Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Fenylalanin je aminokyselina, co snižuje chuť k jídlu, ale i depresi a úzkost

Protein, dieta, hubnutí
iStock
Alžběta Shejbalová

Fenylalanin je součástí aspartamu, jako takový má kontroverzní pověst. Vědci ale nacházejí řadu pozitivních efektů - na serotonin, dopamin i melatonin.

Reklama

Fenylalanin, je další z řady aminokyselin v našem seriálu. Je esenciální aminokyselinou a jako takovou ho musíme přijmout stravou. Patří také mezi 20 aminokyselin, které spolu vytváří proteiny, základní stavební jednotky, z kterých sestávají veškeré tělesné tkáně a orgány. Fenylalanin je nezbytný pro řadu zásadních procesů v těle a pro průměrně zdravého člověka je jeho vyvážená hladina klíčová. Hraje ústřední roli při udržování normálního růstu a vývoje a je také důležitý pro syntézu některých hormonů a neurotransmiterů, které se podílejí na regulaci nálady a tělesné hmotnosti.

Melanin a dopamin

Jako ostatní esenciální aminokyseliny je fenylalanin zdrojem pro produkci rozličných zásadních sloučenin, jako další aminokyselina tyrosinu, který je dále prekurzorem neurotransmitteru a hormonu serotoninu, důležitého pro zachování dobré nálady a také stabilního svalového tonusu hladkého svalstva. Dále je prekurzorem kožního barviva a spánkového hormonu melaninu a hormonu štítné žlázy thyroxinu. Dále je na něm závislá produkce neurotransmitterů dopaminu, noradrenalinu a adrenalinu. Dopamin se v těle uvolňuje jako odpověď na intenzivní pozitivní situace a zábavné a nové zážitky. Noradrenalin a adrenalin zase produkují nadledvinky v reakci na stres.

Výzkumy ukazují schopnost fenylalaninu zlepšovat náladu a chránit před depresí. Studie publikovaná v časopise Journal of Neural Transmission například zjistila, že podávání 75-200 miligramů fenylalaninu denně 20 lidem zlepšilo několik příznaků deprese a snížilo nervozitu a úzkost. Některé výzkumy na lidech i na zvířatech také zjistily, že fenylalanin by mohl působit jako přirozenější prostředek proti bolesti než syntetická analgetika. Jedna studie na zvířatech ukázala, že injekční podávání kombinace aminokyselin, která zahrnovala i fenylalanin, pomohla koním snižovat chronickou bolest tím, že zachovává aktivitu specifických endorfinů v mozku.

Zajímavé jsou studie, které našly spojitost fenylalaninu a snižování tukové zásoby v těle. Jedna anglická například zjistila, že podávání fenylalaninu před jídlem snížilo motivaci subjektů konzumovat přílišné množství potravy a zvýšilo hladinu speciálního hormonu cholecystokininu (CCK), který podporuje trávení a snižuje přehnanou chuť k jídlu. Podobné výsledky přinesla i další studie in vitro v časopise American Journal of Physiology, která konstatovala, že fenylalanin dokázal zvýšit sekreci CCK, což by mohlo potenciálně pomoci při hubnutí.

Děti méně trpí ADHD

Biohacking: Tryptofan pomáhá snižovat projevy ADHD u dětí. Dospělým léčí depresi

Tryptofan je další z řady esenciálních aminokyselin, kterou musíme konzistentně získávat stravou, protože si je nedokážeme v těle sami vytvořit. Jsou přitom klíčové pro správný chod organismu, jsou důležité například pro výstavbu a obnovu svalové tkáně, pomáhají s funkcí neurotransmiterů, zásobují mozek dostatkem energie a vyrovnávají hladinu cukru v krvi. Tryptofan je přitom zásadní pro tvorbu důležité emoce – štěstí.

Přečíst článek

Fenylalanin se přirozeně vyskytuje v celé řadě potravin, zejména v těch s vysokých obsahem rostlinných i živočišných bílkovin. Mezi nejbohatší přirozené zdroje fenylalaninu patří maso, ryby a drůbež, dále vejce, ořechy, semena a výrobky ze sóji. Fenylalanin se dále přidává do řady potravin a pochutin. Najdeme ho zejména tam, kde se používá sladidlo aspartam, protože fenylalanin je jeho součástí- žvýkačky, light limonády, diabetické potraviny a je v potravinách s označením „bez cukru“ či se „sníženým cukrem“,, atp.

Aspartam je průběžně zkoumán kvůli jeho možnému vlivu na metabolické zdraví a střevní mikrobiom a také z hlediska jeho role v dalších problémech, jako je rakovina a mentální problémy. Několik studií naznačuje, že existuje spojitost mezi konzumací umělých sladidel a metabolickými nemocemi jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka 2. typu a samotné přibývání na váze. Umělá sladidla mají minimální kalorickou hodnotu a tak se tyto efekty mohou jevit jako neintuitivní. Lze pro ně však najít fyziologická vysvětlení jako je stimulace střevní absorpce cukru, narušení schopnosti sladké chuti signalizovat kalorické důsledky, zvýšení chuti k jídlu a zhoršení glykemické či inzulínové reakce. Biohackeři většinou potraviny s aspartamem a potenciálně i dalšími sladidly bojkotují a sladkou chuť si užívají díky přirozeným zdrojům jako je čerstvé či sušené ovoce, v případě přislazování střídmě používají med nebo pravý javorový sirup.

Fenylalaninu tedy standardně přijmeme dost ve stravě a obecně není třeba přijímat doplňky stravy, leda v odůvodněných případech. Fenylalanin i v jídle je přímo nebezpečný pro nemocné fenylketonurií, což je vrozená metabolická porucha a tito lidé musí držet nízkoproteinovou dietu s minimálním podílem fenylalaninu.

Keto dieta

Biohacking: Protein je modla, přitom škodí. Kolik bílkovin tedy jíst?

Bílkoviny jsou dnes populárně popisovány jako bezvýhradně pozitivní živina, která je neškodnou alternativou „zlých“ tuků nebo sacharidů v jídle. Biochemická pravda je ale trochu jinde. Co se stane, když lidé jedí příliš moc proteinu?

Přečíst článek

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme