Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vlaky - informace o tématu

Vlak je sestaven z motorové lokomotivy "Zamračená" řady T 478.1 a klasických kupátkových vozů zachovaných v původním provedení

Jak na víkend k Mácháči? Nejlépe vlakem. Je to za pár korun a bez starostí s parkováním

Z Prahy se dá znovu cestovat do kraje Karla Hynka Máchy přímo vlakem. O dopravu se postará víkendový Lužickohorský rychlík, který provozuje společnost KŽC doprava.

Přečíst článek
Kladno - letecký pohled

Kladno, to je to město. Je levnější než Praha, jak dlouho to ale tak bude?

Nejenom rychlodráha, která významně urychlí cestování do Prahy, i levnější pozemky, dělají z Kladna developerskou bonanzu.

Přečíst článek
Úzkokolejka

Úzkokolejka má dostat novou šanci. Obce však po jejím provozování příliš netouží

Věřitelé zadlužené firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je v úpadku, schválili její možnou reorganizaci. Investor, jímž by měla být firma Good thing, chce o koupi úzkokolejných drah na jihu Čech a Vysočině jednat s obcemi. Reorganizační návrh počítá s tím, že by dráhu koupily obce. Část vozů by koupila firma Swietelsky Rail CZ.  Krajský soud v Českých Budějovicích již dvakrát poslal firmu JHMD do konkurzu, pokaždé ale jeho rozhodnutí zrušil Vrchní soud v Praze. 

Přečíst článek
V Německu ožívají plány na výstavbu magnetických tratí, zájem mají města

Němci po letech oprašují plány na výstavbu magnetických tratí

V Německu po letech opět ožívají plány na výstavbu tratí pro vlaky levitující na magnetickém polštáři. Oproti kdysi zvažovaným vysokorychlostním trasám propojujících Německo se sousedními státy se nynější úvahy omezují na městský provoz. O magnetické dráze jako dalším typu městské hromadné dopravy uvažují Berlín, Norimberk či Hamburk. Zda takzvané maglevy v německých městech skutečně vyjedou, bude záviset především na penězích.

Přečíst článek
Jacobite Express z Harryho Pottera

Spěšný vlak do Bradavic není bezpečný. Jeho provozovatel prohrál soudní spor

Britský železniční dopravce West Coast Railways (WCR), který provozuje i historický vlak známý z filmů o Harrym Potterovi, prohrál u soudu spor týkající se bezpečnostního zajištění. Podle verdiktu musí firma do vlaků instalovat centrální zamykání dveří vagonů, což kvůli nákladům nechtěla udělat a žádala o výjimku, uvedl server BBC News.

Přečíst článek
Mexický prezident chce, aby se na železnici v zemi vrátily osobní vlaky

Mexická revoluce v dopravě. Země chystá návrat vlaků pro přepravu cestujících

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador chce, aby se na železnici v jeho zemi vrátily vlaky pro přepravu cestujících. Za tímto účelem vydal v pondělí výnos, uvedla agentura EFE. V současné době železniční tratě v Mexiku využívají téměř výlučně nákladní vlaky.

Přečíst článek
Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Pavel Maurer: Jídlo ve vlaku miluji, ale nesnáším u toho čichat vůni cizího salámu

Batoh na záda, řízek mezi chleby, pro fajnšmeky okurčička v alobalu a lístek na vlak v kapse. To jsou dávné vzpomínky výletníka, dnes gastroinfluencera Pavla Maurera. Vlakem cestuje dál, i když dnes už ve větším stylu a řízek s kaší si raději objednává v jídelním vozu.

Přečíst článek
Škoda Group bude vyrábět vlaky pro Uzbekistán

Škoda Group bude vyrábět vlaky pro Uzbekistán. Poprvé tak expanduje do Střední Asie

Škoda Group, výrobce vozidel pro veřejnou dopravu, dodá do Uzbekistánu 30 elektrických vlaků za 320 milionů eur, tedy téměř za 7,9 miliardy korun. Kontrakt podepsalo v Plzni vedení strojíren s uzbeckým premiérem Abdullou Aripovem. Výroba vozů začne příští rok.

Přečíst článek
Alstom, hybridní vlak

Akcie francouzského Alstomu se propadly o 35 procent. Kvůli potížím s cash flow

Akcie Alstomu se podle údajů pařížské burzy LSEG propadly o 35 procent. Děje se tak v reakci na přiznání firmy, že má potíže s cash flow. Francouzský výrobce vlaků snížením odhadu svých hotovostních toků de facto přiznal zhoršené finanční zdraví. Má ale jít jen o dočasný stav.

Přečíst článek
České dráhy, ilustrační foto

Na Pardubicku budou vlaky jezdit dvoustovkou. Za deset let

Správa železnic plánuje úpravy trati mezi Pardubicemi a Ústím nad Orlicí, které by vlakům umožnily jezdit rychlostí až 200 kilometrů v hodině. Stavba je rozdělena na tři části, Pardubice - Uhersko, Uhersko - Choceň a Choceň - Ústí nad Orlicí. Trať se bude rekonstruovat postupně v letech 2029 až 2034.

Přečíst článek
Na zkušebním okruhu ve Velimi začne testování souprav ComfortJet pro České dráhy

FOTOGALERIE: Na okruhu ve Velimi začnou testy nových souprav ČD ComfortJet

Na zkušebním okruhu Výzkumného Ústavu Železničního ve Velimi na Kolínsku začnou zkoušky a schvalování jednotek ComfortJet. Na okruh dorazila první zkrácená souprava se šesti vozy.

Přečíst článek
Reklama

News box

Český poslanec Evropského parlamentu (EP) Martin Hlaváček (za ANO) se snaží mezi kolegy v EP získat podporu pro zpřísnění režimu dovozu zemědělských produktů z Ukrajiny. Informoval o tom server Politico s odvoláním na své zdroje. EP má v úterý hlasovat o prodloužení pozastavení cel a kvót na 🍠 zemědělský dovoz z Ukrajiny. Podle serveru Politico Hlaváček stejné změny navrhl už dříve, ale podpořila ho jen malá skupina europoslanců.
Chorvatský antimonopolní úřad zamítl stížnost proti výběru konsorcia zahrnujícího českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll v tendru na nový 🚖🚖systém mýtného v Chorvatsku. Informoval o tom chorvatský deník Jutarnji list.
Polostátní energetická společnost ⚡ČEZ zažalovala Českou národní banku kvůli milionové pokutě uložené za pozdní zveřejnění informace, která mohla ovlivnit hodnotu akcií firmy. ČEZ podal žalobu loni v prosinci, soud se jí začne zabývat příští týden, píše web Aktuálně.cz. ČEZ už podle něj pokutu zaplatil. Žalobou se domáhá toho, aby soud rozhodnutí centrální banky zrušil, a klíčové předpisy do budoucna autoritativně vyložil.
U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme