Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Fenylalanin je aminokyselina, co snižuje chuť k jídlu, ale i depresi a úzkost

Protein, dieta, hubnutí
iStock
Alžběta Shejbalová

Fenylalanin je součástí aspartamu, jako takový má kontroverzní pověst. Vědci ale nacházejí řadu pozitivních efektů - na serotonin, dopamin i melatonin.

Reklama

Fenylalanin, je další z řady aminokyselin v našem seriálu. Je esenciální aminokyselinou a jako takovou ho musíme přijmout stravou. Patří také mezi 20 aminokyselin, které spolu vytváří proteiny, základní stavební jednotky, z kterých sestávají veškeré tělesné tkáně a orgány. Fenylalanin je nezbytný pro řadu zásadních procesů v těle a pro průměrně zdravého člověka je jeho vyvážená hladina klíčová. Hraje ústřední roli při udržování normálního růstu a vývoje a je také důležitý pro syntézu některých hormonů a neurotransmiterů, které se podílejí na regulaci nálady a tělesné hmotnosti.

Melanin a dopamin

Jako ostatní esenciální aminokyseliny je fenylalanin zdrojem pro produkci rozličných zásadních sloučenin, jako další aminokyselina tyrosinu, který je dále prekurzorem neurotransmitteru a hormonu serotoninu, důležitého pro zachování dobré nálady a také stabilního svalového tonusu hladkého svalstva. Dále je prekurzorem kožního barviva a spánkového hormonu melaninu a hormonu štítné žlázy thyroxinu. Dále je na něm závislá produkce neurotransmitterů dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu. Dopamin se v těle uvolňuje jako odpověď na intenzivní pozitivní situace a zábavné a nové zážitky. Noradrenalin a adrenalin zase produkují nadledvinky v reakci na stres.

Výzkumy ukazují schopnost fenylalaninu zlepšovat náladu a chránit před depresí. Studie publikovaná v časopise Journal of Neural Transmission například zjistila, že podávání 75-200 miligramů fenylalaninu denně 20 lidem zlepšilo několik příznaků deprese a snížilo nervozitu a úzkost. Některé výzkumy na lidech i na zvířatech také zjistily, že fenylalanin by mohl působit jako přirozenější prostředek proti bolesti než syntetická analgetika. Jedna studie na zvířatech ukázala, že injekční podávání kombinace aminokyselin, která zahrnovala i fenylalanin, pomohla koním snižovat chronickou bolest tím, že zachovává aktivitu specifických endorfinů v mozku.

Zajímavé jsou studie, které našly spojitost fenylalaninu a snižování tukové zásoby v těle. Jedna anglická například zjistila, že podávání fenylalaninu před jídlem snížilo motivaci subjektů konzumovat přílišné množství potravy a zvýšilo hladinu speciálního hormonu cholecystokininu (CCK), který podporuje trávení a snižuje přehnanou chuť k jídlu. Podobné výsledky přinesla i další studie in vitro v časopise American Journal of Physiology, která konstatovala, že fenylalanin dokázal zvýšit sekreci CCK, což by mohlo potenciálně pomoci při hubnutí.

Reklama

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek

Fenylalanin se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, zejména v těch s vysokých obsahem rostlinných i živočišných bílkovin. Mezi nejbohatší přirozené zdroje fenylalaninu patří maso, ryby a drůbež, dále vejce, ořechy, semena a výrobky ze sóji. Fenylalanin se dále přidává do řady potravin a pochutin. Najdeme ho zejména tam, kde se používá sladidlo aspartam, protože fenylalanin je jeho součástí- žvýkačky, light limonády, diabetické potraviny a je v potravinách s označením „bez cukru“ či se „sníženým cukrem“,, atp.

Aspartam je průběžně zkoumán kvůli jeho možnému vlivu na metabolické zdraví a střevní mikrobiom a také z hlediska jeho role v dalších problémech, jako je rakovina a mentální problémy. Několik studií naznačuje, že existuje spojitost mezi konzumací umělých sladidel a metabolickými nemocemi jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu a samotné přibývání na váze. Umělá sladidla mají minimální kalorickou hodnotu a tak se tyto efekty mohou jevit jako neintuitivní. Lze pro ně však najít fyziologická vysvětlení jako je stimulace střevní absorpce cukru, narušení schopnosti sladké chuti signalizovat kalorické důsledky, zvýšení chuti k jídlu a zhoršení glykemické či inzulínové reakce. Biohackeři většinou potraviny s aspartamem a potenciálně i dalšími sladidly bojkotují a sladkou chuť si užívají díky přirozeným zdrojům jako je čerstvé či sušené ovoce, v případě přislazování střídmě používají med nebo pravý javorový sirup.

Fenylalaninu tedy standardně přijmeme dost ve stravě a obecně není třeba přijímat doplňky stravy, leda v odůvodněných případech. Fenylalanin i v jídle je přímo nebezpečný pro nemocné fenylketonurií, což je vrozená metabolická porucha a tito lidé musí držet nízkoproteinovou dietu s minimálním podílem fenylalaninu.

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme