Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vít Soural: Polský trh je zajímavější než ten český. Staví se tam víc a levněji

Vít Soural, Flat Zone
Se svolením Flat Zone
Petra Jansová

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, vede startup Flat Zone. Ten pod hlavičkou Trigemy sbírá a analyzuje data z českého a slovenského realitního trhu. A chystá se proniknout i do dalších evropských zemí, ve hře je Polsko. „Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější je v tomto ohledu i co do objemu polský trh,“ říká Vít Soural.

Reklama

Flat Zone kromě Česka působí i na Slovensku. Liší se tyto realitní trhy od sebe? 

Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější trh najdeme v Polsku, kde ukazatel přepočtu postaveného metru na sto obyvatel je o 80 procent vyšší než v tuzemsku. Nemovitostní trh tam roste zdravě, i přes nárůst jsou schopni poptávku uspokojit. Na Slovensku je nabídka 2,5krát menší než v Česku, v přepočtu postaveného metru na sto obyvatel se tam ale staví o 14 procent víc než v tuzemsku. Situace, která v Česku panuje, je i ve srovnání se sousedními státy katastrofální.

Zmiňujete Polsko. Znamená to, že Flat Zone po Slovensku míří analyzovat i tamní trh?

Zatím to nemohu potvrdit. Zásadní rozhodnutí ještě nepadlo.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Český průmysl klesá, brzdí ho automobilky. Krize se ale zatím nekoná, míní ekonomové

Průmyslová výroba v únoru opět zklamala, meziměsíčně poklesla o 2,4 procenta. V meziročním srovnání byla o 0,3 procenta nižší. K výraznému propadu došlo především ve výrobě motorových vozidel.

Přečíst článek

Rosteme podle očekávání

Kromě spotřebitele cílí Flat Zone i na firemní klientelu - developery, investory, banky, správce nemovitostí. Jak rostete?

Téměř před rokem jsme zveřejnili novou verzi aplikace a od té doby rosteme uspokojivě. Využívají nás velcí hráči na trhu, dokázali jsme si získat jejich důvěru. Rosteme tedy podle plánů. Na Slovensku začneme tuto aplikaci nabízet tento rok.

Kromě Slovenska a možná tedy i Polska, poohlížíte se po dalším trhu? Co třeba Balkánský poloostrov, který je pro tuzemské developery velmi atraktivní.

Spíš se musíme řídit tím, jak kvalitní jsou v té či oné zemi dostupná data. Krom toho se do našeho rozhodnutí promítají i další okolnosti, například zda na trhu nepůsobí již naše konkurence a tak dále. A k tomu stavění v zahraničí, doufejme, že se stavební zákon konečně pohne a tuzemští developeři ztratí  tendenci utíkat za hranice.

Které tuzemské regiony mohou být pro investory ještě atraktivní?

Dosud šlo o lokality poblíž Prahy, kam se lidé začali přesouvat kvůli enormnímu nárustu cen bytů. Nicméně jako atraktivní pro investiční výstavbu se nově zdají i vzdálenější regiony, kde se stavět dosud nevyplácelo. I tam začínají ceny bytů růst.

O kterých regionech mluvíme?

Před pěti lety se začalo hodně stavět v Olomouci, pak se poptávka přesunula do Ostravy a Liberce. A možná se do popředí zájmu developmentu dostane i Ústí nad Labem, kde ceny rostou rovněž raketovou rychlostí.

Moskevská burza, ilustrační foto

Jak investovat za války? Do akcií německých zbrojařů, amerických bank nebo krvácejících ruských podniků

Válka na Ukrajině, stupňující se sankce Západu a ruská odvetná opatření přepisují všechna letošní doporučení, jak a do čeho investovat. Pohnutá doba navíc přináší docela nečekané věci. Pro ty, kdo mají dostatek odvahy.

Přečíst článek

Nájemní bydlení bude čím dál důležitější

V tuzemsku dosud převažoval zájem o vlastnické nad nájemním bydlením. Je to stejné i na Slovensku?

Ano, je. Tento trend mají společné všechny země bývalého socialistického bloku. Postupně se to ale mění. Čím víc se trh institucionalizuje a ceny nemovitostí rostou, tím víc je nájemní bydlení důležitější a stává se ústředním tématem developmentu. Narůstá počet českých i zahraničních investorů, kteří uvažují nad tím, že ponechat si část výstavby pro nájemní bydlení se může v horizontu deseti let vyplatit. Na druhou stranu vzhledem k nejistotě na trhu, rostoucí ceně stavebních materiálů a prací i inflačním vlivům už jsou i tací, kteří od těchto plánů ustupují a vracejí se čistě k prodejům bytů.

Kolik se letos postaví nových bytů v Česku a na Slovensku?

V Česku letos úřady vydaly rekordní počet stavebních povolení. Jenom v Praze na asi 1700 jednotek, což je o deset procent víc než loni. Ve srovnání s rokem 2010 a pěti tisíci stavebních povolení je to ale spíš rekordně málo. O něco víc optimističtěji zní, že jenom v Praze byla v roce 2021 zahájena výstavba asi 8200 bytů, meziročně to číslo vyrostlo o 150 procent. Kvůli zdražování stavebních materiálů se ale developerům nevyplatí dát všechny byty do nabídky.

Jak to ovlivní ceny bytů? Dál porostou?

Dá se předpokládat, že dopad na trh bude opět negativní, že tedy ceny dál porostou.

Ikea v Petrohradu, lidé čekají ve frontě

Rusové panikaří, skupují vložky, plenky, léky i cukr

Palivo a topení jsou paradoxně asi jediné položky, které v Rusku nezdražily. Jinak rostou ceny všeho. Pokud by válka trvala rok a inflace rostla nynějším tempem, ceny zboží se ztrojnásobí.

Přečíst článek

Co za změny přinesl uplynulý rok?

Po vypuknutí pandemie došlo na tuzemském realitním trhu ke dvěma zásadním momentům. Zcela se zastavil trh s krátkodobými pronájmy, došlo k jejich přesunu na dlouhodobé pronájmy. Jejich nabídka se tak v podstatě ze dne na den zdvojnásobila, což dopadlo i na ceny. Ceny za pronájem se hlavně v Praze snížily o 15 procent. To už dnes ale neplatí. Zásoba dostupných bytů se snižovala už od začátku roku 2021. 

Projeví se vlna běženců z Ukrajiny na českém trhu s nájemním bydlením?

I to se v budoucnu propíše do dalšího navyšování cen: nabídka nájemních bytů skokově klesne, poptávka se zvýší, a tím pádem půjdou nabídkové ceny nahoru. V kontextu toho, co se děje, je to nicméně ten nejmenší problém.

Vít Soural (24)

Je projektovým manažer ve společnosti Flat Zone, která se zaměřuje na sběr a analýzu dat o českém a slovenském rezidenčním trhu. Spadá pod developerskou skupinu Trigema, kterou vlastní miliardář Marcel Soural, který je Vítův otec. Vít má za sebou studium business & managementu na Cass Business School a magisterské studium mezinárodních nemovitostí a plánování na UCL v Londýně.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Kolik by stálo okamžité vypnutí ruského plynu? Každého Čecha tisíce korun

Kompletní odpojení od ruských energií by každého dospělého Čecha stálo průměrně 7600 korun, celkem asi 66 miliard korun. Uvádí to analytický tým při francouzské vládě. Česko by tak vyšlo šestkrát levněji než loňský schodek.

Přečíst článek

žena prochází mezi troskami ruských tanků zbytky ulice v Buče

Rusko může za válku tvrdě zaplatit v reparacích. Ukrajina má šanci na biliony korun

Otázka válečných reparací se brzy dostane na scénu. Válka není u konce, ale Ukrajina sčítá škody. Bude z toho velká právní bitva.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme