Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zakázka za 40 miliard dolarů. Ryanair si u Boeingu objednal až 300 letadel

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto
Pixabay

Irské aerolinky Ryanair si objednaly až 300 letadel Boeing 737 MAX 10. Polovina z nich má pevný harmonogram dodání, na druhou polovinu si firma vzala opci. Jde o jednu z největších zakázek na nákup letadel. Celková katalogová cena činí více než 40 miliard dolarů (854 miliard korun), aerolinky ale běžně dostávají velké množstevní slevy.

Reklama

Dodání letadel je naplánováno mezi lety 2027 až 2033. Zakázka je největší, jakou kdy irská firma zadala na nákup výrobků ze Spojených států, uvedl Ryanair. Vzhledem k rozsahu objednávky se bude transakcí zabývat i valná hromada aerolinek plánovaná na 14. září.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair vykázaly za třetí finanční čtvrtletí rekordní zisk po zdanění 211 milionů eur.

Ryanair hlásí za kvartál rekordní zisk po zdanění, chuť ho neopouští ani před létem

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings vykázala za třetí finanční čtvrtletí rekordní zisk po zdanění 211 milionů eur (přes pět miliard korun). Irské aerolinky, které jsou podle počtu přepravených cestujících největší v Evropě, očekávají silnou poptávku na letní období. Firma ve třetím kvartálu přepravila rekordní počet cestujících a potvrdila celoroční výhled.

Přečíst článek

 Akcie Boeingu po oznámení obchodu vyskočily až o 2,3 procenta v předtržním obchodování v USA, Ryanair si polepšil o 1,3 procenta, uvedla agentura Bloomberg. Obří nákup ukazuje, jak jsou dopravci ochotni utrácet za modernizaci flotily, když teď po covidové pandemii zažívají nápor cestujících ochotných zaplatit dražší letenku. Ryanair uvedl, že dohoda je největší objednávkou, kterou kdy irská společnost zadala na zboží vyrobené v USA.

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu

Americký výrobce letadel Boeing snížil v prvním čtvrtletí ztrátu na 425 milionů dolarů (přes devět miliard korun) ze ztráty 1,24 miliardy dolarů před rokem. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Boeing se zotavuje z krize od dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Společnost se nadále potýká s potížemi v dodavatelském řetězci a s technickým problémem při výrobě dílu od jednoho z dodavatelů.

Přečíst článek

„Partnerství Boeingu a Ryanairu je jedním z nejproduktivnějších v historii komerční letecké dopravy a umožňuje oběma společnostem uspět a rozšířit cenově dostupné cestování pro stovky milionů lidí,” řekl prezident a generální ředitel společnosti Boeing Dave Calhoun. „Téměř čtvrt století od okamžiku, co naše firmy podepsaly první přímý nákup letadel, tato přelomová dohoda naše partnerství ještě více posílí,” dodal v tiskové zprávě.

Před dosažením dohody firmy podle agentury Reuters vedly zhruba jeden a půl roku spory ohledně ceny letadel. „Z našeho pohledu to nikdy nebude dost levné, zatímco z pohledu Boeingu je to vždy příliš levné,” poznamenal k tomu na tiskové konferenci šéf Ryanairu Michael O'Leary. Ryanair podle něj za jedno sedadlo zaplatil vyšší částku než při předchozích dohodách.

Lufthansa

Lufthansa snížila provozní ztrátu o víc než polovinu. I přes drahé letenky jsou lidé hladoví cestovat

Největší německá letecká společnost Lufthansa v prvním čtvrtletí snížila provozní ztrátu meziročně zhruba o 53 procent na 273 milionů eur (6,4 miliardy korun). Firma uvedla, že jí pomohl růst poptávky po cestování a vyšší ceny letenek. Stejné období loni ještě poznamenala pandemie covidu-19. Výsledek byl zhruba v souladu s očekáváním analytiků, kteří ztrátu odhadovali na 279 milionů eur.

Přečíst článek

Boeing 737 MAX 10 je větší verzí původního letadla 737 MAX a zároveň je úspornější. Kapacita činí podle konfigurace až 228 sedadel, což je o 21 procent více než starší verze 737 NG. Ryanair uvedl, že zakázkou reaguje na růst poptávky po cestování letadlem a že díky tomu vytvoří do budoucna více než 10 tisíc dobře placených pracovních míst - pro piloty, palubní posádky či mechaniky.

Bořivoj Trejbal, šéf Emirates v ČR

Éra levných letenek s covidem skončila. Aerolinky se musejí zahojit, říká český šéf Emirates

Za kolik se létá z Prahy? Podstatně za víc než z okolních zemí, přiznává v rozhovoru pro Newstream Bořivoj Trejbal, area manažer aerolinky Emirates pro Česko. Jde o nový, po covidu nastolený normál? Aerolinky se musejí po pandemii finančně zahojit. „Poptávka je obrovská, takže podle toho i nastavujeme ceny,“ říká Trejbal. A Češi na ně, zdá se, ochotně přistupují.

Přečíst článek

Ryanair je největším nízkonákladovým leteckým dopravcem v Evropě a Boeing je jeho exkluzivním dodavatelem letadel. Firmy se poslední zhruba rok a půl přely o ceny letounů, než spory vyřešily. Letadlo 737 MAX je v poslední době komerčně nejúspěšnějším letadlem firmy Boeing, která kvůli vysokému zájmu nyní zvyšuje výrobní kapacity.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme