Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vysoké ceny materiálů nás netrápí. Češi staví a rekonstruují jak diví. Na úvěr

Textilní továrna se proměnila.
BoysPlayNice
 ČTK

Lidé si od stavebních spořitelen vzali úvěry v řádu desítek miliard korun. A to jen za první čtvrtletí letošního roku. Úroky jsou u nich nyní výhodnější než u bank, vychází ze srovnání.

Reklama

Stavební spořitelny poskytly v prvním čtvrtletí úvěry za zhruba 23 miliard korun, což je v meziročním srovnání mírný nárůst zhruba o procento. Zároveň zaznamenaly růst zájmu o nové smlouvy o stavebním spoření. Spořitelny jich uzavřely 134 348, meziročně o čtyři procent více. Vyplývá to z údajů všech pěti tuzemských spořitelen.

Podle Asociace českých stavebních spořitelen je výsledek u úvěrů za první čtvrtletí letošního roku příjemným překvapením. „Asociace českých stavebních spořitelen sice avizovala, že zájem o úvěry od stavebních spořitelen nepoklesne tolik jako v případě hypotečních úvěrů bank, ale že za čtvrtletí dosáhneme lepšího výsledku než v loňském rekordním roce, to jsme nečekali,“ uvedl tajemník asociace Jiří Šedivý.

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Objem hypoték v únoru spadl téměř o čtvrtinu, ukazují statistiky ČBA

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 25,1 miliardy korun, což je proti lednu pokles o 23 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Úrokové sazby dál rostly.

Přečíst článek

Spořitelny nabízejí nižší úrok než banky

Stavební spořitelny podle něj nyní nabízejí nižší úrokovou sazbu úvěrů zajištěných nemovitostí než banky. Navíc spořitelny nefinancují pouze pořízení nového bytu či domu, ale také rekonstrukce a modernizace stávajícího bytového fondu včetně nájemních bytů. „Poptávka po těchto úvěrech přitom není přirozeně tak citlivá na růst úrokových sazeb ani cen nemovitostí, tedy celkově tolik neklesá,“ uvedl Šedivý.

V případě nových smluv o stavebním spoření je meziroční nárůst o čtyři procenta podle asociace v souladu s jejími odhady. „Potvrzuje se, že lidé spořit potřebují, a to i v současném prostředí relativně vysoké inflace, třeba proto, aby měli nějakou finanční rezervu do budoucna nebo jednou získali úvěr na pořízení vlastního bydlení,“ uvedl Šedivý.

Bydlení, ilustrační foto

Byty došly, nájmy zdraží o desítky procent. Válka přiblížila katastrofu na českém realitním trhu

Do Česka přijde kolem 400 tisíců uprchlíků z války. Poptávka po nájmech tak výrazně poskočí. Navíc kvůli zdražování řada Čechů odkládá nákup vlastní nemovitosti. Výsledek? Zdražení nájmů až o 30 procent v následujících dvou letech, píše poradenská společnost Cyrrus.

Přečíst článek

Podle srovnatelných údajů za loňský rok stavební spořitelny poskytly úvěry za rekordních 113,4 miliardy korun, což byl meziroční růst o dvě třetiny. Zájem o nové smlouvy o stavebním spoření loni mírně stoupl na 520 387.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů, tedy z vkladů klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který pak poskytnou klientovi, většinou půjčují. Úrokové sazby závisejí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Polský trh je zajímavější než ten český. Staví se tam víc a levněji

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, vede startup Flat Zone. Ten pod hlavičkou Trigemy sbírá a analyzuje data z českého a slovenského realitního trhu. A chystá se proniknout i do dalších evropských zemí, ve hře je Polsko. „Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější je v tomto ohledu i co do objemu polský trh,“ říká Vít Soural.

Přečíst článek

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme