Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 ČTK

ČTK

Česká tisková kancelář

články autora

Ekonomika EU ve třetím čtvrtletí po revizi dat opět stagnovala

Kovidová výjimka končí. Evropské státy se vrátí k přísnějším rozpočtovým pravidlům

Nová pravidla jsou podobná jako před pandemií, ale o něco kompromisnější. Když se budou mít státy vyšší schodky než 3 procenta HDP, budou muset udělat úsporná opatření.

Přečíst článek
Moneta Money Bank

Moneta Money Bank vyplatí dividendy. Akcionáři dostanou o korunu víc než loni

Moneta Money Bank vyplatí akcionářům na dividendách 4,6 miliardy korun z loňského čistého zisku 5,4 miliardy korun. Dividenda bude činit devět korun na akcii. Zbylé peníze převede banka na účet nerozděleného zisku z předchozích let. Schválila to valná hromada banky.

Přečíst článek
Rishi Sunak

Miliony střel i finanční podpora. Británie pošle na Ukrajinu svůj dosud největší balík vojenské pomoci

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho cestou do Varšavy.

Přečíst článek
Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému si spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, uvedl průzkum společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou respondentů.

Přečíst článek
Guvernér České národní banky Aleš Michl

Michl zkritizoval měnovou politiku minulých let. ČNB možná ještě sníží úrokové sazby, uvedl

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5,75 procenta.

Přečíst článek
Německá strana Alternativa pro Německo (AfD)

Útok zevnitř na evropskou demokracii. Německá AfD měla mezi sebou čínského špióna

Německá policie zadržela v Drážďanech jednoho ze spolupracovníků Maximiliana Kraha, europoslance a lídra kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) pro volby do Evropského parlamentu. Dnes o tom informovala veřejnoprávní televize ARD. Spolkové státní zastupitelství následně bez upřesnění jména europoslance uvedlo, že zadrženého podezřívá z výzvědné činnosti pro Čínu, které předával informace o chodu europarlamentu a o činnosti čínské opozice.

Přečíst článek
USA chtějí zablokovat spojení luxusních firem Tapestry a Capri

USA chtějí zabránit vzniku módního monopolu a brání spojení luxusních firem

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala žalobu na zablokování spojení amerických výrobců luxusního zboží Tapestry a Capri Holding v hodnotě 8,5 miliardy dolarů (202 miliard korun). Obává se jejich dominantního postavení na trhu s kabelkami, protože dohoda sloučí výrobce kabelek Coach a Michael Kors.

Přečíst článek
Britský parlament přijal zákon umožňující deportace migrantů do Rwandy

Britové schválili kontroverzní zákon o vyhošťování migrantů do Rwandy

Britský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v pražské aukci prodala za 115 milionů korun.

Přečíst článek
ilustrační foto

Slováci opouštějí své zubaře. Za opravou chrupu míří na Balkán, je to levnější

Slováci našli lék na vysoké ceny u zubařů: za lacinějšími zákroky jezdí do Srbska, píše slovenský list Pravda v reportáži ze srbské Vojvodiny, kde ordinují i zubařky pocházející z řad slovenské menšiny. Kvůli jednomu kazu by se cesta nevyplatila, hitem jsou ale korunky a zubní implantáty, tvrdí deník.

Přečíst článek
Volodymyr Zelenskyj a Joe Biden

Biden: Kyjev může počítat se „silnou“ dodávkou vojenského vybavení

Spojené státy urychleně poskytnou Ukrajině významné balíky vojenské pomoci, jakmile americký Senát po Sněmovně reprezentantů schválí uvolnění dodatečných peněz na tento účel.

Přečíst článek
Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Brusel zahájil další řízení s čínskou sítí TikTok. Bojí se závislosti uživatelů

Evropská komise (EK) zahájila další řízení s čínskou sociální sítí pro sdílení krátkých videí TikTok, a to v souvislosti se spuštěním její nové aplikace TikTok Lite ve Francii a Španělsku. Pohrozila zastavením jednoho z klíčových prvků této aplikace kvůli obavám z jeho negativních dopadů na duševní zdraví uživatelů.

Přečíst článek
Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje

Tesla zlevňuje, automobilce klesají prodeje. V Česku se sleva týká jednoho modelu

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny, například v USA, Číně a Německu. Automobilka zaznamenala v prvním kvartálu letošního roku prudký pokles dodávek svých vozů po celém světě. Cenová válka mezi výrobci elektromobilů se vyostřuje, obzvlášť tvrdou konkurencí jsou čínské automobilky. V Česku se zlevnění týká pouze Modelu 3.

Přečíst článek
Mráz způsobil českým vinařům škody ve stovkách milionů korun

Mráz způsobil českým vinařům škody ve stovkách milionů korun

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v Česku půjdou do stovek milionů korun. V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinohrady v Čechách ničil noční mráz o víkendu, část úrody poškodil už v noci na pátek. Vinaři na jihu Moravy proto od minulého týdne pozorně sledují několik předpovědních modelů i vlastní meteostanice.

Přečíst článek
Státní zástupce obžaloval bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Státní zástupce obžaloval bývalého kancléře Mynáře kvůli dotaci na penzion

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře kvůli dotaci na přestavbu penzionu v Osvětimanech. Potvrdil to mluvčí krajského státního zastupitelství Hynek Olma. Mynáře žalobce obžaloval z dotačního podvodu a z poškozování finančních zájmů Evropské unie.

Přečíst článek

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme