Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trable německého realitního sektoru pokračují. Skupina Vonovia hlásí rekordní ztrátu

Vonovia
iStock
 ČTK

Největší německá realitní firma Vonovia má za loňský rok rekordní ztrátu 6,8 miliardy eur (přes 171 miliard korun). O rok dříve měla ztrátu 669,4 milionu eur. Agentura Reuters výsledek hospodaření označila za další známku problémů v realitním sektoru. Na německé realitní firmy doléhá konec éry levných úvěrů, které podpořily desetiletý rozmach odvětví.

Reklama

Skupina loni snížila hodnotu svého nájemního portfolia o 11,4 procenta na 83,9 miliardy eur. Největší soukromá společnost v oblasti obytných nemovitostí v Evropě vlastní přibližně 546 tisíc bytů v Německu, Švédsku a Rakousku, z toho zhruba 485 tisíc v Německu. Vonovia uvedla, že bude usilovat o další prodej bytů, aby snížila dluh.

„Nikdy v historii Německa jsme nezaznamenali tak výrazné snížení hodnoty jako v roce 2023. To se netýká jen společnosti Vonovia, ale všech,“ uvedl generální ředitel firmy Rolf Buch.

Německý realitní sektor má hodnotu 670 miliard eur a je zásadním pilířem německé ekonomiky, kde vytváří každé desáté pracovní místo. Znamená to skoro pětinu produkce, což zastiňuje i automobilový průmysl, uvádí průmyslové sdružení ZIA.

Staré město v Mnichově

Probíhající krach německých komerčních nemovitostí začíná ohrožovat tamní bankovní sektor

Ceny komerčních realit v Německu za poslední dva roky spadly o 36 procent, ve městech jako Mnichov ještě výrazněji. Panuje značná obava, že banky s takto dramatickým poklesem cen nepočítaly, píše ve svém komentáři hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dva největší domácí konkurenti Vonovie, společnosti EG Immobilien a TAG Immobilien, tento týden rovněž informovali o ročních ztrátách. Celková ztráta všech tří společností dosáhla 8,7 miliardy eur. Krize celého odvětví se vyznačuje insolvencemi, poklesem transakcí, poklesem cen a snížením počtu pracovních míst ve stavebnictví.

Akcie Vonovie odpoledne odepisovaly kolem sedmi procent. Od července 2022, kdy začala Evropská centrální banka (ECB) zvyšovat úrokové sazby, zaostávají za výkonem indexu DAX, což je hlavní ukazatel vývoje cen akcií na burze ve Frankfurtu nad Mohanem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme