Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

T-Mobile loni potrápili hackeři i drahé energie. Zisk operátor navýšil

T-Mobile loni potrápili hackeři i drahé energie. Zisk operátor navýšil
T-Mobile, užito se svolením
 ČTK

Loňský rok nepřinesl společnosti T-Mobile žádná velká dramata. Operátorovi se podařilo ustát extrémní růst cen energií i nájezdy hackerů.

Reklama

Operátor T-Mobile loni zvýšil provozní zisk EBITDA o 2,3 procenta na 12,35 miliardy korun. Tržby vzrostly o 4,7 procenta na 30,1 miliardy korun. Celkový počet zákazníků meziročně stoupl o dvě procenta na 6,423 milionu. Z toho počet uživatelů předplacených karet klesl o 1,1 procenta na 1,956 milionu. Spotřeba dat v mobilní síti stoupla o 47,4 procenta a počet diváků T-Mobile TV vzrostl o 10,5 procenta na 237 tisíc připojených.

„Do našeho provozu a aktivit se promítl vojenský konflikt, výrazný nárůst inflace i zdražování různých komodit, pohonných hmot nebo energií. Jen energie na provoz našich sítí, které jsou energeticky náročné, se zdražily pětinásobně,“ uvedl generální ředitel společnosti Jose Perdomo Lorenzo.

Optický internet mohlo ke konci roku 2022 využívat 363 468 domácností. Je to zhruba o 80 tisíc přípojek více, než před rokem. Tempo pokrývání dalších lokalit se podle operátora z velké míry odvíjí od regulatorních požadavků a firma má minimum možností, jak jej urychlit. I proto T-Mobile uzavřel dohodu s Vodafonem o vzájemném zpřístupnění infrastruktury, díky níž by měla být výstavba optické sítě šetrnější, efektivnější i rychlejší.

Naštvaný Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Musk vypnul Ukrajině satelity pro navádění dronů. K válečným účelům Starlink není, tvrdí

Americká společnost SpaceX miliardáře Elona Muska podnikla kroky k tomu, aby zabránila ukrajinské armádě využívat satelitní internetovou službu Starlink k ovládání bezpilotních letounů. Podle agentury Reuters to ve středu uvedla prezidentka firmy Gwynne Shotwellová. Systém Starlink podle ní neměl nikdy sloužit jako zbraň. Ukrajina se už téměř rok brání ruské vojenské agresi.

Přečíst článek

Budování 5G sítí

Divize T-Business pro firemní zákazníky se dále zaměřovala na výstavbu privátních 5G sítí pro univerzity a průmysl. Privátní kampusové 5G sítě se loni rozrostly na Technickou univerzitu Liberec a pracoviště CEITEC na VUT Brno. Privátní 5G sítě začaly využívat i firmy Kvados nebo Toyota. Od ledna se divize stala hlavním partnerem platformy Národního centra Průmyslu 4.0 při CIIRC ČVU a vznikl i společný Testbed pro Průmysl 4.0, podporující rozvoj výzkumného a experimentálního prostředí.

Operátor v loňském roce čelil také mnoha hackerským útokům, kterým se ubránil. Zásadním krokem na poli kybernetické bezpečnosti bylo otevření nového Security Operations Centre v pražských Roztylech.

T-Mobile je součástí nadnárodní skupiny Deutsche Telekom. Firma na provoz využívá ze 100 procent elektrickou energii z obnovitelných zdrojů, optimalizuje technologickou infrastrukturu, snižuje spotřebu materiálu, dbá na eliminaci plastů a podporuje cirkulární ekonomiku. Ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou také spustila u Kostelce nad Černými lesy dlouhodobý unikátní projekt Chytrá lesní krajina, v jehož rámci prostřednictvím 5G sítě monitoruje procesy v lese.

Vodafone od února zdraží mobilní paušální tarif o devět procent

Máte mobilní paušál od Vodafonu? Od února si připlatíte devět procent

Operátor Vodafone od konce února zvýší ceny paušálních mobilních tarifů pro domácnosti i firmy o devět procent. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a dalších výdajů, například na údržbu sítě. Ceník se nezmění u předplacených karet, stávajících tarifů pevného internetu ani u služby Vodafone TV, uvedla firma.

Přečíst článek

Podíl PPF v operátorovi O2 překročil 90 procent. Investiční skupina přistoupí k vytěsnění drobných akcionářů.

O2 loni vydělala 6,5 miliardy, chyběly jí zisky z roamingu

Největší tuzemský telekomunikační operátor O2 loni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o desetinu na 6,5 miliardy korun. Celkové konsolidované výnosy skupiny, která působí v ČR a na Slovensku, vzrostly o 2,4 procenta na 40,7 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme