Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sankcionovaný Abramovič zřejmě spustil evakuaci svých jachet. Plují neznámo kam

Superjachta Eclipse Romana Abramoviče
Pontificalibus / Creative Commons / CC-BY-3.0
Dušan Kütner
duk

Ruský miliardář a mimo jiné majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič spustil akci na záchranu svého majetku. Podle informací zahraničních médií ve svých dosavadních přístavech zvedly kotvy obě jeho luxusní jachty Eclipse a Solaris. Superjachty v celkové hodnotě přes miliardu dolarů plují neznámo kam. Děje se tak poté, co osmému nejbohatšímu Rusovi minulý týden zmrazila majetek Velká Británie a tento týden stejný krok oznámila EU.

Reklama

Asi 140metrová jachta Solaris opustila Černou Horu v pondělí a v současnosti míří na jih od pobřeží Albánie, uvedla agentura Bloomberg. Jeho druhá jachta, 160 metrů dlouhá Eclipse, se nyní nachází severně od Alžírska a je na cestě východním směrem k Atlantickému oceánu. Cíl jejich cesty není znám.

Rishi Sunak, ministr financí

Británie přitvrzuje v sankcích. Omezuje ruský vývoz i dovoz

Británie přitvrzuje, oznámila další balík protiruských sankcí. Zakáže vývoz luxusního zboží do Ruské federace a zavede také dodatečná cla na dovoz vybraných ruských komodit, včetně vodky, kovů nebo hnojiv. S odvoláním na britské ministerstvo financí to píší světové agentury.

Přečíst článek

Eclipse má dva heliporty, dva bazény, ponorku a palubní systém protiraketové obrany. Byla dokončena v roce 2010 a byla ve své době největší superjachtou na světě. Podle agentury Bloomberg má hodnotu 570 milionů dolarů. Osmipatrová Solaris má 48 kajut a pojme 36 hostů a 60člennou posádku. Je také vybavena systémem detekce střel a neprůstřelnými okny. Dokončena byla loni s odhadovanými náklady 600 milionů dolarů, uvádí web Superyacht Fan.

V úterý však EU zveřejnila sankce, které mimo jiné dopadnou na další ruské oligarchy včetně Abramoviče. I když se seznam sankcionovaných Rusů může změnit, diplomat citovaný agenturou Reuters řekl, že Abramovičovo zařazení „projde“. EU dosud nezveřejnila všechny podrobnosti o sankcích ve svém oficiálním věstníku.

Moskva, Audi

Evropa přijala čtvrté kolo sankcí. Dotknou se i Romana Abramoviče a luxusního zboží

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny. ČTK to sdělil diplomatický zdroj. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží či komponent pro energetiku stejně jako dovoz ruské oceli. Na sankční seznam přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Přečíst článek

Krok EU přišel v návaznosti na podobný trest, který Abramovičovi uložilo minulý týden Spojené království. Ostrovní sankce znamenají, že Abramovič – největší akcionář druhého největšího ruského výrobce oceli Evraz a vlastník podílu v těžebním gigantu Norilsk Nickel – nyní nemůže prodat fotbalový klub Chelsea, který vlastní téměř dvě desítky let.

Černá Hora, i když není členem EU, již dříve uvedla, že bude dodržovat unijní nařízení, která vedou k zablokování plavidel ovládaných Rusy kotvících v rámci evropského bloku.

Zabavená jachta Alexeye Mordashova

Zabavené jachty je tak nebolí. Miliardové majetky se ruským oligarchům daří přesouvat

Zabavené jachty, luxusní nemovitosti nebo sportovní kluby zřejmě nebudou podle agentury Bloomberg dostatečně silným tlakem na ruské elity, na ruského prezidenta Vladimira Putina jej tak podle všeho nepřenesou. Ruští oligarchové totiž nadále přesouvají svoje majetkové podíly tak, aby o ně nepřišli.

Přečíst článek

Jachty jsou zatím nejviditelnějším případem zabavování majetku nejbohatších Rusů. Španělsko v úterý 15. března zabavilo 85 metrů dlouhou jachtu, o které se domnívá, že patří šéfovi ruského zbrojařského koncernu Rostěch (Rostec) Sergeji Čemezovi. 

Itálie již před několika dny zabavila jachtu třetího nejbohatšího Rusa Alexeje Mordašova, luxusní lodě byly zabaveny i miliardářům Gennadiji Timčenkovovi a Andreji Melničenkovi. Francie ohlásila konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněfť Igora Sečina, Německo zase zablokovalo megajachtu ruského miliardáře Ališera Usmanova v ceně 600 milionů dolarů (asi 13,6 miliard korun).

> > > > > > Vše k dění na Ukrajině sledujte zde < < < < < <

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme