Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéf Rosněfti přišel o další ze svých jachet. Po Francii zabavovalo také Španělsko

Crescent
iStock

Majetek ruských oligarchů není kvůli ruské invazi na Ukrajinu už nikde v Evropě v bezpečí. Úřady se zaměřily na luxusní vily, jachty i private jety ruských miliardářů. Jejich nejnovějším „úlovkem“ je jedna z největších jachet na světě, 130 metrů dlouhá loď Crescent, která má patřit šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi, píše Reuters.

Reklama

Španělské úřady tento týden obrátily svoji pozornost k přístavům, konkrétně k luxusním jachtám v nich kotvících. Jen za poseldních pár dní v nich zabavily tři plavidla patřící ruským oligarchům, kteří figurují na evropském sankčním seznamu. V katalánském přístavu Tarragona zabavily jachtu Crescent, která podle odborníků patří k největším plavidlům tohoto druhu na světě. Loď údajně patří šéfovi ruského ropného koncernu Rosněfť Igoru Sečinovi. O další loď přišel Sečin i ve Francie, píše agentura Reuters s odkazem na policejní zdroj.

Loď Crescent je zaregistrovaná na Kajmanských ostrovech a ve Španělsku kotví od loňského listopadu. Její hodnota se odhaduje na 600 milionů dolarů (zhruba 13 miliard korun).

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Přečíst článek

Podle deníku El País právníci španělského státu vydali posudek, podle kterého úřady mohou lodě zablokovat v přístavu i v případě, že nemají naprostou jistotu ohledně identity pravých vlastníků. Ti se totiž často skrývají za neprůhlednými sítěmi firem. Oficiální právní posudek zřejmě urychlí zabavování majetku lidí, proti kterým jsou namířené sankce.

Evropské protiruské sankce zmrazily majetek mnoha nejbohatších Rusů. Itálie již zabavila jachtu třetího nejbohatšího Rusa Alexeje Mordašova, luxusní lodě byly zabaveny i miliardářům Gennadiji Timčenkovovi a Andreji Melničenkovi a policie zajistila i řadu nemovitostí v Toskánsku a na Sardinii. Německo zase zablokovalo megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů.

Italská policie zabavila luxusní vilu na Sardinii, která patří jednomu z majitelů ruské investiční skupiny Alfa Group Pjotrovi Avenovi, uvedl deník Corriere della Sera. Odhadovaná hodnota objektu jsou čtyři miliony eur (100 milionů korun). Sardinie dlouhodobě patřila k vyhledávaným destinacím zámožných Rusů. Aven byl podle italského listu známý svou zálibou pro luxus a umělecké předměty.

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Vladimir Putin

Dlouhý sankční seznam EU: Téměř 900 Rusů, 50 subjektů

Státy Evropské unie se shodly na uvalení dalších sankcí kvůli ruské agresi na Ukrajině. Na sankčním seznamu se nově objeví jména 160 ruských politiků a oligarchů včetně šéfa Aeroflotu a zetě ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova. Unie také rozšíří vyloučení z mezinárodního platebního systému SWIFT i na běloruské banky. Oznámila to Evropská komise. Unijní opatření se po několika předchozích vlnách sankcí budou vztahovat na 862 ruských činitelů a 53 subjektů.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Británie chystá štvanici na ruské oligarchy, chce zabavovat jejich private jety

Británie ve středu oznámila nový balík sankcí namířených proti Rusku kvůli jeho útoku na Ukrajinu. Chystá se mimo jiné zabavovat letadla užívaná ruskými oligarchy, která jsou zaparkovaná na britských letištích.

Přečíst článek

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Británie zrušila sankce proti ruskému podnikateli Olegu Tiňkovovi.

Británie zrušila sankce proti Tiňkovovi, který kritizoval Putina a zřekl se ruského občanství

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme