Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Byznys pro domácí mazlíčky jede. Český výrobce krmiv Vafo otevřel ve Finsku další továrnu

Vafo, výroba krmiv
profimedia
 ČTK

Česká společnost Vafo Group, která patří k významným výrobcům krmiv pro psy a kočky, otevřela továrnu ve finském městě Nokia. Je to osmý závod skupiny v Evropě, má výrobní kapacitu 20 tisíc tun krmiva ročně.

Reklama

Do vybudování závodu Vafo Group investovala víc než 377 milionů korun. Továrna do roku 2025, kdy má fungovat v plném provozu, zaměstná 20 lidí. Další lidé najdou práci u místních dodavatelů surovin.

Vafo Group oznámila, že výrobní areál může produkci až ztrojnásobit a nabídnout ji dalším firmám na výrobu privátních značek, které ve Finsku výrazně rostou. Závod patří pod dceřinou společnost skupiny Prima Pet Premium. Podle výkonného ředitele společnosti Timo Pärssinena spotřebitelé ve Finsku kladou velký důraz na udržitelnost. Nová továrna proto využívá solární energii a sama si vyrábí obaly na krmivo.

Pärssinen uvedl, že trh s krmivem pro domácí mazlíčky je odolný vůči recesi a obtížné ekonomické situaci. Ve Finsku podle firmy patří k největším v Evropě s ročním objemem zhruba 600 milionů eur, tedy více než 14 miliard korun.

K podnikání mě přivedl můj pes, říká majitel firmy Krmiva Pučálka

K podnikání mě přivedl můj pes, říká bývalý tenista a nyní majitel firmy Krmiva Pučálka

Výživa byla pro Martina Pučálku, bývalého vrcholového sportovce, vždy téma. Ať už v jeho profesionální tenisové kariéře, tak i v byznyse. Překvapivě jsou ale jeho klienti čtyřnozí. Z Martina se totiž před 15 lety stal pravověrný pejskař, a aby svému psovi dával jen to nejlepší krmivo, začal ho v roce 2008 dovážet z USA. O čtyři roky později založil vlastní značku krmiv pro psy a kočky. Tohle je příběh jedné značky, značky MARP.

Přečíst článek

Vafo Group podle poslední zveřejněné výroční zprávy v roce 2021 zvýšila své konsolidované tržby o 31 procent na 8,27 miliardy korun. Zisk jí klesl klesl o pětinu na 429,2 milionu korun. Ve svých podnicích tehdy v sedmi evropských zemích zaměstnávala víc než 800 lidí. V Česku má společnost Vafo Praha sídlící v Chrášťanech u Prahy, která zaměstnává celkem 425 lidí. Provozuje pět závodů, z toho čtyři v Jihočeském kraji, kde naposledy otevřela továrnu v Číčenicích na Strakonicku.

Společnost mimo jiné vyrábí krmiva s hmyzím proteinem, což je součástí její strategie zaměřené na udržitelnost produkce. Uvedla, že pro získání kilogramu proteinu z hmyzu se využijí jen dvě procenta půdní plochy a čtyři procenta vody v porovnání s chovem hovězího dobytka. Do roku 2025 chce také pokrýt čtvrtinu své spotřeby energiemi z udržitelných zdrojů.

Pes může klidně být vegan, tvrdí vědci

Udělat z masožravého zvířete vegetariána je novým trendem miliardového průmyslu výživy domácích mazlíčků. Průmyslový výzkum kupodivu dosáhl dokonce toho, že nepřirozená strava zvířatům vyhovuje, pokud je dobře vyvážená, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Kráva

Wellfare zvířat dostává nový rozměr. Díky počítačovému vidění a umělé inteligenci

Tohle by nevymyslel ani George Orwell. I když byl blízko. Stačilo by propojit děj z jeho dvou románů - Farma zvířat a 1984. Ve světě se totiž rodí systém rozpoznávání „tváří“ dobytčat, který by - na rozdíl od příběhů popsaných ve zmíněných antiutopických dílech - mohl být ku prospěchu společnosti, nebo alespoň přispět k wellbeingu chovaných zvířat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme