Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vonovia přihazuje, za převzetí svého rivala nabízí 22,7 miliardy dolarů

Vonovia
iStock
 ČTK

Německá realitní společnost Vonovia zvýšila nabídku na převzetí svého rivala Deutsche Wohnen. Jeho vlastníkům nabídne za akcii 53 eur, což je o jedno euro více než při předchozím neúspěšném pokusu.

Reklama

Potenciálně největší akvizice na evropském trhu je tak vyčíslena na 22,7 miliardy dolarů. Akcie obou firem dnes na burze v reakci na nedělní nabídku mírně zpevňují - akcie Vonovie kolem poledne přidávaly více než 1,5 procenta, akcie Deutsche Wohnen do půl procenta. Transakci musí ještě povolit německý úřad pro finanční dozor (BaFin).

Vonovia a Deutsche Wohnen uvedly, že spojení považují i nadále za strategické a smysluplné ze společensko-politického hlediska. Vonovia nyní vlastní téměř 30 procent akcií Deutsche Wohnen. Do července se jí nepodařilo získat polovinu všech akcií této druhé největší firmy v Německu zabývající se nájemním bydlením, což byla podmínka spojení.

Vonovia uvedla, že chce novou nabídku předložit v blízké době. Potřebuje ale, aby jí BaFin umožnil výjimku, která nařizuje roční pauzu před dalším pokusem. Pokud by ji úřad udělil, doufají obě firmy, že se transakce uskuteční v letošním čtvrtém čtvrtletí.

Deutsche Wohnen

Největší realitní obchod v Evropě se zhroutil. Vonovia to ale nevzdá

Německé společnosti Vonovia nevyšel pokus o převzetí svého rivala, firmy Deutsche Wohnen. Vonovii se do termínu, tedy minulé středy, podařilo získat jen 47,62 procent akcií Deutsche Wohnen, a nedostala se tak přes požadovaný padesátiprocentní práh.

Přečíst článek

Vonovia podle agentury DPA koncem března vlastnila téměř 415 tisíc bytů, z toho přes 354 tisíc v Německu. Je tak už dnes největším realitním koncernem v Evropě.

Deutsche Wohnen je největším hráčem v soukromém nájemním bydlení v hlavním městě Německa. V Berlíně a okolí se nachází zhruba 114 tisíc z jejích více než 155 tisíc bytů. Firma dříve spolkové zemi Berlín nabídla, že jí byty prodá a omezí ceny nájmů v metropoli. Tato nabídka podle Deutsche Wohnen trvá.

Německé realitní společnosti v posledních letech čelí rostoucímu tlaku veřejnosti kvůli vysokým cenám bydlení, zejména v hlavním městě. Koncem loňského února vstoupil v Berlíně v platnost zákon, který na pět let zmrazil nájemné zhruba u 1,5 milionu bytů. Německý ústavní soud ale zákon v polovině dubna zrušil. Vonovia vzápětí oznámila, že doplatek za rozdíl mezi tržním a zastropovaným nájemným vymáhat nebude.

Sídlo společnosti Koma Rent

Modulární architektura táhne. I tento obor ale bojuje s nedostatkem materiálu

Rychlost výstavby i variabilita jsou hlavní pozitiva takzvané modulární architektury. Budova navržená z modulů nově stojí i v Praze na Kutnohorské ulici.

Přečíst článek

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme