Reklama

Zákazníci T-Mobilu méně volají, více datují. Zisk operátora vzrostl

T-Mobile, ilustrační foto
iStock

Operátor T-Mobile zvýšil v letošním prvním pololetí provozní zisk EBITDA meziročně o 3,6 procenta na 6,2 miliardy korun. Tržby stouply o 4,2 procenta na 14,8 miliardy korun. Firma to uvedla ve výsledkové zprávě.

Reklama

Počet uživatelů mobilních služeb se zvýšil o 2,7 procenta na 6,37 milionu aktivních SIM karet. Spotřeba dat v mobilní síti narostla o 57 procent, počet provolaných minut naopak o desetinu klesl. Počet uživatelů pevného internetu se zvýšil o 8,2 procenta na 411 tisíc a počet zákazníků televizních služeb narostl o 8,9 procenta na 223 tisíc.

„I přes ekonomicky a celospolečensky složitou situaci v naší zemi držíme dlouhodobě stabilní pozici na trhu. Jako důležité vnímám především to, že dokážeme velmi agilně reagovat na aktuální potřeby. Posilujeme v oblasti kybernetické bezpečnosti otevřením moderního Security Operations Centre a velmi rychle jsme se zmobilizovali v mimořádné pomoci Ukrajině,” uvedl finanční ředitel Pavel Hadrbolec.

CETIN loni vydělal 2,6 miliardy. Investice směřoval hlavně do 5G sítí

Největší tuzemský vlastník telekomunikačních sítí CETIN loni zvýšil zisk o jedno procento na 2,57 miliardy korun. Firma ve výroční zprávě uvedla, že převážná část zisku pochází ze služeb v národní síti. Konsolidované výnosy klesly o téměř čtyři procenta na 18,43 miliardy korun.

Přečíst článek

Miliardové investice do 5G

Operátor letos za šest měsíců investoval 1,5 miliardy korun. Mimo jiné dále pokračoval ve výstavbě optických sítí a pokrývání domácností, kdy celkový počet přípojek přesáhl 300 tisíc v 84 městech. V dubnu otevřel T-Mobile v Praze na Roztylech své nové Security Operations Centre, které pod jednou střechou sdružuje na ploše 150 metrů čtverečních komplexní služby kybernetické bezpečnosti.

Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou spustil T-Mobile u Kostelce nad Černými lesy dlouhodobý projekt Chytrá lesní krajina. Jeho cílem je pomocí technologií jako 5G sítě a IoT zkoumat přírodní děje a přizpůsobit se tak klimatickým změnám. Součástí projektu je i zpracování a ukládání dat v reálném čase pomocí umělé inteligence a jejich vyhodnocování za využití metody strojového učení.

Rektor České zemědělské univerzity profesor Petr Sklenička

Chytrou krajinu u Lán za 100 milionů obdivuje celý svět, říká rektor ČZU Sklenička

Česká krajina po roce 2050 bude vypadat bohužel jinak, než jsme dnes zvyklí, říká rektor České zemědělské univerzity, profesor Petr Sklenička. „Abychom si to představili, můžeme se zajet podívat do Řecka, Španělska nebo třeba Portugalska. Ale ne do přímořských hotelových resortů all inclusive, kam jezdíme na dovolenou. Pěkně do vnitrozemí, kde zelenou barvu v krajině vystřídala šedá,“ říká akademik, který stojí za stamilionovým projektem Chytrá krajina 2030+.

Přečíst článek

T-Mobile je největší mobilní operátor v ČR. Svou sítí páté generace pokrývá 30,9 procenta obyvatel ČR. Patří do nadnárodní skupiny Deutsche Telekom.

Margrethe Vestagerová, evropská komisařka pro hospodářskou soutěž

T-Mobile, O2 i CETIN se vyhnuly tučným pokutám. Bruselu přislíbily modernizaci sítí

Evropská komise (EK) oznámila, že přijala závazky, které čeští mobilní operátoři T-Mobile a O2 a provozovatel telekomunikační infrastruktury CETIN nabídli s cílem urovnat obvinění z omezování hospodářské soutěže. Podle agentury Reuters tak EK ukončila vyšetřování těchto podniků, kterým hrozily miliardové pokuty.

Přečíst článek

5G tower, ilustrační foto

5G sítě jsou nebezpečné, tvrdí šéfové amerických aerolinek. Hrozí dopravní chaos

Desítky tisíc Američanů mohou uváznout v zahraničí, varují šéfové největší amerických aerolinek. Extrémní chaos v letecké dopravě podle nich může vyvolat spuštění mobilní sítě páté generace (5G) v pásmu C, k čemuž se ve středu chystají telekomunikační společnosti AT&T a Verizon. Podle aerolinek může spuštění nové služby způsobit, že dopravci nebudou moci používat velkou část svých dálkových letadel, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme