Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V bance UBS posílil Norský státní fond. Stal se jejím největším akcionářem

Norský státní fond se stal největším akcionářem švýcarské banky UBS
iStock
 ČTK

Norský státní investiční fond se stal největším akcionářem švýcarské banky UBS, která nedávno převzala svého menšího konkurenta Credit Suisse. Společnost Norges Bank Investment Management (NBIM), která je správcem tohoto největšího fondu svého druhu na světě, zvýšila tento měsíc podíl v UBS na více než pět procent, uvedl list Financial Times. Fond je akcionářem UBS více než 20 let.

Reklama

Norský státní fond už patřil mezi deset největších akcionářů UBS. Nyní na pozici největších akcionářů podle S&P Capital IQ překonal americké investory Dodge & Cox a BlackRock.

Norský fond patřil i mezi deset největších investorů Credit Suisse v době jejího březnového úpadku. Několik týdnů po dojednání záchrany Credit Suisse generální ředitel NBIM Nicolai Tangen švýcarskému listu Finews řekl, že záchrana Credit Suisse byla od vlády správným krokem a zabránila vzniku nekontrolovatelné situace ve švýcarském finančním centru i mimo něj.

Představitelé UBS se v posledních šesti měsících snaží dokázat investorům, že státem organizovaná záchrana bývalého konkurenta Credit Suisse může být úspěšná. Od dohodnuté záchrany před šesti měsíci akcie UBS stouply o více než 30 procent. Investoři a analytici reagovali pozitivně na oznámení banky z minulého měsíce, ve kterém UBS uvedla, že nebude usilovat o státní finanční podporu pro dohodu.

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění

Dalibor Martínek: Levná práce končí. Blíží se smršť propouštění

V Česku je podle oficiálních dat statistického úřadu asi čtvrt milionu nezaměstnaných. Je to nízké číslo, podle údajů Eurostatu je to 2,7 procenta populace, druhé nejnižší číslo v rámci Evropské unie. Méně nezaměstnaných už je podle těchto dat jen na Maltě, 2,5 procenta. Prostě to vypadá, že v Česku všichni makají. Ne na dlouho. Situace se brzo změní. Nezaměstnanost v ČR po letech poroste, míní komentátor newstream.cz Dalibor Martínek.

Přečíst článek

Akciím UBS pomohly také výsledky hospodaření banky zveřejněné na konci srpna, podle kterých čistý zisk za druhé čtvrtletí činil rekordní 29 miliard dolarů (665,8 miliardy korun). Důvodem byl účetní zisk z akvizice Credit Suisse. Analytici předpokládají, že UBS v příštím roce spustí program odkupu svých akcií, který po dohodě o převzetí Credit Suisse přerušila.

Credit Suisse se letos v březnu dostala do tak vážných problémů, že začala ohrožovat finanční stabilitu globálního bankovního sektoru. Do věci se proto vložila švýcarská vláda, centrální banka a regulační orgány, které dojednaly záchranu banky v podobě jejího převzetí rivalem UBS. Spojení se tak stalo prvním sloučením dvou globálních a systémově významných bank.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

JPMorgan Chase, sídlo

Rozdílné čtvrtletní výsledky velkých amerických bank. JPMorgan Chase zvýšila zisk

Přečíst článek
Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme