Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OBRAZEM: V Pardubicích se srazily dva vlaky. Čtyři lidé zemřeli, zraněných jsou desítky

Škoda po tragické srážce vlaků v Pardubicích přesáhne 110 milionů korun
ČTK

Při srážce rychlíku a nákladního vlaku v Pardubicích ve středu pozdě večer zemřeli čtyři cestující, dalších 27 lidí skončilo v nemocnicích.

Reklama

Expres jedoucí z Prahy do Košic a ukrajinského Čopu projel podle Drážní inspekce návěstidlo zakazující jízdu. Nejtragičtější čelní střet dvou vlaků v Česku téměř za posledních 30 let vyšetřuje i policie pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda přesáhne 110 milionů korun. V místě nehody vlaky od rána jezdí po jedné koleji sníženou rychlostí. Provoz se tam znovu zcela zastaví přes noc, kdy budou poškozené lokomotivy a vagony odstraňovat drážní hasiči. Omezení na vytíženém železničním koridoru potrvá zřejmě minimálně ještě v pátek.

Expres společnosti RegioJet, v němž cestovalo asi 380 lidí, se srazil s protijedoucím nákladním vlakem ve středu ve 22:49 v nedávno otevřené stanici Pardubice centrum. Oba vlaky po srážce vykolejily. Nákladní vlak převážel žíravý a vysoce hořlavý karbid vápenatý. Ve vagonech, které poškodila srážka, ale chemikálie nebyla.

Čtyři mrtví a desítky zraněných

Nehoda si vyžádala čtyři lidské životy - dvou Ukrajinek a dvou Slovenek. Potvrdily to během dneška úřady obou zemí. Další čtyři Slovenky utrpěly zranění. Záchranáři převezli do nemocnic v Pardubicích, Chrudimi a Hradci Králové 27 lidí. Většina z nich už byla propuštěna, hospitalizovaných zůstalo šest lidí. Nejhorší následky měla kolize vlaků pro cestující v prvním voze rychlíku. Šlo o spací vagon, lidé před nárazem spali a nic netušili, řekl náměstek ředitele hasičů Správy železnic Miloš Němec.

Reklama

Dopravce RegioJet poškozené cestující odškodní. „Hluboce se omlouváme zraněným a všem, koho se nehoda jakkoli dotkla. Jsme připraveni poskytnout jim maximální podporu a odškodnění,“ uvedl majitel firmy Radim Jančura. Pro vlaky v typické žluté barvě, které před 13 lety přinesly do tuzemské dálkové dopravy konkurenční prostředí, byla středeční srážka první vážnější nehodou.

Vyšetřování potrvá měsíce

Osobní expres podle zjištění Drážní inspekce minul návěstidlo zakazující jízdu a vjel do postavené cesty pro nákladní vlak. Zda šlo o technickou závadu, nebo lidskou chybu, inspekce zjišťuje, závěry vyšetřování není podle mluvčího inspekce Martina Drápala možné předjímat. „Drážní inspekce se totiž rovněž zabývá okolnostmi dané mimořádné události a přispívajícími faktory, proto si její šetření vyžádá několik měsíců,“ uvedl.

Systém ETCS, který dokáže mimo jiné zabránit jízdě vlaků na červenou, je v nedávno zrekonstruovaném pardubickém železničním uzlu nainstalovaný, zatím ale není aktivní. Do provozu by měl být uveden na podzim, uvedla Správa železnic. Jde podle ní o zcela standardní postup a zabezpečení provozu.

Vzniklou škodu odhadla Drážní inspekce na více než 110 milionů korun - na nákladním vlaku jsou škody asi 50 milionů korun, na expresu 60 milionů a na trati asi 300 tisíc korun.

Kvůli odstraňování následků srážky vlaků a opravě kolejiště bude provoz vlaků na koridoru mezi pardubickým hlavním nádražím a Kostěnicemi na Pardubicku od dnešního pozdního večera do pátečního brzkého rána zastaven. Noční vlaky tou dobou pojedou většinou odklonem přes Hradec Králové, v některých úsecích bude zavedena náhradní autobusová doprava. Detailní informace o omezení najdou cestující na webu Českých drah.

Drážní hasiči začali odpoledne s pomocí těžké techniky odstraňovat z trati obě poškozené lokomotivy a několik vagonů z osobního i nákladního vlaku, práce potrvají zřejmě celou noc. Poté bude třeba zkontrolovat a opravit trať či výhybku, provoz tak bude výrazněji omezen minimálně ještě v pátek, řekl novinářům mluvčí Správy železnic Martin Kavka.

Ještě v noci do Pardubic přijeli ministři vnitra Vít Rakušan (STAN) a dopravy Martin Kupka (ODS), další politici vyjádřili soustrast pozůstalým a přání rychlého uzdravení zraněným. S ohledem na tragickou srážku vlaků opoziční hnutí ANO stáhlo návrh na mimořádnou schůzi Sněmovny, která se měla dnes odpoledne znovu věnovat migračnímu paktu Evropské unie a jeho dopadům na Česko.

Boeing 787 Dreamliner

Podivná úmrtí v Boeingu. Po krátké nemoci zemřel další whistleblower společnosti

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké společnosti vznesl vážná obvinění. Pětačtyřicetiletý Joshua Dean, který upozorňoval na výrobní vady letadel 737 MAX, se tak stal druhým whistleblowerem společnosti Boeing, který letos zemřel, uvedl list The Guardian.

Přečíst článek

V Rusku přibývá leteckých incidentů

V Rusku do letadla raději ne. Letecké incidenty tam začínají být na denním pořádku

V Rusku jsou v poslední době na denním pořádku nehody dopravních letadel, všímají si média. Nedávné incidenty sice neskončily smrtí pasažérů, svědčí ale o vzrůstajícím nebezpečí cestování letadlem v Rusku, napsal americký list The Washington Post (WP). Do Ruska, které kvůli invazi na Ukrajinu už téměř dva roky čelí západním sankcím, se s obtížemi dostávají náhradní díly.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme