Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu

Boeing se stále potácí ve ztrátě. Ve čtvrtletí ji aspoň snížil na třetinu
ČTK/AP
 ČTK

Americký výrobce letadel Boeing snížil v prvním čtvrtletí ztrátu na 425 milionů dolarů (přes devět miliard korun) ze ztráty 1,24 miliardy dolarů před rokem. Firma o tom informovala ve výsledcích hospodaření. Boeing se zotavuje z krize od dvou smrtelných havárií letadel 737 MAX v letech 2018 a 2019. Společnost se nadále potýká s potížemi v dodavatelském řetězci a s technickým problémem při výrobě dílu od jednoho z dodavatelů.

Reklama

Zároveň oznámila, že chce do konce roku zvýšit výrobu letadel 737 MAX na 38 kusů měsíčně, což bude o sedm více než dosud. Tržby se zvýšily o více než 28 procent na 17,9 miliardy dolarů. Akcie Boeingu po zveřejnění výsledků přidávaly asi tři procenta na téměř 207 dolarů.

Ztrátový Boeing šetří, mimo výrobu propustí 2000 lidí

Americký výrobce letadel Boeing letos propustí zhruba 2000 lidí v oblasti financí a lidských zdrojů. Informoval o tom v pondělí list Seattle Times a firma to později potvrdila. Firma v lednu oznámila, že letos 10 tisíc pracovníků přijme.

Přečíst článek

Celkově Boeing potvrdil, že v letošním roce plánuje vygenerovat tři až pět miliard dolarů volného peněžního toku a dodat 400 až 450 letadel 737 MAX a 70 až 80 letadel 787 Dreamliner. Měsíční produkci posledně jmenovaného stroje chce do konce roku zvýšit na pět z nynějších tří letounů.

Potíže s montáží modelů 737

Dodavatelská společnost Spirit AeroSystems v dubnu informovala, že instalace kování na zadní části letadla 737 MAX neodpovídá standardu. Chybná montáž se může týkat dodávek až z roku 2019. Nestandardní montáž neohrožuje bezpečnost letu a netýká se strojů, které už jsou v provozu.

Dvoje saúdskoarabské aerolinky si u firmy Boeing objednaly 78 takovýchto letadel 787 Dreamliner.

Jackpot pro Boeing. Dvoje saúdskoarabské aerolinky chtějí 78 Dreamlinerů

Saúdskoarabské státní letecké společnosti Saudi Arabian Airlines (Saudia) a Riyadh Air si u americké firmy Boeing objednaly 78 letadel 787 Dreamliner. Katalogová cena objednávky činí téměř 37 miliard dolarů (zhruba 820 miliard korun). Z hlediska hodnoty jde o pátou největší zakázku v historii Boeingu, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Přepracování letounů MAX "ovlivní načasování dodávek v nejbližších měsících, my jsme si ale i nadále jisti provozními a finančními cíli, které jsme si na letošní rok stanovili", napsal v dopise zaměstnancům generální ředitel Boeingu Dave Calhoun.

V prvním čtvrtletí zpomalilo čerpání hotovosti společností Boeing na 786 milionů dolarů z 3,57 miliardy dolarů o rok dříve. Firma za čtvrtletí dodala meziročně o 27 procent více letadel. Výrobci letadel obvykle dostávají hlavní část hotovosti až letadla předají.

Dlouholetá cesta z krize

"Cesta výrobce letadel Boeing z problémů a krizí, ve kterých se za poslední roky ocitl, se nezdá být tak jednoduchá," sdělil ČTK analytik společnosti XTB Štěpán Hájek.

Letadlo Aeroflotu

Zdeněk Pečený: Proč nás aerolinky berou na hůl?

Letenky z Prahy patří poslední dobou k těm nejdražším v Evropě. U delších letů se při odletu z jiného evropského města dají ušetřit desetitisíce korun.

Přečíst článek

"Začátkem dubna se začal Boeing potýkat s problémy při výrobě modelů 737, které jsou hlavním zdrojem příjmů společnosti. Vedení nenabídlo uspokojivé řešení, ačkoliv investory předtím upozornilo, že plánuje navýšit produkci, aby vylepšilo hotovostní pozici. Rizikem je ztráta kredibility a důvěry v kvalitu výroby," dodal.

"V případě Boeingu je nyní vše o hotovosti, kterou potřebuje vygenerovat. Vedení zatím dělá všechny kroky k tomu, aby doručilo její solidní růst, což se musí líbit i investorům," uvedl Hájek. Ve výsledcích firma podle něj neodhadla ztrátu. "Nejvíce překvapil volný peněžní tok, který skončil na minus 800 milionů dolarů, ale konsenzus byl na minus 1,91 miliardy dolarů," dodal.

Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick.

Boeing přestane vyrábět stíhačku F/A-18 Super Hornet, která si zahrála v Top Gunu

Americká společnost Boeing plánuje konec výroby stíhačku F/A-18 Super Hornet, která se loni objevila ve filmu Top Gun: Maverick. Za čtyři desítky let dodala přes 2000 těchto strojů. Poslední z těchto strojů má americkému námořnictvu dodat v roce 2025, pak počítá s koncem této výrobní linky.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme