Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk plánuje vlastní školu za miliardy. Peníze na její výstavbu chce osvobodit od daně

Miliardář Musk se chystá založit v Texasu vlastní školu
ČTK
 ČTK

Americký miliardář a šéf a zakladatel mnoha firem včetně Tesly či SpaceX Elon Musk se chystá založit v texaském Austinu vlastní školu. Agentura Bloomberg z jeho daňového přiznání vyčetla, že už na ni vyčlenil 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun). Nejbohatší muž na světě žádá o osvobození těchto prostředků od daně.

Reklama

Podle dokumentů, které se Bloombergu podařilo získat, Musk plánuje základní a střední školu s počátečním počtem 50 žáků. Ta by se měla zaměřit na předměty, pro které se v angličtině používá zkratka STEM (science, technology, engineering and mathematics), tedy na vědu, technologii, inženýrství a matematiku. Vzdělávací instituce bude zaměstnávat „zkušené vyučující“ a bude mít tradiční učební plán obohacený o praxi ve formě „simulací, případových studií, výrobních a návrhářských projektů a laboratorních prací“.

Až budou fungovat nižší stupně školy, chce Musk plánované vzdělávací aktivity rozšířit a založit univerzitu. Ta se má financovat ze školného a darů. Prostředky by jí mohla poskytovat i Muskova charitativní organizace The Foundation, do níž loni vložil akcie výrobce elektromobilů Tesla v hodnotě 2,2 miliardy dolarů. V dokumentech se píše, že základní a střední škola neplánuje zavádět školné. Studenti budou vybíráni podle prospěchu.

Hodnota SpaceX roste. Firma nabídla investorům další akcie za 175 miliard dolarů

Hodnota SpaceX roste. Firma nabídla investorům další akcie za 175 miliard dolarů

Americká vesmírná společnost SpaceX nabídla investorům další akcie. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Nabídka by podnik ocenila na více než 175 miliard dolarů (3,9 bilionu korun). Firma se k agenturním informacím bezprostředně nevyjádřila. Zakladatelem a šéfem podniku je miliardář Elon Musk.

Přečíst článek

Podle odhadů amerického časopisu Forbes daroval Musk na charitu už více než 400 milionů dolarů. Ve velkém také věnoval charitativním organizacím akcie Tesly a to podle týdeníku Der Spiegel zřejmě i kvůli daňovým výhodám. Akcie darované na charitu podle odborníků nepodléhají dani z kapitálových výnosů, jako by tomu bylo v případě jejich prodeje.

Není to poprvé, co 52letý Musk založil školu nebo projevil zájem o otevření univerzity, připomíná Bloomberg. Zhruba před deseti lety vytvořil v kalifornském kampusu SpaceX školu Ad Astra pro svých pět dětí a několik dětí zaměstnanců této své vesmírné společnosti. Když se Musk v roce 2020 přestěhoval do Texasu, přestěhovala se i škola.

Austin, kde sídlí hlavní kampus státní Texaské univerzity, se stává semeništěm inovací v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Austinská univerzita, která vznikla před dvěma lety jako alternativa k tradičním americkým vysokým školám, plánuje otevřít na podzim první ročník pro 100 studentů. Škola, kterou podporují významné osobnosti z akademické a finanční sféry, včetně historika Nialla Fergusona, bývalého ministra financí Larryho Summerse a obchodníka Joea Lonsdalea, získala ve formě soukromých darů přibližně 200 milionů dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme