Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zkrachovalý Britishvolt koupili Australané. S projektem britské gigafactory mají jiné plány

Pozemek, kde společnost Britishvolt plánovala postavit gigatovárnu na výrobu baterií.
ČTK
 ČTK

Australská firma Recharge Industries koupila zkrachovalý britský start-up Britishvolt, který chtěl na severu Anglie postavit za 3,8 miliardy liber (101,7 miliardy korun) továrnu na baterie do elektromobilů. Australský podnik, jehož vlastníkem je investiční fond Scale Facilitation, oznámil, že má však ohledně továrny jiné plány než dodávat baterie automobilkám v Británii. Další podrobnosti k transakci nesdělil.

Reklama

Britishvolt zkrachoval, když se mu nepodařilo shromáždit finance na závod, který měl stát u obce Cambois v hrabství Northumberland na severu Anglie. Australská firma byla vybrána jako úspěšný zájemce na začátku února.

„S podporou našeho globálního dodavatelského řetězce, strategických dodavatelských partnerů a řady uzavřených dohod s významnými zákazníky jsme přesvědčeni, že se nám podaří továrnu Gigafactory v Cambois úspěšně vybudovat a rozvinout ji v projekt pokročilé zelené energie,” uvedl ředitel fondu Scale Facilitation David Collard.

Trochu jiná gigafactory

Plánovaná lokalita závodu se považuje na nejvhodnější místo v Británii, kde lze rovnou začít stavět. Pozemek už byl zakoupen a úřady vydaly stavební povolení. Collard uvedl, že stavební práce začnou za šest až 12 měsíců, projekt podle něj vytvoří na místě a v dodavatelském řetězci kolem 8000 pracovních míst.

Recharge Industries má v úmyslu začít se zaměřením na baterie pro skladování energie. Tyto produkty chce uvést na trh do konce roku 2025. Následně hodlá vyrábět baterie pro vysoce výkonné sportovní vozy. Vyhlídka na závod, který by zabezpečil dodávky baterií do britských automobilek tak patrně na mnoho let padá, uvedla BBC.

Elon Musk v továrně Tesly poblíž Berlína

Německá továrna Tesly chrlí 4000 aut týdně

Gigafactory Tesly poblíž Berlína jede nad plán. Týdně tam jejích 10 tisíc zaměstnanců vyrobí 4000 aut.

Přečíst článek

Britská vláda pod vedením bývalého premiéra Borise Johnsona označila projekt společnosti Britishvolt za významný milník na cestě k vybudování odvětví elektrických vozidel. Země směřuje k zákazu automobilů se spalovacími motory v roce 2030. V Británii se nyní nachází pouze jediná továrna na baterie, a to vedle továrny automobilky Nissan v přístavním městě Sunderland, zhruba 40 kilometrů jižně od Cambois.

Společnost Recharge Industries staví v Austrálii továrnu na lithium-iontové články, která by měla zahájit výrobu v příštím roce. Ohledně Britishvoltu vyšla vítězně z výběrového řízení, v němž bylo podáno více nabídek.

V dubnu se téměř čtyřapůlnásobně se zvýšila výroba aut.

Co spojuje škodovku a teslu? Čekají je potíže. A pořádné

Automobilový průmysl se jen tak tak vyhnul krizi kvůli nedostatku čipů a dalšího materiálu. Zvládl i problémy spojené s ruskou invazí na Ukrajinu. Přesto se nyní ocitá před možným razantním propadem. A ne, nemůže za to Green Deal, jak řada lidí rádo opakuje. Co jsou hlavní hrozby pro automotive v nadcházejícím roce?

Přečíst článek

Volkswagen a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Volkswagen včetně Škody a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Elon Musk sklízí plody své cílené práce z posledních deseti let. Automobilka Tesla se definitivně přehoupla z fáze nejistého start-upu do pozice dominantního dodavatele luxusních elektromobilů. Po sérii rekordních výsledků začíná diktovat podmínky na trhu celé mobility. A zejména pro německé vozy včetně Škody Auto to začíná být velký problém, míní

Přečíst článek

Druhým mužem Tesly po Muskovi se stane nenápadný šéf pro čínský trh

Druhým mužem Tesly po Muskovi se stane nenápadný šéf pro čínský trh

Šéf čínské pobočky výrobce elektromobilů Tesla Tom Zhu převezme přímý dohled nad montážními závody automobilky v USA a nad prodejními operacemi v Severní Americe a Evropě. Stane se tak druhým nejvýše postaveným manažerem společnosti po Elonu Muskovi. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na interní oznámení firmy, do kterého měla možnost nahlédnout.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme