Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Proti trendu. Disney v rámci úspor odpískal plány na využití kačera Donalda a dalších v metaversu

Bob Iger v roli staronového šéfa Disney se rozhodl zrušit plány na využití značek firmy ve virtuálním světě metaverse.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Myšlenka virtuálního světa zvaného metaverse má mnohé vlivné zastánce ze světa byznysu a technologií v čele se zakladatelem Facebooku Markem Zuckerbergem. V zábavním konglomerátu Disney ale dospěli k opačnému názoru. V rámci chystaných úspor znamenajících mimo jiné propuštění tisíců lidí zruší Disney celou divizi metaverse o desítkách lidí a s nimi i plány na využití širokého duševního vlastnictví Disneyho ve virtuální realitě, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Společnost Walt Disney kompletně zrušila své relativně ještě stále nové oddělení, jehož cílem bylo propojit značky širokého světa zábavního konglomerátu s vyprávěním příběhů a poskytováním spotřebitelských zážitků prostřednictvím virtuálního světa zvaného metaverse.

Součást plánu na propuštění sedmi tisíc lidí

Zrušení oddělení se zhruba padesáti experty je součástí širší restrukturalizace, od níž firma očekává, že v celé společnosti sníží počet zaměstnanců o přibližně sedm tisíc lidí během následujících dvou měsíců, uvedl The Wall Street Journal.

Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny. Na snímku šéf firmy Bob Iger a tradiční maskot zábavního kolosu.

Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney zruší 7000 pracovních míst na celém světě ve snaze ušetřit 5,5 miliardy dolarů (122 miliard korun) a přivést k zisku svoji streamovací divizi. Ve středu o tom informoval šéf firmy Bob Iger.

Přečíst článek

V čele s Mikem Whitem, bývalým výkonným ředitelem pro spotřební produkty společnosti Disney, byla divize pověřena hledáním způsobů, jak nabídnout lidem interaktivní příběhy v nových technologických formátech pomocí rozsáhlé knihovny duševního vlastnictví společnosti Disney, uvedli zdroje deníku WSJ.

White ve firmě zůstává, ale zatím není jasné, jaká bude jeho další pozice.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Spletl jsem se, napsal Zuckerberg a propustil tisíce lidí

Ve stopách Twitteru Elona Muska kráčí i další z amerických miliardářů, Mark Zuckerberg. Ve společnosti Meta Platforms chystá obří propouštění. Matku Facebooku musí opustit 11 tisíc lidí, což představuje asi 13 procent její pracovní síly.

Přečíst článek

Bývalý generální ředitel společnosti Disney Bob Chapek najal Whitea v únoru 2022 a zaměstnancům tehdy v interním sdělení řekl, že cílem bylo „vytvořit zcela nové paradigma toho, jak diváci prožívají naše příběhy a jak se s nimi spojují“.

Z plánů zbyly jen trosky

Také Chapek, kterého v listopadu ve funkci generálního ředitele vystřídal navrátilec Robert Iger, popsal metaverse jako „další velkou hranici pro vyprávění“. Plány pro Disneyho metaversní strategii ale zůstaly rok po vytvoření divize jen útržkovité, ačkoli společnost naznačila, že nová technologie by mohla mít uplatnění ve fantasy sportech, v podobě atrakcí v zábavních parcích a dalších možnostech spotřebitelských zážitků.

Mark Zuckerberg

Vyhazujete peníze oknem, vzkázal Zuckerbergovi vlivný investor

Společnost Meta trpí syndromem velké korporace, zaměstnává přemíru drahých lidí a plýtvá zdroji na nesmyslné investice. Tak by se dala shrnout slova jednoho z jejích investorů, který napsal otevřený dopis zakladateli gigantu Markovi Zuckerbergovi, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Sám Iger byl ohledně metaversa optimistický. V loňském roce investoval do představenstva Genies, technologického startupu, který prodává nástroje umožňující uživatelům vytvářet propracované online avatary pro použití v metaverse. 

Společnost Disney je však pod tlakem investorů, aby provedla hluboké škrty v nepodstatném byznysu. V loňském roce si společnost najala konzultanty z McKinsey & Co., aby pomohli najít příležitosti ke snížení nákladů, což byl krok, který rozzlobil některé vrcholné obsahové manažery. 

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

Přechod k metaversu přišel Zuckerberga draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku

Vizionářské představy zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga o vytvoření alternativního metasvěta přišly dříve třetího nejbohatšího muže planety v reálném světě dost draho. Od ledna přišel o více než polovinu majetku, tedy o 71 miliard dolarů, a v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg se propadl na 20. místo. Slabou útěchou mu může být, že ztráty sčítá i většina členů miliardářské Top 10.

Přečíst článek

V únoru Disney následně oznámil, že v rámci širšího plánu restrukturalizace provede škrty ve výši 5,5 miliardy dolarů a zruší asi sedm tisíc pracovních míst. Zpomalení ekonomiky, tvrdá konkurence ve streamování a klesající příjmy z kabelové televize a kinematografie přitom vyvíjí tlak na mnoho velkých mediálních společností. 

Pomalý růst popularity metaverse frustruje technologické společnosti, které vsadily na nové zábavní formáty. Meta Platforms miliardáře Marka Zuckerberga, mateřská společnost Facebooku a Instagramu, již investovala miliardy dolarů do metaverse, přičemž se setkala s nízkou poptávkou uživatelů a zmatkem mezi uživateli, jak tuto technologii používat.

Mluvčí společnosti Meta řekl, že úsilí společnosti o metaverse bylo vždy zamýšleno jako víceletý projekt. Řekl, že je snadné být cynikem ohledně metaverse, ale společnost nadále věří, že "jde o budoucnost při využivání výpočetní techniky".

Burger, ilustrace

McDonald's expanduje. Tentokrát do metaverse

Ke 40 tisícům poboček po celém světě má fastfoodový řetězec McDonald's v plánu přidat i další - v metaversu, píše server Insider. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme