Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Železniční doprava v Česku se prý přibližuje Západu. Dokázat to má i nákup nových vlaků

Letos železniční dopravci nakoupí nové vlaky za víc než 16 miliard
ČTK
 ČTK

Čeští železniční dopravci letos nakoupí nové vlaky zhruba za 16 až 17 miliard korun, uvedl výkonný ředitel SVOD Bohemia (Svaz osobních železničních dopravců) Petr Moravec. Čeští dopravci se podle něj kvalitou služeb rychle přibližují standardům zemí na západ od Česka, což ovlivňují zejména investice do vlaků a zlepšování zákaznického servisu.

Reklama

„Například RegioJet letos plánuje nákupy za cca 1,5 miliardy, příští rok to budou až 3 miliardy korun. Téměř 15 miliard letos do nových vozidel investují České dráhy,“ dodal Moravec. Národní dopravce má dobré období a může si dovolit dál pořizovat nové soupravy, řekl dnes novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Letošní investice drah do nových vlaků je podle generálního ředitele ČD Michala Krapince vyšší než investice do nových vlaků za posledních deset let. České dráhy podle Kupky letos převezmou osm osmivozových vlaků ComfortJet, 45 RegioPanterů, 59 RegioFoxů a více než 20 lokomotiv Vectron. Nové vlaky zajistí zhruba 22 tisíc nových míst pro cestující na železnic.

Tohle se povedlo. RegioJet loni přepravil z Ukrajiny a zpět čtvrt milionu uprchlíků

RegioJet v roce 2023 přepravil přes 230 tisíc cestujících mezi Ukrajinou a EU. Zájem o přepravu na lince Praha-Přemyšl vzrostl oproti předchozímu roku o 60 procent. Společnost na zvýšenou poptávku reaguje zavedením nového přímého spojení Prahy a ukrajinského Čopu. První vlak do Zakarpatské oblasti vyjede ve středu 27. března, v opačném směru pak o dva dny později. Vlak pojede denně.

Přečíst článek

Na nákupy se podle Moravce vydají i další čeští dopravci. Do deseti let tak mohou podle odhadů svazu investice do železničních vozidel v Česku výrazně přesáhnout částku sto miliard korun, uvedl. Většina investic podle něj zamíří do pořízení nejmodernějších bezemisních vlaků, tedy elektrických nebo vícesystémových. Další částky podle něj budou dopravci investovat do modernizace stávajících vlaků, do rozvoje údržbové základny nebo do zlepšování zákaznického servisu.

Z průzkumu svazu vyplývá, že českou železnici bude vyhledávat více lidí, pokud jim vlaky nabídnou vyšší rychlost, větší pohodlí a lepší dostupnost, řekl Kupka. Cestující podle průzkumu požadují čistší a pohodlnější vlaky s větším prostorem. Nové vlaky podle něj přilákají více cestujících.

„Když jsme přivedli nové soupravy například na trať mezi Prahou a Plzní, tak to přineslo navýšení počtu cestujících o 14 procent mezi lety 2019 a 2023,“ uvedl Kupka. V regionální dopravě v Plzeňském a Karlovarském kraji podle něj nové vlaky znamenaly navýšení počtu cestujících o 48 procent za stejné období.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme