenci a rakovině

Lahůdkové droždí - iliustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Vitamín B6 se v českých lékárnách často prodává v komplexu spolu s hořčíkem pro lepší spánek a náladu. Tento velmi důležitý vitamín má spoustu zajímavých rolí v těle. Kterých? Pojďme se na ně podívat.

Reklama

Vitamín B6 neboli pyridoxin je ve vodě rozpustný vitamín patřící samozřejmě do skupiny B vitamínů. Ty obecně hrají důležitou roli v řadě fyzických i psychických procesech. Ty nejzásadnější jsou udržování metabolismu, podpora nervových a jaterních funkcí a také zdravé kůže a očí. Vitamíny skupiny B jsou na sebe vzájemně navázány – jak z hlediska vstřebávání, funkcí, tak i celkového statutu v organismu. Pokud tedy jíte některého vitamínu skupiny B více, může to znamenat deficit jiného.

Primární funkce vitamínu B6 je přeměňovat aminokyseliny ze stravy přijatých bílkovin do neurotransmiterů a glukózy, které jsou nutné pro správné kognitivní i psychické fungování mozku. Pokud je těchto aminokyselin přílišné množství, B6 je schopno je rozložit a také si poradí s odpadem tohoto procesu – amoniakem, který má pro tělo negativní silné pro-oxidativní působení.

Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: Vitamíny K jsou dva. A každý je jiný

Vitamín K je relativně neznámý vitamín. Existuje několik druhů vitamínu K, ale pro lidské zdraví je esenciální K1 a K2. Poslední studie ukazují, že každý z nich funguje na jiném principu a že se vlastně chovají jako dvě rozdílné substance.

Přečíst článek

Pyridoxin také hraje nezastupitelnou roli při intenzivním pohybu, kdy pomáhá organismu využít uložené sacharidy, a tak zásobovat svaly energií. Tímto zároveň podporuje udržení stabilní hladiny cukru v krvi.

Brání vzniku celé řady alergií

Stabilní hladina vitamínu B6 v organismu také efektivně předchází přeměně kolagenu v látku oxalát, který se podílí na tvorbě ledvinových kamenů. Pomáhá tak také k udržení zdravé a mladistvé pleti.

Dále efektivně snižuje hladinu homocysteinu, která, pokud je zvýšená, se podílí na celé řadě onemocnění, jako jsou srdeční problémy, demence, osteoporóza, Parkinsonova choroba či rakovina. Při alergiích je také dobré se zaměřit na vitamín B6, neboť je schopný snižovat histamin, který stojí u vzniku celé řady alergií.

Australský bio steak

Biohacking: Jste unavení? Možná jíte málo masa

Vitamín B12 se téměř výlučně získává z masa a vajec. Vegani ho dostanou z droždí nebo musejí sáhnout po doplňcích.

Přečíst článek

Jedněmi z prvních příznaků nízkého statutu vitamínu B6 bývá nespavost, anémie či psychické problémy. Standardně se doporučuje 1,3mg vitamínu B6 denně pro dospělou populaci.

Biohackeři doporučují spíše sledovat příjem proteinů, právě díky schopnosti pyridoxinu vylepšovat negativní dopady přílišné konzumace proteinů. Proto doporučují tři mg pyridoxinu na každých zhruba 100 g zkonzumovaných bílkovin u mužů a 3,5 mg u žen. Právě vysoko proteinová dieta, vyšší hladina estrogenu u žen, zánět či některé léky dále snižují hladinu vitamínu B6 v těle.

Ideálním zdrojem B6 je lahůdkové droždí

Pyridoxin je přítomný jak v rostlinných, tak v živočišných zdrojích. Nejbohatšími zdroji jsou ryby, vnitřnosti, luštěniny, brambory a další škrobovitá zelenina a ořechy a semínka. Výborným zdrojem je pro všechny vitamíny skupiny B lahůdkové droždí, které jídlu dodá lehce sýrovou chuť a vůni a také ve 2,5 vrchovatých lžičkách celé denní doporučené množství vitamínu B6. Tím, že je pyridoxin přítomen alespoň v menším množství v celé škále potravin, přijmout ho zdánlivě dostatek není problém. Ten je v jeho často zvýšené potřebě při nezdravém životním stylu a způsobu stravování.

Ústřice obsahují ohromné množství zinku

Biohacking: Jíst ústřice se vyplatí. Obsahují zinek, který snižuje riziko rakoviny

Ačkoli věda zatím nezná přesné mechanismy, kterým zinek brání vzniku celé řadě nemocí, jeho účinnost potvrzuje celá řada studií. A zdaleka to neplatí jen pro sezonní respirační choroby, ale i mnohem vážnější onemocnění.

Přečíst článek

Vitamín B6 je ve stravě přítomen v několika formách. Ten z rostlinných zdrojů musí být přeměněn v játrech na aktivní formu, přičemž až 15 procent populace má geneticky zhoršenou tuto schopnost konverze.

Vitamín B6 lze v případě potřeby doplňovat suplementy, buď ve formě pyridoxinu hydrochloridu či P-5-P, pyridoxalu. Obě formy mají své výhody a nevýhody, obě jsou obecně vhodné ke konzumaci. Pokud má tělo přemíru vitamínu B6, je schopno je močí rychle vyloučit.

Pozor na dávkování

Ve studiích zkoumajících bezpečnost pyridoxinu se ale prokázalo, že zhruba okolo denní dávky 500 mg vznikaly neurologické symptomy jako mravenčení či necitlivost končetin. Proto denní bezpečná dávka byla stanovena na 100 mg denně, i při trvalé suplementaci. Ačkoliv je toto množství skoro stonásobné v porovnání s denní doporučenou dávkou, jsou situace, kdy může být opodstatněné.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Například anglická studie z letošního roku zjistila, že 100 mg vitamínu B6 denně může významně zlepšit deprese a úzkosti. Je to proto, že okolo této dávky se zásadně zvýší tvorba neurotransmiteru GABA v mozku, který má významné uklidňující účinky, které jsou přitom tělu vlastní a přirozené.

Kakao, zdroj hořčíku

Biohacking: Polovině lidí chybí hořčík

Hořčík, kterým se zabývá další díl seriálu Biohacking, aktivně podporuje řadu procesů v těle – výstavbu kostí a zubů, zdravý spánek a relaxaci. Pomáhá s výkonností při sportu, prevencí astmatických záchvatů i snižuje bolest.  

Přečíst článek

Andrej Babiš a Karel Havlíček (oba ANO) přicházejí do volebního štábu

VOLBY: ANO vede v senátních i komunálních volbách. Prahu a Brno ovládla koalice Spolu

Vítězství ANO ve většině velkých měst, porážka v Praze a Brně, které ovládla vládní koalice Spolu. Dva noví senátoři, jeden z ANO, jeden za KDU-ČSL. To jsou hlavní výsledky víkendových voleb do obecních zastupitelství a třetiny Senátu ČR.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ilustrační foto

Biohacking: Procházka je nejkratší cestou k lepšímu zdraví a kondici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme