Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ryanair hlásí za kvartál rekordní zisk po zdanění, chuť ho neopouští ani před létem

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair vykázaly za třetí finanční čtvrtletí rekordní zisk po zdanění 211 milionů eur.
Pixabay

Nízkonákladová letecká společnost Ryanair Holdings vykázala za třetí finanční čtvrtletí rekordní zisk po zdanění 211 milionů eur (přes pět miliard korun). Irské aerolinky, které jsou podle počtu přepravených cestujících největší v Evropě, očekávají silnou poptávku na letní období. Firma ve třetím kvartálu přepravila rekordní počet cestujících a potvrdila celoroční výhled.

Reklama

Analytici očekávali, že zisk před zdaněním za období od října do prosince vzroste na 200 milionů eur. Výsledek výrazně překonal předchozí rekord, který činil 106 milionů eur za poslední tři měsíce roku 2017.

Chaos na letišti v Heathrow (1. července 2022)

Aerolinky si mnou ruce. Drahé letenky lidem chuť cestovat nevzaly

Finanční trhy se možná svíjejí v křečích a inflace doléhá na spotřebitele, ale lidé stále létají v hojných počtech. Levnější letenky tak zůstávají v nedohlednu.

Přečíst článek

„Rezervace v tuto chvíli nevykazují žádné známky recese,” uvedl finanční ředitel aerolinek Neil Sorahan. Ve druhém a třetím lednovém týdnu byly podle něj rezervace do Velikonoc a na letní období rekordní. Minulý týden oznámily silné rezervace na letní období konkurenční firmy Wizz Air a EasyJet. Ryanair očekává, že bude moci účtovat vyšší ceny za lety o Velikonocích a v létě díky silné poptávce amerických a asijských turistů a menší konkurenci.

„Návrat asijské dopravy do Evropy a obzvláště silný transatlantický trh poháněný velmi silným dolarem zaznamená silnou poptávku po Velikonocích i v létě 2023 po letech na krátké vzdálenosti po celé Evropě,“ řekl generální ředitel Michael O'Leary video zveřejněné na webových stránkách společnosti.

Irská nízkonákladová letecká společnost využila rychlého oživení po pandemickém útlumu odvětví a v posledních třech měsících roku 2022 přepravila rekordních 38,4 milionu cestujících. Očekává, že za celý finanční rok, který skončí 31. března, přepraví 168 milionů pasažérů. Předchozí předpandemický rekord činil 149 milionů cestujících. V příštím finančním roce by měl počet cestujících dosáhnout 185 milionů, uvedl šéf aerolinek Michael O'Leary.

Lufthansa, ilustrační foto

Levné letenky? Zapomeňte, říkají šéfové Lufthansy i Ryanairu

Ceny letenek se již nikdy nevrátí na úrovně z doby před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to šéf největší německé letecké společnosti Lufthansa Carsten Spohr. Ceny letenek nižší než 20 eur (zhruba 500 korun) označil za nedostatečné a nezodpovědné.

Přečíst článek

Ryanair potvrdil svůj výhled zisku po zdanění za finanční rok v rozmezí od 1,325 do 1,425 miliardy eur. Sorahan uvedl, že je s tímto rozmezím velmi spokojen. Odmítl se vyjádřit k tomu, zda dopravce ceny letenek v nadcházejícím létě zvýší v jednotkách procent.

„Vzhledem k tomu, že se nyní vracejí asijští turisté a silný americký dolar povzbuzuje Američany k poznávání Evropy, zaznamenáváme silnou poptávku,” uvedl v prohlášení O'Leary. Slabá poptávka v Británii, hlášená dříve v lednu, podle něj zmizela. Mohla být způsobena stávkami v dopravě v zemi, dodal. „Vidíme velmi silný nárůst podílu na trhu na většině našich hlavních trhů, jako je Itálie, Polsko, Irsko a Španělsko, kde konkurence slábne,“ citovala CNN O'Learyho.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi častěji do exotiky létají z Vídně nebo Mnichova. Je to mnohem levnější než z Prahy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme