Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Žaloba minoritních akcionářů EDF pozastavila zestátnění energetického gigantu. Ve věci rozhodne soud

EDF, francouzská energetická společnost
iStock
 ČTK

Úplné převzetí zadlužené energetické společnosti EDF francouzským státem se odkládá. EDF to oznámila po středečním rozhodnutí úřadu pro dohled nad trhem AMF. Čeká se na rozhodnutí pařížského soudu o opodstatněnosti žaloby minoritních akcionářů, kteří dohodu o převzetí napadli.

Reklama

Francouzské ministerstvo financí minulý týden oznámilo, že v EDF má pod kontrolou přibližně 93 procent hlasovacích práv. To je dostatečný podíl na to, aby stát mohl zahájit řízení o takzvaném vytěsnění menšinových akcionářů a dokončit zestátnění firmy. Vláda ale později uvedla, že nebude prosazovat výkup až do rozhodnutí soudu, což dnes potvrdila EDF. Rozhodnutí soudu se očekává do 2. května.

EDF byla částečně zprivatizována v roce 2005, kdy byla část jejího základního kapitálu uvedena na burzu za 33 eur za akcii. Vláda loni nabídla menšinovým akcionářům 12 eur za akcii, což je i tak o 53 procent více, než činila v té době cena akcií na burze. Minoritní akcionáři ale považují nabídnutou cenu za příliš nízkou.

Akcie EDF oslabily po řadě neúspěchů firmy, včetně neplánovaných odstávek reaktorů, zpoždění a překročení nákladů na výstavbu nových reaktorů, a také kvůli stanovení limitů na ceny elektřiny vládou, uvedla agentura Reuters. Kabinet si od zestátnění firmy slibuje, že mu umožní získat větší kontrolu nad reorganizací zadlužené skupiny v době, kdy se Evropa potýká s energetickou krizí.

EDF, francouzská energetická společnost

Zestátnění se blíží. Francie má už přes 90 procent akcií EDF

Francouzská vláda již vlastní 92,71 procenta hlasovacích práv v energetické společnosti EDF. To je dostatečný podíl na to, aby stát mohl zahájit řízení o vytěsnění menšinových akcionářů a dokončit zestátnění firmy. Oznámilo to francouzské ministerstvo financí.

Přečíst článek

EDF, francouzská energetická společnost

Černé na bílém. Zestátnění EDF vyjde Francouze na 9,7 miliardy eur

Francouzi už mají jasno. Zestátnění jedné z největších energetických společností v Evropě, francouzské EDF, je vyjde na necelých 10 miliard eur. Nabídka na převzetí všech zbývajících 16 procent akcií, které ještě francouzská vláda nevlastní, už leží regulačním orgánům na stole.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme