Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Modulární architektura táhne. I tento obor ale bojuje s nedostatkem materiálu

Sídlo společnosti Koma Rent
Se svolením společnosti KOMA
Petra Jansová

Rychlost výstavby i variabilita jsou hlavní pozitiva takzvané modulární architektury. Budova navržená z modulů nově stojí i v Praze na Kutnohorské ulici.

Reklama

Budova vznikla sestavou modulů řady Fashion Line, kterou KOMA uvedla na trh na konci roku 2020.  Objekt je složen ze zhruba 20 modulů a celkově zaujímá plochu 360 metrů čtverečních. Má dvě podlaží.

Výhodou modulární architektury je zmiňovaná variabialita, moduly se dají používat jednotlivě pro stavbu menších rozměrů. Dají se i proměnlivě spojovat podle konkétních účelů. V souvislosti s pandemií a nutností rychle a dočasně řešit výstavbu se rovněž zvýšila poptávka. „Poptávka se často objevovala po testovacích centrech, dezinfekčních a testovacích modulech do firem nebo následně jako očkovací centra. O kolik se poptávka zvýšila nemáme přesně vyčísleno,” přibližuje marketingová ředitelka Komy Marie Greplová. 

Stejně jako tradiční stavebnictví, i tento segment zasáhl problém s nedostatkem materiálu. „Naší základní surovinou je ocel, které je rapidní nedostatek. Souvisí s tím i nepředvídatelné zvyšování cen vstupních materiálů, aktuálně je problém také s dodávkami plastu a dřeva, což jsou suroviny, které při výrobě modulů využíváme,” dodáví Greplová s tím, že se zdražuje i doprava a společnost se tak nevyhnula zdražení svých produktů.

První pokusy výstavby domů pomocí modulů v Česku pochází ze 70. let, modul byl vyroben z betonové skořepiny. Nicméně systém se v praxi neosvědčil. Nebyl ani levnější ani rychlejší než stavění z panelů. Další rozvoj přišel po roce 1989, kdy tuzemské firmy začaly vyrábět obytné kontejnery. V 90. letech se modulární architektura začíná vymaňovat z obecného spíše negativního vnímání veřejnosti. Výrobci postupem času vyvinuli kvalitnější design i konstrukční vlastnosti. 

Jak bude vypadat okolí jezera Milada na Mostecku

Nové pláže, vyhlídky i pikniková místa. Švédi promění okolí jezera Milada

Zatopený Důl Chabařovice změní projekt švédského studia Mandaworks. V okolí jezera Milada vznikne řada drobných objektů určených k rekreaci i aktivnímu odpočinku.

Přečíst článek

Manifesto Market Anděl

Manifesto tentokrát zatraktivní lokalitu Anděla

Manifesto Market bude mít v Praze třetí pobočku. Streetfood koncept tentokrát zaplní nároží mezi Andělem a Na Knížecí.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

V Revoluční ulici v Praze vznikne nový dům s pasáží

Praha získá novou dominantu. V Revoluční ulici vyroste levitující dům s pasáží

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme