Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
 ČTK

ČTK

Česká tisková kancelář

články autora

T-Mobile, ilustrační foto

T-Mobile zlevnil roaming mimo EU. Gigabajt dat začíná na dvou stovkách

Mobilní operátor T-Mobile zlevnil pro české zákazníky roaming v zemích mimo EU. Ceny datových balíčků pro některé destinace klesly až pětinásobně. Roaming za výhodnější ceny umožnilo nastavení nových podmínek s lokálními partnery, uvedl operátor v tiskové zprávě. Konkurence zatím s podobným snížením nepřišla, data v roamingu nedávno nabídla bankovní aplikace Revolut prostřednictvím eSIM.

Přečíst článek
Volvo vyrobilo svůj poslední „nafťák“. Skončí v muzeu

Volvo vyrobilo svůj poslední „nafťák“. Skončí v muzeu

Volvo ukončilo výrobu dieselů. Poslední vůz s naftovým motorem sjel z výrobní linky v úterý ráno ve švédské továrně Torslanda. Šlo o model XC90. SUV vystaví v muzeu, které automobilka brzy otevře v Göteborgu.

Přečíst článek

Bůh žehnej USA. Trump začal prodávat bible

„Musíme Ameriku přimět, aby se znovu modlila,“ apeluje ve videu propagující patriotickou bibli Donald Trump. Bible s názvem Bůh žehnej USA se prodává za 59,99 dolaru (1402 korun).

Přečíst článek
Akcie ČEZ prudce klesly

Zhoršení výhledu ČEZ nemá dopad na akcie firmy

Trh s klidem přijal včerejší zprávu ratingové agentury Moody's, která zhoršila výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti české energetické společnosti ČEZ ze stabilního na negativní. Není to kurzotvorná informace, hodnotí analytici.

Přečíst článek

Věřitelé Tameh Czech přihlásili u soudu pohledávky za 8,3 miliardy

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Ve zprávě o činnosti a hospodářské situaci firmy zveřejněné v Insolvenčním rejstříku to uvedl insolvenční správce Dominik Hart ze společnosti Hart & Partners. V roce 2022 měla firma obrat 7,48 miliardy korun. Schůze věřitelů se bude konat v dubnu.

Přečíst článek

Strojírny ČKD Blansko jsou v insolvenci. Podnik ruského vlastníka dluží přes 300 milionů

Strojírenská společnost ČKD Blansko Holding, která má ruského vlastníka, je v insolvenci. Ohrožena je víc než stovka pracovních míst.

Přečíst článek
Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je výrazné snížení cen stavebních dodávek. Investorům se jinak nevyplatí investovat. Práci stavebníkům ale komplikuje také regulace a legislativa. Vyplývá to z analýzy stavebního a bytového trhu rezidenčního developera Central Group a poradenské společnosti KPMG. Podle analýzy nový stavební zákon, který by letos v létě měl vejít v platnost, a s ním spojená digitalizace přináší nejistotu a obavu z celkového kolapsu stavebního povolování.

Přečíst článek

I pošťáci se dočkají, mzdy jim porostou o tisíce. I tak zůstanou hluboko pod průměrem

Ztrátová Česká pošta v uplynulém roce zavírala pobočky, propouštěla a škrtila náklady. Nyní rozdává mimořádné odměny a v září hodlá plošně zvýšit mzdy poštovních doručovatelů v průměru o deset procent.

Přečíst článek

Špatná zpráva pro český průmysl. Německá ekonomika chřadne

Výkon německého hospodářství se sotva drží na úrovni před pandemií. Nepříliš růžové vyhlídky německé ekonomiky s obavami sledují i české podniky, které byznys s Němci živí.

Přečíst článek

Slovenský létající automobil zaujal Číňany. Je z toho byznys

Čína už stála v čele vývoje elektromobilů a nyní aktivně vyvíjí řešení pro létající dopravu. Do středu pozornosti se nyní dostává i slovenské létající auto AirCar, vyrábět ho totiž chtějí právě Číňani.

Přečíst článek

Drahota učí Čechy nekouřit. Ukazují to výsledky Philip Morris

Kvůli rostoucí ceně cigaret i jejich alternativ ubývá v ČR i na Slovensku kuřáků. Dopad to má na byznys předního výrobce tabákových výrobků. Zisk společnost Philip Morris ČR loni klesl o osm procent na 3,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu korun). Píše to server BBC News.

Přečíst článek
Praha vede exkluzivní jednání o koupi budovy na Václaváku

Praha vede exkluzivní jednání o koupi budovy na Václaváku

Komerční banka (KB) bude jednat o prodeji budovy na Václavském náměstí v Praze 1 výhradně s hlavním městem. Důvodem je pro banku výhodná nabídka města. KB rozhodnutí svého představenstva zveřejnila na svém webu.

Přečíst článek
Akcie Trumpovy firmy TMTG na burze v New Yorku debutovaly silným růstem

Trump boduje na burze. Akcie jeho mediální firmy debutovaly silným růstem

Akcie společnosti Trump Media & Technology Group (TMTG), jejíž součástí je sociální síť Truth Social a ve které má většinu bývalý americký prezident Donald Trump, při svém dnešním vstupu na burzu výrazně posílily, později však o velkou část zisků přišly. V úvodu obchodování si akcie v jednu chvíli připisovaly téměř 60 procent, nakonec ale uzavřely s nárůstem zhruba 16 procent. TMTG vstoupila na akciový trh prostřednictvím fúze s veřejně obchodovanou firmou Digital World Acquisition.

Přečíst článek
Módní návrhář Karl Lagerfeld

Pařížský byt Karla Lagerfelda má nového majitele. Ten zaplatil dvojnásobek vyvolávací ceny

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun), tedy téměř dvojnásobek vyvolávací ceny, napsal list Le Parisien. Futuristické luxusní sídlo někdejšího uměleckého ředitele značky Chanel má výhled na Seinu a muzeum Louvre. Kdo si jej ale jako nový majitel vychutná, organizátor aukce nezveřejnil.

Přečíst článek

News box

Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Izraelská armáda dnes uvedla, že při pokračujícím zásahu v nemocnici Šífa v Gaze zabila více než 2️⃣0️⃣0️⃣​​​​​​​ ozbrojenců z palestinského radikálního hnutí Hamás. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel (ToI).
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme