Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový král mezi aerolinkami pro letošní rok. A ne, nejsou to Qatar Airways

Japan Airlines se staly v roce 2023 nejlepšími aerolinkami na světě podle hodnocení expertů společnosti Bounce.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Tradiční nadvládu Qatar Airways v anketách o nejlepší mezinárodní leteckou společnost letos narušil jiný světový dopravce. Vítězem žebříčku sestaveného společností Bounce na základě hodnocení šesti desítek největších aerolinek se staly Japan Airlines. Luxusní Qatar Airways braly až třetí místo, uvedl server CNBC.

Reklama

O vítězi rozhodovalo bodování v jedenácti kategoriích, z nichž japonský přepravce vyhrál v pěti z nich, a to v kvalitě jídla, pohodlí sedadel, službách personálu a možnostech zábavy během letu. Aerolinky Japan Airlines měly také rekordních 88,36 procenta včasných příletů, uvedla CNBC. K dalším kategoriím žebříčku hodnocení společnosti Bounce, která se zabývá úschovou cestovních zavazadel, patří i počty letů, podíl zrušených spojů či možnosti co se týče přepravy bezplatných příručních zavazadel na palubě.

Šampaňské a voda hned po nástupu na palubu

První třída British Airways je spíš business class. Solidní šampaňské, ale žádný kaviár

Vlajkový dopravce Velké Británie je často terčem posměchu za to, že jeho první třída spíše připomíná povedenou byznys třídu. A možná oprávněně. Sedadla svým designem opravdu evokují byznys třídu. Oslnivý luxus, na který lákají jiné aerolinky, se tu nekoná. Stejně tak chybí kaviár. Málo aerolinek v první třídě neservíruje kaviár. British Airways je bohužel jednou z nich.

Přečíst článek

Společnost Japan Airlines, která nabízí lety do 220 destinací v 35 zemích po celém světě, si vysloužila celkové skóre 8,28 bodů z deseti. Druhé Singapore Airlines získaly 7,63 bodu, přičemž vítězství slavily v kategorii nejnižšího podílu zrušených spojů s podílem 0,03 procenta, což představuje tři lety z deseti tisíc. Stejného podílu v této kategorii dosáhly i Iberia Airlines. Až třetí jsou Qatar Airways s celkovým skóre 7,50 bodu.

Katarské aerolinky se přitom loni staly vítězem prestižní ankety o nejlepší aerolinku na světě Skytrax World Airline Awards, druhé byly stejně jako u aktuální ankety Bounce Singapore Airlines. Japan Airlines byly ve srovnání Skytrax až šesté.

pořadí společnost pořadí společnost
1. Japan Airlines 6. All Nippon Airways
2. Singapore Airlines 7. Ethiopian Airlines
3. Qatar Airways 8. Air India
4. Korean Air 9. Azul Airlines
5. Vistara 10. Emirates Airlines/Vietnam Airlines (aliance)

Transformace letecké dopravy na více udržitelnou vyjde na zhruba 5 bilionů dolarů

Létání zezelená. Bude to stát 5 bilionů dolarů a zaplatí to cestující

Celosvětové snahy o snižování emisí se v následujících letech úzce dotknou i leteckého průmyslu. Ten se po přežití pandemie covidu chystá na radikální dekarbonizaci. Podle poradenské společnosti McKinsey & Company, kterou cituje agentura Bloomberg, bude potřeba investovat zhruba pět bilionů dolarů, aby letectví dosáhlo do roku 2050 uhlíkové neutrality. Transformaci na zelenější létání ale zaplatí především cestující.

Přečíst článek

Aeroflot

Ruská nebeská ruleta. Letadla běžně létají s poruchami, čeká se na první katastrofu

Postupně a nevyhnutelně klesá bezpečnost letadel provozovaných ruskými aerolinkami. Je to důsledek západních sankcí seslaných na Rusko za jeho agresi na Ukrajině. Západ nejenže znemožnil ruským aerolinkám přístup do evropského vzdušného prostoru, ale také Rusko odstřihl o dodávek nových letadel, náhradních dílů i služeb údržby a aktualizací softwaru provozovaných strojů. Jejich údržba nyní probíhá v Íránu. Zaměstnanci aerolinek mají zákaz hlásit běžné závady, které by za normálních podmínek letoun uzemnily.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pes cestující v letadle (

Zvířata na palubě. Japonské aerolinky umožní cestování psům a kočkám. Za osm tisíc

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme