Biohacking: Fenylalanin je aminokyselina, co snižuje chuť k jídlu, ale i depresi a úzkost

Fenylalanin je součástí aspartamu, jako takový má kontroverzní pověst. Vědci ale nacházejí řadu pozitivních efektů - na serotonin, dopamin i melatonin.
Fenylalanin, je další z řady aminokyselin v našem seriálu. Je esenciální aminokyselinou a jako takovou ho musíme přijmout stravou. Patří také mezi 20 aminokyselin, které spolu vytváří proteiny, základní stavební jednotky, z kterých sestávají veškeré tělesné tkáně a orgány. Fenylalanin je nezbytný pro řadu zásadních procesů v těle a pro průměrně zdravého člověka je jeho vyvážená hladina klíčová. Hraje ústřední roli při udržování normálního růstu a vývoje a je také důležitý pro syntézu některých hormonů a neurotransmiterů, které se podílejí na regulaci nálady a tělesné hmotnosti.
Melanin a dopamin
Jako ostatní esenciální aminokyseliny je fenylalanin zdrojem pro produkci rozličných zásadních sloučenin, jako další aminokyselina tyrosinu, který je dále prekurzorem neurotransmitteru a hormonu serotoninu, důležitého pro zachování dobré nálady a také stabilního svalového tonusu hladkého svalstva. Dále je prekurzorem kožního barviva a spánkového hormonu melaninu a hormonu štítné žlázy thyroxinu. Dále je na něm závislá produkce neurotransmitterů dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu. Dopamin se v těle uvolňuje jako odpověď na intenzivní pozitivní situace a zábavné a nové zážitky. Noradrenalin a adrenalin zase produkují nadledvinky v reakci na stres.
Výzkumy ukazují schopnost fenylalaninu zlepšovat náladu a chránit před depresí. Studie publikovaná v časopise Journal of Neural Transmission například zjistila, že podávání 75-200 miligramů fenylalaninu denně 20 lidem zlepšilo několik příznaků deprese a snížilo nervozitu a úzkost. Některé výzkumy na lidech i na zvířatech také zjistily, že fenylalanin by mohl působit jako přirozenější prostředek proti bolesti než syntetická analgetika. Jedna studie na zvířatech ukázala, že injekční podávání kombinace aminokyselin, která zahrnovala i fenylalanin, pomohla koním snižovat chronickou bolest tím, že zachovává aktivitu specifických endorfinů v mozku.
Zajímavé jsou studie, které našly spojitost fenylalaninu a snižování tukové zásoby v těle. Jedna anglická například zjistila, že podávání fenylalaninu před jídlem snížilo motivaci subjektů konzumovat přílišné množství potravy a zvýšilo hladinu speciálního hormonu cholecystokininu (CCK), který podporuje trávení a snižuje přehnanou chuť k jídlu. Podobné výsledky přinesla i další studie in vitro v časopise American Journal of Physiology, která konstatovala, že fenylalanin dokázal zvýšit sekreci CCK, což by mohlo potenciálně pomoci při hubnutí.
Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.
Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi
Enjoy
Fenylalanin se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, zejména v těch s vysokých obsahem rostlinných i živočišných bílkovin. Mezi nejbohatší přirozené zdroje fenylalaninu patří maso, ryby a drůbež, dále vejce, ořechy, semena a výrobky ze sóji. Fenylalanin se dále přidává do řady potravin a pochutin. Najdeme ho zejména tam, kde se používá sladidlo aspartam, protože fenylalanin je jeho součástí- žvýkačky, light limonády, diabetické potraviny a je v potravinách s označením „bez cukru“ či se „sníženým cukrem“,, atp.
Aspartam je průběžně zkoumán kvůli jeho možnému vlivu na metabolické zdraví a střevní mikrobiom a také z hlediska jeho role v dalších problémech, jako je rakovina a mentální problémy. Několik studií naznačuje, že existuje spojitost mezi konzumací umělých sladidel a metabolickými nemocemi jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu a samotné přibývání na váze. Umělá sladidla mají minimální kalorickou hodnotu a tak se tyto efekty mohou jevit jako neintuitivní. Lze pro ně však najít fyziologická vysvětlení jako je stimulace střevní absorpce cukru, narušení schopnosti sladké chuti signalizovat kalorické důsledky, zvýšení chuti k jídlu a zhoršení glykemické či inzulínové reakce. Biohackeři většinou potraviny s aspartamem a potenciálně i dalšími sladidly bojkotují a sladkou chuť si užívají díky přirozeným zdrojům jako je čerstvé či sušené ovoce, v případě přislazování střídmě používají med nebo pravý javorový sirup.
Fenylalaninu tedy standardně přijmeme dost ve stravě a obecně není třeba přijímat doplňky stravy, leda v odůvodněných případech. Fenylalanin i v jídle je přímo nebezpečný pro nemocné fenylketonurií, což je vrozená metabolická porucha a tito lidé musí držet nízkoproteinovou dietu s minimálním podílem fenylalaninu.
Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?
Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?
Enjoy
Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.
Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva
Enjoy
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.